- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Rajt a junior úszó-vb-n: Zombori Gábor korosztályos világbajnoki csúccsal sokkolta a mezőnyt

Sokat lehetett olvasni, hallani az elmúlt hetekben, hogy az idei budapesti junior úszó-világbajnokságon kár olyan kiugró sikereket várni a magyar fiataloktól, mint két évvel ezelőtt Indianapolisban. Akkor még olyan nevek alkották a csapatot, mint Milák Kristóf, Késely Ajna, s még hosszan sorolhatnánk.

Zombori Gábor is nehezen hitte, hogy junior-világbajnoki csúccsal indított Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu [1]

Zombori Gábor (jobbra) is nehezen hitte, hogy junior-világbajnoki csúccsal indított  •  Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu

Az idei ifjúsági válogatottban valóban nincsenek olyan versenyzők, akik négy-öt éremmel letarolják a korosztályos világversenyek mezőnyét. Olyan viszont azért akad néhány, aki képes akár világraszóló meglepetésre.

Nem is kellett sokat várni az első magyar csodára a Duna Arénában. A Budafóka SE 16 éves kiválósága, Zombori Gábor – aki mindössze a 15. legjobb nevezési idővel bírt – akkora junior-világbajnoki csúcsot repesztett, miáltal természetesen kibérelte magának a négyes pályát a fináléra, hogy azt aki látta, sem nagyon hitte el. Elképesztő erősen a felnőtt világrekord részidején belül kezdett, és a végére 3:46.97-es idővel délelőtt tönkreverte az egész mezőnyt. A nagyszerű produkció egyébként a világ idei tizennegyedik legjobb ideje, egyúttal A-szint a tokiói olimpiára…

„Nem úgy keltem fel ma reggel, hogy junior-világbajnoki csúccsal fogok indítani – kezdte értékelését az utanpotlassport.hu [2]-nak Zombori, akit szintén sokkolt az eredménye. –  Hihetetlenül könnyedén ment, egyáltalán nem is fájt a végére, ezen kívül annyi előnyöm lehetett, hogy a nyolcason mentem, és talán kevésbé láttak. Mi lehet ebből délutánra? Fogalmam sincs, de megígérem, nekimegyek még egyszer!”

Azonban ez még nem volt elég. A lányok 400 m vegyesén két magyar is a fináléba úszta magát: Mihályvári-Farkas Viktória a második nevezési idővel bírt, így az ő délelőtti ötödik helye egyáltalán meglepetés-kategória (4:44.76), Szabó-Feltóthy Eszter viszont hatalmas egyéni csúccsal hozta a hatodik időt (4:45.45).

Mihályvári-Farkas Viktória az ötödik idővel jutott a 400 m vegyes döntőjébe Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu [3]

Mihályvári-Farkas Viktória az ötödik idővel jutott a 400 m vegyes döntőjébe  •  Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu

„Boldog vagyok, mert még soha nem úsztam ilyen jót délelőtt – mondta Mihályvári-Farkas nem sokkal, miután biztossá vált a döntőbe jutása. – Alig várom már a délutánt, bízom benne, hogy nagyszerű hangulat lesz, és képes leszek nagyon jó időre a magyar közönség előtt.”

„Én nemcsak délelőtt, hanem soha nem úsztam ennyire erőset – folytatta a másik boldog magyar finalista, Szabó-Feltóthy Eszter.  – Tudtam, úgy lehet esélyem, ha kamikaze taktikával kezdek, szerencsére csak kicsit bosszulta meg magát. A vébé előtt az volt a célom, hogy döntőt ússzak, ezért most nagyon örülök.”

A végén pedig még mind a két váltó továbbjutott: előbb a fiúk 4×100 m gyorson Szabados Bence, Pap Bálint Ulrich Botond, Zombori Gábor összeállításban Zombori újabb parádés hajrájával csípték meg a nyolcadik helyet. A mindig erős 4×200 m-es leány gyorsváltó pedig ismét hozta, amit szokott, és nagyszerű versenyzéssel az ötödik helyen menetelt a fináléba.

Ami a többi előfutamot illeti, akadtak még hazai továbbjutók: Bőhm Sebestyén 100 m mellen a tizenhatodik, Békési Eszter 50 m mellen a tizenharmadik idővel jutott a középdöntőbe, így összesen öt magyar lesz érdekelt az első nap 17.30-kor kezdődő esti programjában.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 1. NAP, BUDAPEST
Előfutamok
Fiúk.
Gyors. 400 m: Fábián Milán 4:04.02 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 3:46.97 – a döntőben jutott. Hát. 100 m: Jászó Ádám 56.12 – nem jutott tovább, Kós Hubert 56.88 – nem jutott tovább. Mell. 100 m: Bőhm Sebestyén 1:02.65 – a középdöntőbe jutott, Matejdesz Máté 1:04.68 – nem jutott tovább. Váltó. 4×100 m gyors: Magyarország (Szabados Bence, Pap Bálint, Ulrich Botond, Zombori Gábor) 3:23.55 – a döntőbe jutott
Leányok. Hát. 100 m: Szilágyi Gerda – visszalépett, Ugrai Panna 1:03.12 – nem jutott tovább. Mell. 50 m: Békési Eszter 32.21 – a középdöntőbe jutott, Vécsei Réka 32.84 – nem jutott tovább. Vegyes. 400 m: Mihályvári-Farkas Viktória 4:44.76 – a döntőbe jutott, Szabó-Feltóthy Eszter 4:45.45 – a döntőbe jutott. Váltó. 4×200 m gyors: Magyarország (Fábián Fanni, Gál Kincső, Szőke Zita, Nagy Réka) 8:07.31 – a döntőbe jutott

 További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [4]a sportági aloldalunkon.