UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-08-14 08:30

Labdarúgás: számvetés a Vasas Kubala Akadémia elmúlt egy esztendejéről

A Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa, Nagy Miklós tavaly nyáron vette át az angyalföldi utánpótlásműhely működtetését. Az elmúlt egy évben több fronton is sikereket ért el az akadémia, hiszen az U17-es gárda feljutott az élvonalba, a nyáron korosztályos válogatottakat szerződtetett, miközben több játékos is felkerült az első csapathoz. A tulajdonos elégedett az eredményekkel és konkrét elképzelése van a folytatásról is.

– Hogyan értékeli a Vasas Kubala Akadémiánál eltöltött egy évét, mit tart a legfontosabb eredménynek?  – Abban a helyzetben, amelyben tavaly nyáron átvettem az akadémia működtetését, a rövid távú cél nem lehetett más, mint stabil alapok lerakása – válaszolta lapunk kérdésére Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa. –  Belépésem előtt két héttel közleményben tájékoztatták a közvéleményt az akadémia Siófokra költözéséről, ami gyakorlatilag a megszűnését jelentette volna. Teljes volt a káosz és a bizonytalanság a játékosok, a szülők és a stábtagok körében egyaránt. Én akkor szálltam be, amikor az akkori tulajdonos és az anyaegyesület már feladta a megegyezés lehetőségét. – Van-e olyan terület, amelyen túlteljesítették az eredeti célokat, vagy amiben elmaradtak a várakozásaitól?

Nagy Miklós 1.
Nagy Miklós 1.
– Válsághelyzetben voltunk, az első éves cél elsődlegesen a működés fenntartása, a klub értékeinek, a játékosoknak és a szakembereknek a megtartása volt. Ezt bőven sikerült túlteljesíteni minden téren. Első lépésként stabilizáltuk a működést. A jogi, üzleti alapokat a magyar futballban példátlanul hosszú távra, tíz évre letettük, eddig szól ugyanis a szerződés, melyet az anyaegyesülettel és a felnőtt csapatot működtető FC-vel aláírtam az akadémia vezetőjeként. Ez kizárólagosságot biztosít a Vasason belül a Kubala Akadémiának a licencjogok és az infrastruktúra használata terén, ami alapja lehet a hosszú távú, nyugodt munkának. Az idény közepén estünk át az átfogó auditon, melynek eredményeként megőriztük az akadémiai minősítést. A versenyeztetés szempontjából a szezon közben egyértelmű célként tűztem ki az első osztályba történő feljutást. Felső szekciónk két legidősebb korosztálya – az U19 és a versenyeztetés szempontjából a jelenlegi versenyrendszerben meghatározó U17 – egyaránt bajnoki címet ünnepelhetett, a következő idényben mindegyik csapatunk a legmagasabb szinten, az ország legjobb nyolc egyesülete között, a kiemelt első osztályban szerepelhet. – Ön nemcsak tulajdonosa, hanem sportigazgatója is lett az akadémiának. Miért érezte szükségét annak, hogy ezt a pozíciót betöltve az operatív munkában is aktív szerepet vállaljon? – Szeretném bebizonyítani, hogy azok a módszerek, az a megközelítés, az a profi mentalitás, melyek az üzleti életben, a versenyszférában sikerre vezetnek, működőképesek a sport területén is. A saját pénzemet költöm, nem pedig másét, mely önmagában is ritka felállás ezen a szinten. Ettől hitelesebb lehetek, mintha csak megbízást teljesítenék. Emellett a helyzetemből adódóan hosszú távra tervezhetek, egy személyben döntök; amit ígérek, azt rajtam lehet számon kérni, nem mutogathatok másokra. Én mindig is így dolgoztam, mindig is operatív vezető voltam, önállóan, saját felelősségemre, saját költségemre hoztam a döntéseimet, de egyedül viseltem felelősséggel a következményeket is. Úgy vezetem a klubot, úgy alakítom a költségvetést és a struktúrát, hogy akkor is megállja majd a helyét, ha az állam esetleg egyszer majd nem vállal ekkora szerepet a sport támogatásában. Ezeket a törekvéseimet a közelmúltban lezajlott Double Pass audit során a nemzetközi auditor cég is felismerte, értékelte és jelentésében külön kiemelte. – Láthatóan változott a klub üzletpolitikája, több korosztályos válogatott játékossal erősítettek a nyáron. Mit vár ettől és milyen anyagi vonzata van a váltásnak?
Nagy Miklós 3.
Nagy Miklós 3.
– Egy ilyen átigazolási szezonban, mint a mostani, amikor jelentős erősítéseket hajtunk végre, ez az éves működési költségek húsz százalékát is kiteheti, melyet tulajdonosi hozzájárulásból finanszíroz az akadémia. Saját korszerű scout-adatbázist hoztunk létre, melyben naprakészen számon tartjuk és nyomon követjük a szerintünk legtehetségesebb játékosok fejlődését országszerte. Rengetegen keresnek minket, sokan szeretnének a Vasas utánpótlásában futballozni, szigorú rostán mennek át a próbajátékosok és csak a legtehetségesebbek csatlakozhatnak. Ugyanakkor mi is igyekszünk megszerezni a korosztályok legjobbjait. Ebben az átigazolási időszakban több mint negyven játékost igazoltunk, akik reményeink szerint erősítést jelenthetnek. A rivális kluboktól szerződtetett futballisták között szerepel hét korosztályos válogatott játékos. Ezen a nyáron többek között Farkas Botond (MTK), Horváth Kornél (MTK), Vancsa Zalán (MTK), Fiáth Bence (Mol Fehérvár FC), Földi Dominik (FTC), Bebők Milán (MTK) és Boros Zsombor (UTE) is minket választott. – Miután az NB II-ben szereplő első csapatot nem ön működteti, kulcskérdés lehet az, hogy miként tudnak napi szinten együttműködni a Vasas FC-vel? – Az üzleti háttér biztos lábakon áll, a finanszírozás garantált, azonban az egész üzleti modell akkor logikus és „kerek”, ha a felnőtt csapat és az utánpótlás teljesen összhangban van, összehangolt üzleti terv szerint dolgozik és azonos érdekeket képvisel, sőt, azonos üzleti érdekeltségbe tartozik. Hiszek abban, hogy ha egy horvát vagy holland játékos 18 évesen már szerepet kaphat a klubja felnőttcsapatában, akkor a legtehetségesebb és persze megfelelő karakterrel rendelkező fiatal magyar játékosoknak is meg lehet, sőt meg kell adni a lehetőséget. A Vasasnak ezt az utat kell járnia és ezt is fogja járni. Napi szintű és ideális a kapcsolatom a felnőtt csapat szakmai vezetésével és folyamatosan egyeztetünk a játékosok feláramlásáról. Az elmúlt egy évben négy akadémistánk kapott szerződést a felnőtt keretnél, és az új idényben – melynek még nagyon az elején járunk – már újabb nyolc akadémista mutatkozhatott be a felnőtt csapat edzőmérkőzésén vagy csatlakozhatott az első csapat edzéseihez. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.