- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Gördeszkával Tokióba

skybrown3-Facebook [1]Angol apa és japán anya gyermekeként látta meg a napvilágot 2008-ban az a kislány, akiről egy ideje a (gördeszkás) világ beszél, s várja, hogy megmutassa tudását egy olyan területen, amely frissen került fel az olimpiai sportágak közé. Sky Brown háromévesen kezdte, hétesztendősen már versenyzett, idén pedig elképesztő eredményeket ért el:  júniusban a nankingi nemzetközi nyílt felnőttviadalon, majd augusztus elején a minneapolisi X Gamesen is ötödik lett, a sportág világranglistáján pedig a kilencedik helyre kapaszkodott fel, vagyis ha most lenne az olimpia, neve ott lenne a rajtlistán.

„Jó esélyem van, hogy induljak jövőre Tokióban, s ez nagyon különleges dolog számomra. Kezdettől fogva valami olyasmit akartam csinálni, ami inspirálja a lányokat. Ha tényleg sikerül részt vennem az olimpián, láthatják majd, micsoda trükköket tudok, s okkal gondolhatják, hogy erre talán ők maguk is képesek” – nyilatkozta a Kyodo Newsnak bájos magabiztossággal, ugyanakkor a profi reklámhordozó szerepében is már most kiváló ifjú hölgy. Merthogy a sportszerek piacát – értsd: a gördeszkák tömeges vásárlására – is befolyásoló tini minapi videóját, amelyet saját Facebook-oldalára töltött fel, pár nap leforgása alatt 50 millióan (!) látták, míg Instagramjának tanúsága szerint jelenleg több mint négyszázezer követője van…

A fiatal tehetség Mijazakiban született, végül azonban ő – no meg a szülei – nem a japán, hanem az angol színeket választották. Ám így is hatalmas támogatásra számíthat majd Tokióban, ha valóban kijut az olimpiára a kettős állampolgárságú leányzó.

„A brit gördeszka-szövetség semmiféle nyomást nem helyezett rám, annyit mondtak csupán, hogy élvezzem, amit csinálok, ezért választottam őket” – idézte szavait a BBC Sport márciusban, amikor beválogatták az angol válogatottba.

A versenytáncban és szörfözésben is óriási talentumként számon tartott Sky 2020 júliusában, a gördeszkások versenyének nyitónapján 12 éves és kéthetes lesz, vagyis ha szerepel Tokióban, a legfiatalabb sportolóvá lép elő, aki Nagy-Britanniát valaha is képviselte nyári olimpián.

A tokiói olimpián nyolcvanan indulhatnak gördeszkázásban: nemenként 20-20 versenyző a street-, s ugyanennyi a parkszámban. A streeteseknek – az utcai stílus híveinek – korlátokon, padkákon kell minél látványosabb, kreativitásról is árulkodó trükköket bemutatniuk, míg a „parkosok” speciális „teknőben” adnak elő különböző ugrásokat. A jövő év május végéig tartó kvalifikációs sorozat állomásain lehet pontokat gyűjteni. A rangsor alapján a legjobb 38-38 női és férfiversenyző szerez jogot az olimpiai fellépésre, a rendező Japán 2-2 gördeszkást indíthat. Magyarországon még eléggé gyerekcipőben jár a sportág, három egyesület működik, a mieink jó eséllyel csak a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon mutatkozhatnak majd be. Tokióba már csak azért sem juthatnak el, mert nincs igazi hazai gyakorlóterepük, idehaza egyetlen nemzetközi szintű pálya sincs. Ez ügyben jelentős fejlemény, hogy július végén a fővárosban, az Erzsébet téren megkezdődtek az ország első európai szintű gördeszka-pályájának építési munkálatai.