UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2019-08-28 10:52

Doppingügy: még az sem segít, ha elolvassa a betegtájékoztatót...

"A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.." – ez a mondat minden egyes gyógyszeripari reklámot követően elhangzik, de a sportolók esetében úgy tűnik, ennek a szigorú betartása sem elég. Az U20-as világbajnok jamaicai sprinter, Briana Williams akadt fenn most egy doppingvizsgálaton, az elmondottak alapján egy általa beismerten szedett gyógyszer tartalmazott tiltott szert.

Pozitív lett a doppingmintája a 17 esztendős Briana Williamsnek: a 100 méteren 10.94-es egyéni csúccsal rendelkező sprinter szervezetében vizelethajtó nyomaira bukkantak az ellenőrzés során, s az eredményt a B próba is megerősítette.

Veszélyben a jamaicai tehetség pályafutása  Fotó: wikipedia
Veszélyben a jamaicai tehetség pályafutása Fotó: wikipedia
Emir Crowne, a sportoló ügyvédje arról beszélt, hogy a hidroklorotiazid egy vény nélkül kapható gyógyszerrel került a sportoló szervezetébe. A sprinter a használat előtt tanulmányozta a betegtájékoztatót, ez az anyag pedig nem szerepelt a leírásban, éppen ezért a doppingellenőrzés során is minden félelem nélkül, a kitöltött formanyomtatványon jelezte, hogy szedte az adott gyógyszert. Azóta már egy független vizsgálatot is elvégeztek a gyógyszeren, amely során ugyanúgy kimutatták a nem feltüntetett tiltott szert. Amennyiben viszont az illetékes szervek nem fogadják el Williams védekezését, akár négy évre szóló eltiltással is sújthatják. A sportág egyik legnagyobb tehetsége hazája idei felnőtt országos bajnokságán harmadik lett 100 méteren, így kivívta a szereplés jogát a szeptember végén kezdődő dohai világbajnokságon, doppingügye miatt viszont ez veszélybe került. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.