UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-08-29 08:56

Cselgáncs: közeleg a juniorok vantaai Európa-bajnoksága

A junior cselgáncsozók gőzerővel készülnek a szeptember 12-én rajtoló vantaai Európa-bajnokságra. Meglehetősen eltérő esélyekkel vágnak neki a viadalnak a fiúk és a lányok – erről beszélgettünk a vezetőedzőkkel, Horváth Lászlóval és Radics Attilával.

Kevesebb, mint három hét múlva kezdődik Finnországban a junior cselgáncsozók Európa-bajnoksága. A tavalyi szófiai kontinenstornáról a fiúk Tóth Apor (90 kg) révén egy bronzéremmel tértek haza, ám könnyen lehet, hogy ezt az eredményt idén túlszárnyalják. 

Jó esély van rá, hogy Sipőcz Richárd (kékben) Vantaa-ban is úgy örülhet, mint a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen Forrás: judoinfo.hu
Jó esély van rá, hogy Sipőcz Richárd (kékben) Vantaa-ban is úgy örülhet, mint a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen Forrás: judoinfo.hu
Erre a válogatott kerettagok 2019-es Európa–kupa-sorozatban nyújtott teljesítménye alapján következtethetünk, hiszen a magyar fiatalok hét arany-, három ezüst- és nyolc bronzérmet gyűjtöttek. Külön szót kell ejtenünk azokról az ifjakról, akik már a felnőttmezőnyben is bizonyítottak: a legkiemelkedőbb teljesítményt a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) nyújtotta, ő ugyanis a budapesti Grand Prix-viadalon bravúros versenyzéssel a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Nem panaszkodhat Tóth Benedek (81 kg) sem, aki Celjében aranyéremmel zárta a felnőttek Ek-versenyét. Ugyanezen a viadalon második lett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsombor (100 kg), míg Rajkai Róbert (81 kg) a harmadik helyen végzett.  A tokiói felnőtt-világbajnokság kerethirdetésekor kiderült, a szövetség Sipőczöt is szerette volna nevezni a vb-re, ám edzője, Gyimes Nikolett kérésére idén még a juniormezőnyre koncentrálnak. A „nagyok” világbajnokságán ugyan nem vesznek részt a fiatalok, hatan mégis a felnőttválogatottal készülhetnek Japánban.  „Nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen helyen edzhetnek a legjobbakkal. A japánoknál nagyon erős a partnerállomány, az Európa-bajnokság előtt tehát különösen jól jött ez a tábor” – mondta a fiúk vezetőedzője, Horváth László.  A mester arról is beszélt, hogy a finnországi Európa-bajnokságon egy-egy érmet és pontszerző helyet remél, ugyanakkor hangsúlyozta, nem lenne meglepő, ha ennek akár a dupláját érnék el a srácok:  „Akik már helytálltak a felnőttek között, kiemelkedő esélyekkel vágnak neki az Eb-nek. Persze, a többieket sem lehet leírni, hiszen nagyjából mindegyikük bizonyította már: képes brillírozni. Ennek okán csak bizakodva állhatok a kontinensbajnoksághoz.” A lányoknál főleg a csapat rutintalansága okozza az eredmények megjósolhatatlanságát. Radics Attila tanítványai Szófiában egy aranyérmet (Szigetvári Mercédesz, +78 kg) és egy bronzérmet (Tóth Fanni, 78 kg) szereztek tavaly. Mind a két dobogós „kiöregedett” a korcsoportból, ám olyan korosztályos klasszisok követik őket, mint az Argentínában ifjúsági olimpiai bajnok, ifi Eb-győztes Özbas Szofi (63 kg) vagy az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta (57 kg).  „Nagyon fiatal válogatottal indulunk Finnországba, amelynek legfőbb célja a tapasztalatszerzés. A keret hat főt számlál, ebből öten elsőévesek. Ennek ellenére vannak olyan dzsúdósaink, akik esélyesek a dobogóra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ifjúsági és a juniorkor közötti átmenet hatalmas mérföldkő, mivel az idősebbek olyan taktikai és technikai apróságokkal járnak előrébb, amelyek elsajátításához elengedhetetlenül időre van szükség” – magyarázza a vezetőedző.  További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.