UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-08-30 08:52

Kézilabda: az ifjúsági Eb-siker és az MVP-cím után már csak előre néz Kajdon Blanka

Az augusztusi leány U17-es kézilabda Eb-n a torna MVP-jének választották, és tele van további tervekkel a Nemzeti Kézilabda Akadémia 16 éves irányítója, Kajdon Blanka. Szeretne sokoldalú játékossá válni, aki idővel az NB I-ben és a felnőttválogatottban is bemutatkozik.

Két és fél héttel ezelőtt ért véget Szlovéniában a leány U17-es kézilabda Európa-bajnokság, amely a magyar válogatott győzelmével zárult, ifj. Kiss Szilárd együttese a döntőben a svédeket múlta felül. A celjei kontinenstorna legértékesebb játékosának (MVP) pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia irányítóját, Kajdon Blankát választották meg. 

Kajdon Blanka, a leány ifjúsági Eb MVP-je csak előretekint Forrás: EHF
Kajdon Blanka, a leány ifjúsági Eb MVP-je csak előretekint Forrás: EHF
„Most már eltelt egy kis idő, és én is kicsit nyugodtabban tudom értékelni az Európa-bajnokságot. Még mindig nagyszerű élmény mindaz, ami Szlovéniában történt, az MVP-cím – amely az egész csapatnak kijárt volna – pedig még mindig hihetetlen számomra. Viszont fontosnak tartom, hogy most már csak az előttünk álló feladatokra koncentráljunk.” Mivel azokból is lesz bőven. A NEKA ifjúsági csapatával a májusi ezüstérem után az első helyet próbálják megcélozni, miközben a következő nyáron Kínában vesznek részt az U18-as világbajnokságon. „Azt szeretném elérni, hogy a következő egy évben sokoldalúbb játékossá váljak. A mostani Európa-bajnokságon a torna végjátékában azt éreztem, hogy ellenfeleink kezdtek kicsit kiismerni. Szerintem most azon kell dolgoznom, hogy ez ne legyen annyira egyszerű.” Veszprémi születésű fiatal esetében nem nehéz kitalálni, honnan ered a kézilabda szeretete. Blanka azonban úgy látta, a fejlődése szempontjából az lehet a legjobb, ha az ország egyik vezető utánpótlás-műhelyében edződik. „Kezdetekben minden sportágat kipróbáltam, bármit is csinált, mentem a nővérem után. Végül a kézilabda mellett kötöttem ki, szinte azonnal elvarázsolt ez a fantasztikus csapatjáték. Évekkel később mostani edzőm, ifj. Kiss Szilárd hívott az akadémiára, akkor még kissé bizonytalan voltam, de ma már tudom, a legjobb helyre kerültem.” Az Európa-bajnoki diadal és az MVP-cím után természetesen további tervei is vannak a 16 esztendős sportolónak, de fontosnak tartja, hogy lépésről lépésre járjon. „Először is egy újabb kiváló szezonra vágyom, idővel, ahogyan szerintem közülünk mindenki, szeretnék valamelyik élvonalbeli csapatba igazolni, az igazi nagy álom pedig az lenne, ha az utánpótlás-válogatottak után egy napon a felnőttek közé is meghívnának.”

Képes meccseket eldönteni

Ifj. Kiss Szilárd az Eb-n gyakran tapsolhatott Kajdon Blanka góljainak is Forrás: MKSZ
Ifj. Kiss Szilárd az Eb-n gyakran tapsolhatott Kajdon Blanka góljainak is Forrás: MKSZ

Kajdon Blanka abban a különleges helyzetben van, hogy klub- és válogatottbeli edzője ugyanazon személy, így ifj. Kiss Szilárdnál aligha találunk autentikusabb trénert, amikor a fiatal irányítóról kérünk véleményt: „Nagyon jó tulajdonsága, hogy bátor, akaratos kislány, kritikus helyzetekben sem ijed meg, és azt gondolom, az ilyen játékosoknak van jövőjük a kézilabdában. Természetesen időnként hibázik, de ezzel nincsen semmi baj, a legfontosabb, hogy tanuljon, tapasztalja ezeket a szituációkat. Meghatározó játékos, a csapat eredményessége szempontjából kulcskérdés, hogy milyen napja van, de természetesen, mint minden tizenhét évesnek, neki is rengeteget kell még fejlődnie.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.