- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sportlövészet: Bajos Gitta egy hónap alatt hét érmet szerzett

Nagyszerű hónapon van túl Bajos Gitta, a komáromi Finomító SLK sportlövője. A 17 éves versenyző a németországi Suhlban július elején megrendezett junior világkupaversenyen csapatban két érmet is szerzett: 10 m légpuska számban Toma Dorinával és Lovász Dorinával ezüstöt, 50 m puska 3 testhelyzetben Toma Dorinával és Horváth Leával bronzot. Jó formája augusztusra is megmaradt, és a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar küldöttség kilenc érméből már öt az ő nyakába került. 50 m fekvő és 10 m légpuska számban egyéni aranyat nyert, sőt utóbbi kategóriában Toma Dorinával és Dénes Eszterrel együtt csapatban is győzött. A trió továbbá 50 m 3 testhelyzetben második, 50 m fekvő számban harmadik helyen végzett.

Bajos Gitta rövid időn belül hét értékes érmet szerzett Forrás: hunshooting.hu [1]

Bajos Gitta rövid időn belül hét értékes érmet szerzett  •  Forrás: hunshooting.hu

A rövid időn belül hét értékes helyezést begyűjtő sportlövőlány hét éve, nagypapája kertjében ismerkedett meg a sportággal. Édesanyja futott, édesapja focizott, a nagyszülő pedig versenyszerűen lőtt együtt Gitta jelenlegi edzőjével, Kisvárdai Istvánnal, ráadásul a kislány osztálytársa volt az azóta szintén sikeres utánpótlás-versenyző Horváth Lea.

„Nagyon érdekelt, hogy mit csinálnak Leáék délutánonként a lőtéren, egyszer velük tartottam, és egyből megszerettem a sportágat. Az edző úgy gondolta, egész ügyes vagyok és komolyabban is folytathatnám. Tetszett, hogy nem csapatsport, nem kell másokhoz alkalmazkodnom, csakis én felelek az eredményeimért.”

Az eredmények sokáig nem voltak az igaziak. Gitta tehetségét egyetlen szakember sem vitatta, edzéseken rendre kiválóan lőtt, ám nagy versenyeken – talán, mert túl izgulós – éveken keresztül nem jött ki a lépés. A szülői és edzői támogatás, a szorgalom, valamint a kitartó munka azonban meghozta az áttörést, és a hét év szárazság után idén kiadós éremeső zúdult a nyakába.

„A világkupa nagyobb verseny, mint az ORV, így az ottani csapatérmeknek nagyon örültem. De az egyéni aranyakat mégis Plzenben nyertem. Az első napi fekvőedzésen rossz volt az idő, a testhelyzetem sem volt tökéletes, de másnap valamiért azt éreztem, hogy ez az én napom. A második sorozatban lőttem és az elsőben volt egy osztrák lány, akinek elképesztően jól ment. Elgondolkodtam, hogy odamegyek, és már akkor gratulálok neki, aztán mégis úgy döntöttem, előbb lövök én is, aztán a dobogónál megbeszéljük. Végül ő gratulált. Légfegyverrel is katasztrofálisan edzettem, a bemelegítés is szörnyű volt, aztán átkattant valami bennem a verseny kezdetén. A két egyéni arany most óriási ajándék azután, hogy korábban nem sikerült a dobogó.”

A németországi verseny után nincs sok ideje fellélegezni, hiszen már elindul Rio de Janeiróba, ahol felnőttvilágkupán vesz részt, azután pedig Bolognában rendezik az Európa-bajnokságot.

„Sem ilyen messze nem utaztam, sem ilyen szintű felnőttekkel nem versenyeztem még. Tudok róla, hogy olimpiai kvótát is lehet szerezni, és sportolónak nincs is más álma, minthogy egyszer eljusson az ötkarikás játékokra, de nem gondolok erre. Ha bebeszélném magamnak, hogy itt a nagy lehetőség, akkor az én kicsi lelkem rendkívül nehezen viselné el, ha mégsem jönne össze.”

Álmodozni, ha csak óvatosan is, de szabad.

Már csak azért is, mert a szintén 17 éves Mészáros Eszter a májusi müncheni világkupán már kilőtte magát Tokióba. Gittában megvan a kellő munka ahhoz, hogy meglepje a világot Brazíliában, a szerencsét pedig azok, az állványán csüngő, fából faragott elefántok tehetik hozzá, amelyeket Pista bácsi hozott neki Indiából.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN [2] a sportági aloldalunkon.