UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-19 09:08

Kosárlabda: mi történt az fiúk U16-os B divíziós Európa-bajnokságán?

Összegeztük, hogyan lett tizennegyedik a podgoricai B divíziós Európa-bajnokságon az U16-os magyar válogatott, és megkérdeztük a vezetőedzőt, Váradi Attilát, hogyan látta ő a srácok teljesítményét.

A tizennegyedik helyen zárta a podgoricai U16-os B divíziós Európa-bajnokságot a Váradi Attila vezette magyar válogatott. A srácok jól kezdték a kontinenstornát: Koszovó együttesét 38 pontos különbséggel győzték le (78−40), ám a folytatásban sorozatban három vereséget szenvedtek; Svédországtól (59−69) és Bulgáriától (47−60) viszonylag szoros meccsen kaptak ki, míg a későbbi aranyérmes lengyelekkel szemben 75−51-re maradtak alul. Az utolsó csoportmeccsükön nagy különbségű, 100−54-es diadalt arattak a norvégok ellen, így a 9−16. helyért folytathatták a megméretést.

Az U16-os fiúválogatott a tizennegyedik helyen zárta a B divíziós Eb-t Forrás: FIBA
Az U16-os fiúválogatott a tizennegyedik helyen zárta a B divíziós Eb-t Forrás: FIBA
„Mérkőzésről mérkőzésre egyre stabilabb volt a teljesítményünk. A bolgárokkal például nagyon sokáig partiban voltunk, apró kihagyások okozták a vereséget. A játék, amelyet elképzeltünk a torna előtt, nagyjából megvalósult, és azokat a riválisokat le tudtuk győzni, akiknél valóban jobbak vagyunk. Bravúrt mindazonáltal nem sikerült elérnünk” − értékel Váradi. A következő fordulóban Portugáliával találkoztak a fiúk. Mondhatni, vízválasztó ütközet volt, mivel vereség esetén csupán a 13. helyért küzdhettek volna, míg győzelemmel továbbra is elérhető közelségben marad a kilencedik hely. Ezt a lépcsőfokot nem lépték meg Kovács Bencéék, 63−69-re kaptak ki. „Megfigyeltem, hogy nem hisznek magukban eléggé. Nem a felfogásukkal van probléma, többször megijedtek attól, hogy kilépnek a komfortzónájukból. Meg kell tanulniuk bízni a képességeikben, és abban, hogy fel tudják venni a versenyt a legjobbakkal” − így a mester. A folytatásban legyőzték az izlandiakat (90−62), ám a finnek elleni utolsó párharcon alulmaradtak (61−91), tehát a tizennegyedik helyen végeztek. „A tornán mutatott játék alapján abszolút reális helyen zártunk. A legfájóbb talán a zárómeccs volt, mert nem tudtuk megcsinálni azt, amit addig igen: jól kezelni az agresszív védekezést. Ezen az ütközeten nem fértek bele az apró kihagyások, és a ritmust sem tudtuk felvenni a finnekkel. Ezt félretéve: látom a fejlődést és a javulást, de idő kell, amíg ez az eredményekben is megmutatkozik. Tapasztalatom szerint a gyors helyzetfelismerésben kell a leginkább fejlődnünk” − zárja le a szakember.

FIÚ U16-OS B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PODGORICA Végeredmény 1. Lengyelország, 2. Hollandia, 3. Dánia, ...14. Magyarország

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.