UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-01 09:05

A cselgáncs őshazájában készült az ifjúsági vb-re Mamira Luca

A rendkívül sűrű és eredményes szezon közben mindössze egyhetes pihenőt engedélyeztek Mamira Lucának. Az idei ifjúsági Európa-bajnokságon, első korosztályos kontinensviadalán ezüstérmes 15 éves dzsudoka A rövidke nyaralás után a sportág őshazájában, Japánban edzőtáborozhatott. Itt számos értékes tapasztalatot gyűjtött, és már teljes erővel a szeptemberi, Almatiban sorra kerülő világbajnokságra készül. A Toto Sport SE rendkívül céltudatos és szerény versenyzőjét ezúttal is két edzés között „kaptuk mikrofonvégre” a XIII. kerületi edzőteremben.

Mamira Luca idén gyakorlatilag berobbant korosztályának nemzetközi élmezőnyébe, hiszen sorozatban négy Európa–kupa-versenyen jutott döntőbe, ezeken két-két arany- és ezüstéremmel gazdagodott. Eredményeinek köszönhetően ott lehetett a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon is, ahol a 40 kilogrammos súlycsoportban második lett. Amikor szóba kerültek ezek az eredmények, Luca kicsit húzta is a száját utóbbival kapcsolatban, de természetesen elégedett az eddigi teljesítményével.

Napi hat órát edzett a vendéglátókkal a magyar különítmény Fotó: Toto Sport SE
Napi hat órát edzett a vendéglátókkal a magyar különítmény Fotó: Toto Sport SE
„Az Európa-bajnokság után kaptam egy hét pihenőt, a szüleimmel elmentünk egy kellemes wellness-szállodába. De utána rögtön folytattuk az edzőtáborozást itt a klubnál napi két tréninggel” – kezdi a beszélgetést Mamira Luca, aki edzői szerint rendkívül céltudatos, minden edzésen a maximumot hozza ki magából és az étkezésre is odafigyel. Utóbbival kapcsolatban a fiatal versenyző megjegyezte, szabadsága alatt természetesen ahogy mindenkinek, neki is lecsúszott némi édesség, kedvence a csokoládé, ugyanakkor ő azt vallja, hogy kis odafigyeléssel – mindenből csak egy kicsi – nem kellett tartania attól, hogy esetleg plusz kilók szaladnak fel rá. Július végén a magyar szövetség jóvoltából tíz napot a sportág őshazájában, Japánban, Maebasi városában tölthetett el néhány versenyzőtársával. Velük tartott Urbancsok Tamás, a Magyar Judo Szövetség utánpótlásért felelő erőnléti edzője is, aki végig követte a munkát. „Korábban sem repültem sokszor, ráadásul eddig mindig csak Varsóba mentünk, ami nem nevezhető túl hosszú útnak. A több mint tízórás utat  elég jól bírtam,  az időeltolódással viszont meggyűlt a bajom, volt, hogy éjfélkor még bőven forgolódtam az ágyban.“ A résztvevők számára természetesen némi városnézést és kirándulásokat is szerveztek a házigazdák, ám a hangsúly természetesen a napi két, egyenként háromórás hosszúságú edzésen volt: „A legnagyobb különbség az itteni és az ottani edzések között az volt, hogy Japánban a velem egykorúak már egyáltalán nem technikáznak. Azt mondhatom, ilyen fiatalon is gyakorlatilag mindent tudnak a judóról, ezért a tréningeken nagyon fura volt, hogy csak állás és földharc-küzdelem volt. Volt köztük néhány nagyon erős versenyző, de szerencsére nekem is voltak sikerélményeim. A japán edzők meg is jegyezték, hogy nagyon jó a fizikai felkészültségünk, de az ő versenyzőik valamivel technikásabbak a küzdelemben.”
Közös japán-magyar csapatkép Fotó: Toto Sport SE
Közös japán-magyar csapatkép Fotó: Toto Sport SE
Mamira Luca megjegyezte, lenyűgözte a japán kultúra, a rendkívül tisztelettudóan viselkedő fiatalok, a létesítmények és a város tisztasága rendezettsége. A szeptember végén Almatiban sorra kerülő ifjúsági világbajnoksággal kapcsolatban megjegyezte, úgy érzi, nagyon sokat fejlődött a nyáron, a japán túra alatt főként a technikáján sikerült javítania, ezért várja már a viadalt. A hosszú távú tervekről szólva elmondta, nagyon szeretné, ha a felnőttek között a 2022-es budapesti rendezésű világbajnokságon debütálhatna. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon