UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-08-21 12:38

Kosárlabda: EYOF-ezüst után mire lehet képes csütörtöktől az Eb-n az U16-os leányválogatott?

A baki Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon nemrégiben ezüstérmet szerzett U16-os leány kosárválogatott csütörtökön kezdi szereplését a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságon. A vezetőedzővel, Szkocsovszki Igorral beszélgettünk az EYOF-ról, a felkészülésről és a magyarok esélyeiről.

Csütörtökön kezdődik Szkopjében az U16-os leánykosarasok A divíziós Európa-bajnoksága, amelynek jó esélyekkel vág neki Szkocsovszki Igor együttese. Nem a szokványos felkészülési időszakon estek át a hölgyek, hiszen bemelegítésként a baki Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon mérették meg magukat. Nem is akárhogyan! Ezüstérmesek lettek, ráadásul hajszálra volt az arany: a zárónegyedre még tízpontos előnnyel fordultak a magyarok, végül 64−59-es vereséget szenvedtek.

Csütörtökön kezdődik az U16-os leány Európa-bajnokság Szkopjében Forrás: hunbasket.hu
Csütörtökön kezdődik az U16-os leány Európa-bajnokság Szkopjében Forrás: hunbasket.hu
„A legfontosabb az volt, hogy teszteljük, melyik szerkezettel vagyunk a legütőképesebbek, azt hiszem, ez kiválóan sikerült. Nem mondhatom, hogy csúcsformában játszottunk, ugyanakkor parázs csatákat éltünk át, ez pedig mindig szükségszerű a fejlődéshez. Persze, azért a mérkőzések közben elkapott minket a hév, és szerettünk volna nyerni, de nem az aranyérem megszerzése volt a lényeg” − mondta a vezetőedző. A mestertől azt is megtudtuk, milyen játék jellemzi Észak-Macedóniában a magyarokat csütörtöktől: „Megtaláltuk azt a tizenkét játékost, akik között a legnagyobb az összhang a pályán. Sajnos van nagy hiányzónk: Rakita Lili sérüléssel bajlódik. Szeretnénk minél gyorsabb játékot bemutatni, gyorsindításokkal és befejezésekkel. Persze, ha úgy látjuk, ez nem válik be, akkor vannak más terveink is.” Nem mondhatni, hogy egyszerű csoportba kerültek a lányok. Ellenfelük lesz például az olasz válogatott, amely idén megnyerte az U18-as és U20-as A divíziós kontinenstornát is. Emellett az orosz és a finn csapattal is meg kell mérkőzniük. „Nehéz dolgunk lesz. A finnek tavaly jutottak az első osztályba, velük kezdünk, győzelmet remélünk. Kemény dió lesz az oroszok elleni csata, ők ugyanis szeretnének visszavágni az EYOF elődöntőjében elszenvedett vereségükért. A harmadik párharcunkat az olaszokkal vívjuk; úgy tudom, négy kulcsjátékosuk is hiányzik, ám így sem lehet elkönyvelni előre a sikert. Reálisnak tartom, hogy a második helyen zárjunk a csoportban, összességében pedig legalább a negyeddöntőig szeretnénk jutni” − latolgatta az esélyeket a szakember.

LEÁNY U16-OS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG A magyarok programja  Csoportkör Csütörtök: Magyarország–Finnország, 14.15 Péntek: Magyarország–Oroszország, 18.45 Szombat: Magyarország–Olaszország, 21.00 Playoff Hétfő: nyolcaddöntő Kedd: negyeddöntő Csütörtök: elődöntő Péntek: helyosztó

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.