- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Junior birkózó-vb: Vitek Dáriusz bronzérmes, Takács István döntős Tallinnban

Csakúgy, mint kedd óta minden este, ezúttal is elsötétedett a Tondiraba jégcsarnok Tallinnban − a reflektorok a két középső szőnyegre koncentráltak, megkezdődtek a világbajnokságon a junior kötöttfogású birkózók újabb elődöntői, helyosztói. Junior Európa-bajnokunk, Takács István (82 kg) lehengerlő volt szombat délelőtt: mindhárom mérkőzését technikai tussal abszolválta [1], így jutott az elődöntőbe, ahol az idei junior Ázsia-bajnokkal, az iráni Hoszein Foruzade Godzsebeigluval találkozott.

Takács István parádés birkózással lett finalista Tallinnban Fotó: Martin Gábor [2]

Takács István parádés birkózással lett finalista Tallinnban  •  Fotó: Martin Gábor

Nagyon nem indult jól a párharc: a bírók Istvánt látták a passzívabbnak (0−1), és lentről kétszer is megpörgette őt az iráni (0−5). Takács felkelt, megrázta magát, és nekirontott riválisának; akkora derékcsípő dobást ejtett négyért (4−5), hogy beleremegett a szőnyeg − alig tért magához Hoszein, ám a tusveszélyes helyzetből kifordult. Menekülni ugyanakkor nem tudott, a magyar kétszer megpörgette (8−5), majd kiemelte, és újra a földhöz vágta négyért (12−5). Godzsebeiglu azt sem tudta, hol van, szédülten vonult le a szünetre.

A második felvonás iráni levitellel kezdődött, de István válasza ezúttal sem maradt el; négyért eldobta, ezzel véget vetett a párharcnak, bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol az oroszok kadét Európa-bajnokával, Aujesz Gonibovval küzdhet.

„Ötletem sincs, ezt hogyan csináltam. Amikor megpörgetett, és összekapaszkodtunk, azt éreztem, elfáradt, ezért gondoltam, itt az ideje beindulni. Hihetetlenül boldog vagyok, remélem, ugyanezt a formát át tudom menteni holnapra” − összegzett Takács néhány perccel a meccse után a csarnokban.

Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában Fotó: Martin Gábor [3]

Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában  •  Fotó: Martin Gábor

Vitek Dáriusz (130 kg) rögtön az első ütközetét elveszítette pénteken a kadét-világbajok amerikai Cohlton Michael Schultz ellen [4], ő azonban meg sem állt a fináléig, tehát a Budapesti Honvéd SE fiatalja mehetett tovább a harmadik helyért a vigaszágon. Dáriusz aztán bravúros birkózással jutott a szombat esti bronzcsatába [1], amelyet a junior Ázsia-bajnoki ötödik Lu Zhanggal szemben kellett megvívnia.

Kontroll alatt tartotta az ütközetet Vitek, ő volt a dominánsabb. Ennek lett az eredménye, hogy a kínait látták passzívabbnak (1−0), a földön ráadásul meg is tudta pörgetni a magyar a nála jóval termetesebb Zhangot (3−0). A második menetben iramot váltott a rivális; kitolta Dáriuszt (3−1), akit nem sokkal később passzivitással is sújtottak (3−2), ám kiváló védekezéssel blokkolni tudta a próbálkozásokat az utolsó sípszóig, így az idén − junior Eb-bronzérme mellé − a világbajnoki dobogó harmadik fokára is felállhatott.

„Elképesztő évet zártam, nagyon boldog vagyok. Nem titkolom, az a szándékom, hogy még fényesebb medálokat gyűjthessek, ám ehhez neki kell állnom komolyan tömegleni, mert nagyjából huszonöt kilóval a súlyom alatt vagyok” − mondta néhány perccel a mérkőzés után az ifjú.

Bak Gergely (72 kg) és Szőke Alex (97 kg) is tovább harcolhat. Gergely legyőzője, a junior Európa-bajnok azeri Ulvu Ganizade [1] 4−1-re nyert az elődöntőben a török junior Eb-harmadik Ismail Guen ellen, míg az Alexet legyőző, felnőtt pánamerikai bajnok, Pánamerikai Játékok-első kubai, Gabriel Alejandro Rosillo Kindela [1]technikai tussal, 9−0-ra verte a török junior Eb-harmadikot, Beytullah Kayisdagot. Mind a két magyar a vigaszágon, a bronzéremhez vezető úton menetelhet.

„Jó napot zártunk. Elmondhatjuk, hogy csak olyantól kaptunk ki, aki valóban jobb volt nálunk. A srácok minden tőlük telhetőt megtettek. Bízom abban, hogy István vasárnap is ugyanilyen jó formában lesz, úgy kiváló eséllyel vághat neki a finálénak” − összegzett a vezetőedző, Struhács György.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLIN
Kötöttfogás, szombat délutáni program
A magyar szereplők
82 kg (26 induló): Takács István (BVSC-Zugló), 130 kg (23 induló): Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)
Elődöntő
82 kg: Takács István−Hoszein Foruzade Godzsebeiglu (ireáni) 16−7
Bronzmérkőzés
130 kg: Vitek Dáriusz−Lu Zhang 3−2
A kötöttfogásúak első programcsomagjának dobogósai és magyar helyezései
55 kg. Világbajnok: Anvar Allahjarov (Oroszország), 2. Zaur Alijev (Azerbajdzsán), 3. Poia Szulat Dad Marz (Irán) és Macui Ken (Japán)
63 kg. Világbajnok: Abu Muszlim Amajev (Oroszország), 2. Leri Abduladze (Grúzia), 3. Alston Jon Nutter (Egyesült Államok) és Sahin Ejdi Badagi Mofrad (Irán)
77 kg. Világbajnok: Mohammad Aziz Naguszi (Irán), 2. Damir Rahimov (Oroszország), 3. Szadzsan Szadzsan(India) és Dmitro Vaszetszkij (Ukrajna)
87 kg. Világbajnok: Ilja Jermolenko (Oroszország), 2. Giorgij Kacanasvili (Grúzia), 3. Igor Jarasevics (Fehéroroszország) és Bedirhan Tan (Törökország)
130 kg. Világbajnok: Aljakbar Juszofiaahmadcsali (Irán), 2. Colton Michael Schultz (Egyesült Államok), 3. VITEK DÁRIUSZ (MAGYARORSZÁG) és Muhammet Hamza Bakir (Törökország)

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók? [5]
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától [6]
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban [7]
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon [8]
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat [9]
Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban [10]
Drámasorozat a kötöttfogásúak nyitónapján Tallinnban [4]
Vitek a vigaszágon, meghökkentő japán fölény a hölgyek között [11]
Vitek bronzmeccses, Takács elődöntős [1]

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [12] a sportági aloldalunkon.