UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-08-22 12:56

Berecz Blanka: az ezüst, amely aranyat ér

„Hazai pályán tudtam olyat úszni, amilyet már nagyon régen szerettem volna” – mondta a 200 m pillangó újdonsült junior-világbajnoki ezüstérmese. A Kőbánya SC versenyzője elérte nagy célját, és az idejét levitte 2:09 alá. Interjú Berecz Blankával.

Magyar-amerikai különmeccset rendeztek a 200 m pillangó szerda esti fináléjában a budapesti Duna Arénában zajló junior úszó-világbajnokságon. A hazai színeket az ifjúsági olimpiai bajnok Berecz Blanka és a junior Európa-bajnoki ezüstérmes Fábián Fanni képviselte, és a lányaink ezúttal sem okoztak csalódást.

Amikor Berecz Blanka meglátta a régen várt időt... Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Amikor Berecz Blanka meglátta a régen várt időt... Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
A Kőbánya SC csapatát erősítő Berecz beférkőzött a két bombaerős amerikai, Nordmann és Hook közé, s nagyon értékes egyéni csúccsal, 2:08.93-mal a második helyen csapott célba, míg a szegediek versenyzője, Fábián a negyedik lett. Az utánpótlás-korosztályokban már mindent megnyert, boldog ezüstérmes a futam után még percekig az örömkönnyeivel küzdött… – A futam végén elérzékenyültél, végre 2:08-cal kezdődik az a bizonyos idő. Mit jelent ez most neked? – Rengeteget és nagyon régóta dolgoztunk azért, hogy ez az idő meglegyen. Amikor a célba csaptam, úgy éreztem, nincs meg, aztán felnéztem a kijelzőre, és megláttam… Hihetetlen boldogság fogott el akkor. – Ismét elképesztően nagyot hajráztál, honnan maradt erőd az utolsó ötvenre? – Ahhoz már hozzászoktam, hogy a kezdés nem az erősségem.  A harmadik ötven méteren próbáltam robbantani, szerencsére sikerült, a végén pedig már a szívem vitt be a célba. És persze, hallottam a szurkolást is, ha az nincs, az utolsó métereken biztosan más eredmény születik.
A dobogón már csak mosolygott a Kőbánya SC ezüstérmese Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A dobogón már csak mosolygott a Kőbánya SC ezüstérmese Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Rengeteget dolgoztatok a fordulókon, látszott is az eredménye. Ebből a futam közben mi érződött? – Abban biztos vagyok, hogy sosem lesz kiemelkedő a rajtom, a fordulók viszont szerintem lényegesen jobban mentek, mint korábban, annak is köszönhető a majdnem egy másodperces egyéni csúcs. De úgy gondolom, mindig a hajrában leszek erősebb. – Amit lehetett azt megnyertél az utánpótlás-világversenyeken: ifjúsági olimpia, junior Európa-bajnokság, EYOF. Hova helyezed el ezt a mostani ezüstöt? – Ez nekem most felér egy arannyal. Hazai pályán, a szeretteim és a magyar szurkolók előtt tudtam olyat úszni, amilyet már nagyon régen szerettem volna, semmiféle hiányérzet nem maradt bennem. Csütörtök délelőtt folytatták a magyarok az előfutamokban, és bár ezúttal az éremszerzés távolabbinak látszik, mint eddig, akad magyar érdekeltség az esti programban is. 200 m háton Szabó-Feltóthy Eszter az ötödik idővel (2:11.70) jutott a döntőbe, miközben Szilágyi Gerda egy hely híján lemaradt a fináléról, és világbajnoki kilencedik helyezett lett. Majd nem sokkal később így járt a Szabados Bence, Zombori Gábor, Szőke Zita, Fábián Fanni összeállítású 4x100 m-es mix gyorsváltó is. Két középdöntős helyet azonban még sikerült kiharcolni: Zombori Gábor 50 m háton, Békési Eszter 100 m mellen került a legjobb tizenhat közé. Folytatás megint 17.30-kor.

JUNIOR ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, 3. NAP, BUDAPEST Előfutamok Fiúk. Gyors. 50 m: Pap Bálint 23.84 – nem jutott tovább, Szabados Bence 23.33 – nem jutott tovább; 800 m: Kovacsics Márk 8:25.98. Hát. 50 m: Kós Hubert 26.57 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 25.98 – a középdöntőbe jutott Leányok. Hát. 200 m: Szabó-Feltóthy Eszter 2:11.70 – a döntőbe jutott, Szilágyi Gerda 2:13.56 – nem jutott tovább. Mell. 100 m: Békési Eszter 1:09.12 – a középdöntőbe jutott, Vécsei Réka 1:12.72 – nem jutott tovább. Pillangó. 50 m: Hatházi Dóra 28.08 – nem jutott tovább, Szőke Zita 27.66 – nem jutott tovább Mix. 4x100 m gyors: Magyarország (Szabados Bence, Zombori Gábor, Szőke Zita, Fábián Fanni) 3:34.13 – nem jutott tovább

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.