- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Junior úszó-vb: Berecz Blanka legyőzte önmagát, és ezüstérmes lett 200 m pillangón

A 400 m gyors új junior-világbajnoka, Zombori Gábor nem zseni, „csupán” kiemelkedő képességű, ígéretes versenyző, aki nagyszerű edzőjével, Horváth Tamással csattanós választ adott a visszafogottabb kazanyi szereplésre. Mihályvári-Farkas Viktória sírva szállt ki a medencéből, mert csak a hatodik lett a 400 m vegyes fináléjában, miközben más sportágakban időnként azt ünneplik, ha valaki az első százba kerül. Szabó-Feltóthy Eszter pedig olyan gyönyörűen úszik háton, hogy abból oktatófilmet lehetne készíteni.

Mindezt Petrov Iván, a korosztályos válogatott szövetségi kapitánya mondta honlapunknak, miközben összegezte a keddi történéseket. Valóban, a magyar úszóutánpótlás újra megmutatta az erejét, miután már az első napon szerzett aranyérem mellett négy döntős produkciót tett le az asztalra.

Berecz Blanka nagy álma teljesült, bement 2:09 alá, s ezzel ezüstérmes lett Forrás: MÚSZ [1]

Berecz Blanka nagy álma teljesült, 2:09-en belül ért célba, s ezzel ezüstérmes lett  •  Forrás: MÚSZ

Az igazi „magyar szám” azonban csak szerdán következett, a 200 m pillangó Berecz Blanka és Fábián Fanni főszereplésével. Júliusban, a kazanyi junior Európa-bajnokságon ezt a meccset lejátszották egymás között, akkor egy hajszállal Blanka nyert. Ez megtörténhetett volna most is, csak a mezőnyben volt a szintén kiváló két amerikai, Lillie Nordmann és Charlotte Hook.

A végig nagyon szoros mezőnyben nem okozott csalódást a két magyar lány, és a már szokásos hatalmas hajrával Berecz lehagyva Hookot bejött a második helyre méghozzá nagy egyéni csúccsal, 2:08.93-as idővel, miközben Fábián Fanni szintén a legjobbját úszva, 2:09.94-gyel a negyedik lett.

„Hihetetlenül sokat dolgoztam ezért az időért – kezdte az utanpotlassport.hu [2]-nak a Kőbánya SC még percekkel a döntő után is örömkönnyekkel küzdő ezüstérmes versenyzője. – Semmi más nem érdekelt, ez volt a cél, hogy 2:09 alatti idő legyen belőle. Amikor célba érkeztem, nem hittem, hogy sikerült, majd ránéztem a kijelzőre, és valami hihetetlen boldogság fogott el.”

„Az időnek örülök, már csak azért is, mert ez az új egyéni csúcsom – mondta szintén elégedetten a Szegedi Úszó Egylet negyedik helyen „befutó” versenyzője, Fábián Fanni. – A szélén úsztam, nem láttam jól a többieket, ezért nem is tudtam felgyorsulni annyira, amennyire akartam. De nem lehetek elégedetlen, alapvetően gyorsúszó vagyok, készülök a fő számomra, a kétszázra.”

Fábián Fanni egyéni csúccsal lett negyedik 200 m pillangón [3]

Fábián Fanni egyéni csúccsal lett negyedik 200 m pillangón

A lányok parádéja után következett az első napon 400 m gyorson junior-világbajnoki címet nyert Zombori Gábor újabb fináléja, ezúttal kétszázon. A Budafóka SE úszója jó szokásához híven újabb egyéni csúcsot repesztett: 1.47.71-es, tekintélyt parancsoló idővel a hetedik helyen csapott célba.

„Természetesen boldog vagyok, hiszen újabb világbajnoki döntőt úszhattam – mondta mosolyogva, Zombori. – Elég sok dolog történt velem az elmúlt két napban, még emésztem a sok élményt. Az biztos, hogy a tokiói olimpia szempontjából biztató ez a mostani eredmény, még hátra van a kétszáz hát, megpróbálok egy újabb döntőt összehozni.”

Az utolsó egyéni fináléban, 800 m gyorson Mihályvári-Farkas Viktória remek, kiegyensúlyozott versenyzéssel az ötödik helyen úszott be, természetesen új egyéni csúccsal (8:36.30), majd a végén a mix 4×100 m-es vegyesváltó Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Szőke Zita összeállításban – miközben az amerikaiak junior-világcsúccsal nyertek – a nyolcadik lett.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 2. NAP, BUDAPEST
Döntők
Fiúk.
Gyors. 200 m: 1. Luca Urlando (Egyesült Államok) 1:46.97, 2. Robin Hanson (Svédország), 3. Murilo Stein Sartori (Brazília), …7. Zombori Gábor 1:47.71. Hát. 100 m: 1. Thomas Ceccon (Olaszország) 53.46, 2. Nikolaj Zujev (Oroszország), 3. Wyatt Davis (Egyesült Államok). Mell. 100 m: 1. Vlagyiszlav Geraszimenko (Oroszország) 59.97, 2. Josh Matheny (Egyesült Államok), 3. Kevin Houseman (Egyesült Államok). Vegyes. 200 m: 1. Carson Foster (Egyesült Államok) 1:58.46, 2. Finlay Hugh Knox (Kanada), 3. Aposztolosz Papasztamosz (Görögország)
Leányok.
Gyors. 800 m: 1. Lani Pallister (Ausztrália) 8:22.49, 2. Namba Miju (Japán), 3. Giulia Salin (Olaszország), …5. Mihályvári-Farkas Viktória 8:36.30. Hát. 100 m: 1. Jade Hannah (Kanada) 59.63, 2. Claire Curzan (Egyesült Államok), 3. Darja Vaskina (Oroszország).Mell. 50 m: 1. Benedetta Pilato (Olaszország) 30.60, 2. Kayla van der Merwe (Nagy-Britannia), 3. Kaitlyn Dobler (Egyesült Államok). Pillangó. 200 m: 1. Lillie Nordmann (Egyesült Államok) 2:08.24, 2. BERECZ BLANKA 2:08.93, 3. Charlotte Hook (Egyesült Államok), 4. Fábián Fanni 2:09.94
Mix.
Váltó. 4×100 m vegyes: 1. Egyesült Államok 3:44.84, 2. Oroszország, 3. Kanada, …8. Magyarország (Jászó Ádám, Bőhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Szőke Zita) 3:54.20

 További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [4]a sportági aloldalunkon.