UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-08-19 17:36

„Nem csaltuk a vízilabdát” – Székely Bulcsú büszke a bronzra

Harmadik helyen zárt a magyar fiú vízilabda-válogatott a Tbilisziben rendezett U17-es Európa-bajnokságon. Székely Bulcsú szövetségi edző büszkén értékelte tanítványai teljesítményét, s külön kiemelte, mennyire szervezetten, nagybetűs csapatként működve védekeztek a felnőttválogatottságról álmodó srácok.

A miskolctapolcai OMV-kupa második, illetve az olaszországi Mediterrán-kupa első helyezése után a kontinensviadalon is dobogóra ért a magyar U17-es fiúválogatott. A Székely Bulcsú szövetségi edző és Tóth Kálmán másodedző által irányított korosztályos együttes ellenállást nem tűrve gázolt át csoportellenfelein – a szerbeket például 12–3-mal iskolázta le –, majd Montenegró fiataljainak sem kegyelmezett a negyeddöntőben (7–4). Sajnos, a legjobb négy között szenvedte el egyetlen vereségét a tornán, noha a spanyolok kapusa ellen valószínűleg az sem segített volna, ha kétszer akkora kapura bombázhatnak a mieink (5–8). A görögöket viszont talán a legjobb játékával verte a magyar csapat, óriási lelki erőről téve tanúbizonyságot (10–4).

A bronzérmes U17-es válogatott Forrás: VLV
A bronzérmes U17-es válogatott Forrás: VLV
„Mint minden csapatnak, nekünk is voltak kiemelkedő játékosaink, de ezt a bronzérmet csakis a csapat sikerének tudom felfogni, amiért megemelem a kalapom a fiúk előtt – értékel az olimpiai bajnok Székely Bulcsú. – Sokszor az az utánpótláscsapatok rákfenéje, hogy nem áll össze a védekezés, mert a játékosok elkezdenek egyénieskedni, csak magukra gondolni. Nálunk ebből a szempontból szó nem érheti a ház elejét, hátul mindig kisegítették egymást a srácok, elől pedig szerintem kiismerhetetlenek voltunk, mert rendre más és más villant. Sajnálom, hogy a spanyolok kapusa (Unai Aguirre – A szerk.) megbabonázott minket, s nem vigasztal a tudat, hogy a torna legjobbjának választották végül a posztján. Ugyanakkor ki kell emelnem a miénket is, mert Gyapjas Brendon pazarul hárított, ami nagyban hozzájárult, hogy stabilan, magabiztosan tudtunk játszani. Az elődöntőt leszámítva nem is emlékszem olyanra, hogy többgólos hátrányból kellett volna felzárkóznunk. A szövetségi edző kiemelte a klubedzők munkáját, valamint elmagyarázta, miért nem eredményközpontúan közelíti meg a különböző utánpótlástornákat. „Sajnálom az elődöntőt, mert a srácok sok mindent megvalósítottak a nyáron abból, amit a stáb megálmodott nekik: nem csaltuk a vízilabdát. Sajnos, éppen a spanyolok ellen csúszott kicsit szét a rendszer, de ebből tanulni fogunk. Taktikailag és fizikailag is álltuk a sarat a riválisokkal szemben, ami jó előjel a jövőre. Azt, hogy most ez a dobogó legalsó fokára volt elég, elfogadjuk, és dolgozunk tovább. Sokkal pontosabban látjuk a fejlődési lehetőségeket, mint néhány hónappal korábban. De ebben a melóban a klubedzők keze még jobban benne van, mint a miénk, elvégre valójában ők nevelik ki a játékosokat, akik közül, remélem, minél többen küzdik fel magukat a felnőttválogatottba. Persze, hosszú út áll még a fiatalok előtt, de nagyon fontos, hogy már ilyen korán megkapják tőlünk, edzőktől a szükséges alapokat. Az Eb tanulságait leszűrtük, elraktároztuk, és hamarosan nekiveselkedünk a jövő évi korosztályos világbajnokságnak, hiszen a munka nem végzi el magát.”

FIÚ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI Az Eb-csapat Kapusok: Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond Mezőnyjátékosok: Eppel Barnabás, Gábor Lőrinc, Kevi Bendegúz, Lantos István, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Pető Attila, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor Edzők: Székely Bulcsú, Tóth Kálmán Csapatvezető: Madaras Norbert

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.