- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Junior-vb: Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon

A szabadfogásúak második programcsomagjának szerda esti helyosztóin nem volt magyar érdekelt a tallinni junior birkózó-világbajnokságon, ám délután a junior Európa-bajnok Nagy Bernadettnek lehetett szurkolni, aki délelőtt verekedte be magát az elődöntőbe. Ráadásul nem hétköznapi mérkőzésen…

Nagy Bernadett (kékben) a bronzéremért birkózhat csütörtökön a tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor [1]

Nagy Bernadett (kékben) a bronzéremért birkózhat csütörtökön a tallinni junior-világbajnokságon  •  Fotó: Martin Gábor

Először a lett Raivita Timofejevával találkozott, és esélyt sem hagyva vetélytársának, technikai tussal 2:30 perc alatt nyert. A következő körben az ukrán kadét-kontinensbajnok Romana Vovcsakkal találkozott. Az első menet visszafogottan indult, az ukrán levitelén kívül nem történt akció (0−2). Kétes helyzetből történt lábra támadást és billentést követően 2−4-re módosult az eredmény, ekkor azonban beugrott lábra a magyar, és négyért tette földre riválisát. Igaz, megint belebillent, így ‘6−6-lett az állás. Az ukrán mester challenget kért, amelyet elutasítottak a bírók (7−6). Nagy nem állt meg, az utolsó két másodpercben még egyszer levitte Vovcsakot, így 9−6-os sikerrel jutott tovább.

Az elődöntőben a kétszeres Ázsia-bajnok, a tajpeji Hui-Tsu Chang ellen kellett szőnyegre lépnie. Az első perc arról szólt, hogy felmérjék egymást a felek, ekkor Bernadett beugrott bokára, azonban az ő lába is ottmaradt, a tajpeji jobban reagált, és bebillentette két pontért a magyart. Csakhogy a földön elbizonytalanodott Chang, így Bernadett vissza tudta húzni kettőért, az állás tehát döntetlent volt. Hui-Tsu edzője nem értett egyet az ítélettel, bedobta a challenget, amit aztán elutasítottak, így plusz egy pont járt az Újpesti TE versenyzőjének. A második felvonásban még egy pontot mutattak Nagynak, amiért Chang folyamatosan szabálytalanul fogta a csuklót (4−2). Egy perc maradt hátra, amikor elindított egy csípődobást a rivális. Bernadett olyannyira beszorult, hogy nem tudott kifordulni, le kellett ütni a tust, ezzel együtt elillantak a lány döntős reményei, ugyanakkor a vigaszág bajnokával megküzdhet a harmadik helyért.

„Kár érte. Azért kapott ki, mert nem tartotta be a taktikai utasítást. Pedig nem volt jobb a tajpeji. Most az a legfontosabb, hogy lenyugodjon, és a folytatásra koncentráljon. Szerintem jó esélyei vannak az éremre” − értékelt a vezetőedző, Ritter Diletta a Tondiraba jégcsarnokban, közvetlenül a meccs után.

Nem csak Bernadettért szoríthatunk az esti programban csütörtökön, hanem a kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Annáért is (55 kg), aki a vigaszágra jutott. A negyeddöntőben megismétlődött a június eleji, pontevedrai Eb-döntő Anna és az orosz Jekatyerina Verbina között. Az orosházi lánynak ezúttal nem sikerült visszavágnia, ráadásul gyakorlatilag ugyanúgy kapott ki, mint Spanyolországban. Mindazonáltal Jekatyerina bravúrgyőzelmet aratott az elődöntőben a felnőtt Ázsia-bajnoki ezüstérmes, kétszeres utánpótlás-világbajnok japán Saki Igarashival szemben, így a magyar lány reményei nem szálltak el az éremszerzést illetően.

„Mindenekelőtt, rendeznem kell a súlyomat, hogy be tudjak mérni reggel. Dobogóra akarok állni holnap, meg kell csinálnom bármi áron” − mondta, amikor megtudta, tovább küzdhet a dobogóért.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Leányszakág, szerda délutáni program
A magyar szereplők
76 kg (19 induló): Nagy Bernadett (Újpesti TE)
Elődöntő
Hui-Tsu Chang−Nagy Bernadett tus 6−4-nél

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók? [2]
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától [3]
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban [4]

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [5] a sportági aloldalunkon.