UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-08-14 14:58

Labdarúgás: két tinédzser nagy napja a Bajnokok Ligájában

A Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának visszavágóin két 19 éves futballista is jelentős szerepet vállalt abban, hogy klubja bejusson a negyedik körbe, ezáltal a legrangosabb európai kupasorozat küszöbén találja magát.

Kedd este tíz visszavágó rendeztek a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, és a párharcok többségén egészen az utolsó pillanatokig kérdéses volt a továbbjutó kiléte. Ilyen volt az ukrán Dinamo Kijev és a belga Club Brugge összecsapása is, aminek első felvonását a belgák nyerték hazai pályán 1–0-ra. Az ukrán fővárosban a Kádár Tamással felálló vendéglátók továbbjutásra egy pillanatig sem álltak, ám egészen a 88. percig álmodozhattak a BL-csoportkörről, hiszen addig 2–1-re vezettek. Ekkor jött a hét perccel korábban beálló Lois Openda és remek gólpasszt adott csatártársának, a rutinos Vormernek, Erre még válaszolni tudtak a kijeviek, és egy öngóllal a 93. percben újra átvették a vezetést, ám a 19 éves belga két perccel utána egy ellenfél térfelén történő labdaszerzést követően nagyszerűen ugrott ki, és a kapus lábai mellett laposan a hálóba gurította a játékszert, beállítva ezzel a 3–3-as végeredményt.

Club's Lois Openda celebrates after scoring during a soccer match between Club Brugge KV and Royal Antwerp FC, Sunday 19 May 2019 in Brugge, on the tenth and last day of the Play-off 1 of the 'Jupiler Pro League' Belgian soccer championship. BELGA PHOTO BRUNO FAHY        (Photo credit should read BRUNO FAHY/AFP/Getty Images)
Club's Lois Openda celebrates after scoring during a soccer match between Club Brugge KV and Royal Antwerp FC, Sunday 19 May 2019 in Brugge, on the tenth and last day of the Play-off 1 of the 'Jupiler Pro League' Belgian soccer championship. BELGA PHOTO BRUNO FAHY (Photo credit should read BRUNO FAHY/AFP/Getty Images)
A korosztályos válogatott Openda a tavalyi idényben húsz alkalommal is lehetőséget kapott a belga bajnokságban, ahol négy gólt szerzett, sőt a BL-csoportkörben is bemutatkozhatott. Ezt a szezont nem kezdte fényesen, rögtön a bajnokság második fordulójában kiállították, de kijevi produkciójával nagy valószínűséggel kiengesztelte a szurkolókat. A portugál FC Porto 1–0-ra nyert az orosz FK Krasznodar otthonában a párharc első meccsén, ezzel alaposan megnövelve továbbjutási esélyeit. A visszavágó azonban rémálomszerűen kezdődött a hazaiak számára. Vilhena már a 3. percben vezetést szerzett a vendégeknek, tíz perccel később pedig egy kontratámadás után a 19 esztendős orosz, Magomed-Shapi Szulejmanov lőtt kapuba a kimozduló Marchesin kapus lábai között. A 34. percben Szulejmanov újra villant. A jobb szélen kapott egy keresztlabdát, a kapu felé iramodott, majd a tizenhatos sarkától kettőt befelé tolva, laposan a hosszú alsóba tekert, így 0-3-nál vonultak pihenőre a csapatok.
sh
sh
Az FC Porto a második félidőben mindent elkövetett, hogy egyenlítsen, de csak két találatig jutott, így a Krasznodar 3–2-re nyert és idegenben lőtt több góllal továbbment. Szulejmanov, a fiatal U21-es válogatott középpályás tavaly óta alapembernek számít klubjában, a 2018-19-es Európa Liga-sorozatban a Valencia, a Standard Liege és a Leverkusen kapujába is betalált. A selejtező negyedik fordulójában a Krasznodar a görög Olimpiakosszal, az FC Brugge az osztrák Linz csapatával találkozik. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.