UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-14 10:32

Kézilabda: családban maradt, a BEK-győztes Bohus Bea lánya a NEKÁ-n edződik

Családi történet a NEKÁ-n: a korábbi kiváló beállós, Bohus Bea kislánya, Kunstár Kata csakúgy mint édesanyja, az akadémián tölti mindennapjait. A balatonbogláriak trénere a neka.hu-nak beszélt a különleges helyzetről.

A hatvankilencszeres válogatott kézilabdázó, játékosként a Dunaferr-rel BEK-győztes Bohus Bea évek óta a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián edzősködik, az elmúlt években pedig a leány ifjúsági válogatottat irányította, amellyel EYOF-aranyat, vb-ezüstöt és Eb-bronzot nyert. A jelek szerint viszont nemcsak a kispadon, hanem a pályán is lesz képviselete a családnak. Ugyanis a mostani évadtól kislánya, Kunstár Kata is a Nemzeti Kézilabda Akadémia növendéke lesz. A hetedik osztályos tanuló ki más, mint édesanyja példáját követve jutott a nagy elhatározásra: kézilabdázó szeretne lenni, adta magát, hogy Balatonbogláron.

Bohus Bea és kislánya, Kunstár Kata Forrás: neka.hu
Bohus Bea és kislánya, Kunstár Kata Forrás: neka.hu
Azonban a büszke édesanya a neka.hu-nak elmondta, eleinte nem volt annyira egyértelmű a sportágválasztás. „Soha nem mondtam neki, hogy legyen kézilabdázó, még csak terelgetni sem terelgettem ebbe az irányba, sőt. Nagy lovas volt, otthon Békéscsabán versenyekre is járt. Hat éve Balatonboglárra költöztünk, és nem tudta hasonlóan magas szinten folytatni kedvenc sportját, így idén januárban elém állt és közölte: ő bizony kézilabdázni fog, ezt már eldöntötte.” A helyi BBSC csapatában kezdett el edzésekre járni, Bohus révén azonban a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokban is többször feltűnt, Hajdu János sportszakmai vezető ösztönzésére pedig időnként beállt a legkisebbek közé. „Tulajdonképpen János találta ki, hogy a balkezes, magas Kata inkább a NEKA edzéseit látogassa. Mivel ő a legkisebb, egyelőre nem költözik be a kollégiumba, talán még a mérkőzéseken sem lép pályára,  fejlődése érdekében Siti Bea edzéseire jár. Egyáltalán nem bánja a helyzetet, ő is tudja, hogy ebben az évben elsősorban a képzésen van a hangsúly. Jövőre azonban már epizódszerepeket is kaphat.” Fontos hangsúlyozni, hogy a kislányt tizenhetedik játékosként kezelik Bogláron, azaz senki elől nem veszi el a helyet. Még az út elején járt, de akadnak olyan tulajdonságai, amelyek a NEKA edzőjét saját magára emlékeztetik. „Egyelőre szélsőt játszik, de az edzéseken lövőként is megállja a helyét. Más stílusban kézilabdázik, mint én, hiszen balkezes. Amikor titokban meglestem őt az edzésen, láttam, hogy a védekezésben viszont hozzám hasonlóan, bátran odaáll a nagyok elé. Én is ilyen voltam, amikor 15 évesen Békéscsabán felnőttek között edzettem, örökölte tőlem a keménységet.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.