UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-08-17 13:51

Atlétika: a felnőtt-vb-n ugró Farkas Petra edzője már semmit sem mer állítani

Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes távolugró, Farkas Petra szezonja még nem ért véget, hiszen nagy meglepetésre az országos bajnokságon teljesítette a felnőtt világbajnoki szintet. A 20 éves lány edzője, Szenczi László ezek után már nem mer jóslatokba bocsátkozni.

A Budapesti Honvéd SE távolugrója, Farkas Petra sokáig csak hajszálnyival maradt le a rangos nemzetközi versenyek dobogóiról, a júliusi, svédországi U23-as Európa-bajnokságon azonban 6.55 méteres egyéni csúcsa meghozta az áttörést, és ezüstérmes lett. A 20 éves versenyző két héttel utána a felnőtt országos bajnokságon indult, ahol nem kis meglepetésre újra javítani tudott, és 6.72-vel lett második dr. Nguyen Anasztázia mögött (6.77). Az egyéni rekord pedig pontosan annyi, amennyi a szeptember végén kezdődő katari felnőtt-világbajnokság kvalifikációs szintje. Petra edzője, Szenczi László sem gondolt előzetesen ilyen teljesítményre.

farkas atl
farkas atl
„Egész évben arra törekedtünk, hogy a fő versenyünkön, az U23-as Európa-bajnokságon legyen csúcsformában – mesélte az edző. – Tulajdonképpen ez meg is valósult, hiszen egyedüliként ugrott egyéni csúcsot a döntőben. Aztán kiderült, hogy még ezt is tudja fokozni. Mindkettőnket alaposan meglepett az országos bajnokságon elért eredménye.” A tréner szerint nagy szerepet játszott az újabb csúcsban, hogy tanítványa régóta vágyott egy éremre a magas szintű nemzetközi versenyeken, és miután a korosztályos kontinensviadalon azt meg is kapta, sokkal felszabadultabban, már-már tét nélkül indult a hazai bajnokságon. A felnőtt-világbajnokságot egy kiváló tapasztalatszerzésnek véli az edző. „Ott teljesen más a légkör. Másképp kell viselkedni, még az utazásnak is megvan a maga miliője. Azt gondolom, Petra a felnőtt nemzetközi szint kapujába érkezett, éppen ideje belekóstolnia, milyen is egy ilyen esemény. Nagyszerű lehetőség számára. Ami talán gondot okozhat, hogy ilyen későn nem szoktunk versenyezni. Október elején már lassan az alapozást kezdjük, most kinyúlik a szezon. Nem tudom, mennyire kimerült, mert nem látszik rajta, hogy az lenne, de pszichésen már kell lennie egy kis fáradtságnak. A távolugró szám is világbajnokság végén lesz. Hogy elképzelhető-e Dohában egy újabb csúcs? Én már semmit nem merek biztosan állítani.” Miután sem Szenczi László, sem pedig tanítványa nem úgy készült, hogy októberben még versenyezni fognak, igazi szenzáció lenne, ha Petra még ezen az eredményén is tudna javítani idén. Az U23-as magyar szabadtéri rekordot Vanyek Zsuzsa tartja, aki még 1982-ben ugrott 6.79-et. Ettől csupán 7 centire jár a BHSE sportolója, így ha idén nem is, de rövidesen könnyen megdőlhet a több mint 37 éve háborítatlan országos rekord is.   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.