- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Célba vett siker

A 17 éves gödöllői sportlövő, Klenczner Márton márciusban összeszedett versenyzéssel bronzérmet szerzett egyéniben a junior 10 m-es légpuska Eb-n, csapatban pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Szeptemberben a kisöbű sportpuskások mezőnyében is megméretné magát, s a váltás új kihívás is egyben a számára.

2_Mol_Klenczner Márton [1]

Klenczner Márton (jobbra) tudatosabban lő, Eb-bronza pedig nagy lökést adott neki  •  Forrás: ESC

– Csak idén tavasszal kezdtem el edzeni erre a versenyszámra, fontos számomra, hogy tapasztalatot szerezzek benne, erre a bolognai kontinensviadalon meg is lesz a lehetőségem. A kitűzött célom jelenleg az, hogy jó technikát tudjak elsajátítani, a versenyeket illetően még nincsenek magammal szemben nagy elvárásaim. A kisöbűben ötven méterről kell lőni, valamivel összetettebb szám, mint a légpuska, itt befolyásoló tényezőnek számítanak az időjárási körülmények is, a szél könnyen beleszólhat a versenybe. Eleinte nehéz volt ezt megszokni, sokat kell fejlődnöm még ahhoz, hogy éremesélyes legyek egy nemzetközi versenyen, de jó úton haladok, és úgy érzem, hogy az olaszországi Eb-n meglehet a döntőbe kerülés.  Az országos bajnokságon is részt vettem, ott negyedik helyezést értem el, amivel teljes mértékben elégedett vagyok, hisz annak ellenére, hogy csak pár hónapja készülök erre a számra, hazai környezetben fel tudtam venni a versenyt a legjobbakkal. Ennek nagyon örülök.

Márton azt is elmondta, hogy sokkal tudatosabban versenyez, mint egy évvel ezelőtt, amikor még lövéseinek nagy részét érzésből hajtotta végre. Az érettebb hozzáállás a teljesítményén is megmutatkozik.

Úgy érzem, hogy megtanultam kezelni a versenyhelyzet okozta idegességet, emiatt magabiztosabb is vagyok. Az eszéki eredményeim nagy lökést adtak nekem a folytatáshoz. Most már jobban ki tudom zárni a gondolataimat lövés közben, mint korábban, igyekszem csak a célra összpontosítani.

A fiatal sportlövő az olaszországi Eb előtt, jelenleg a riói felnőtt világkupa-versenyen vesz részt, ami szintén jó lehetőség neki a tapasztalatgyűjtésre.

– Rióban csak MQS-ben indulok, ami hivatalosan nem nevezhető versenynek, de ott is lesz lehetőségem összemérni az erőmet a nemzetközi mezőny tagjaival.

Márton eddigi eredményeiből kiindulva semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy ő a hazai sportlövészet egyik legnagyobb ígérete. Új versenyszámában egyelőre nem az eredmények számítanak neki elsősorban, de mindent megtesz a gyors fejlődés érdekében, hiszen idővel itt is szeretne jelentős sikereket elérni. Ebben a Mol Alapítvány is segíti, a kapott támogatást a szükséges felszerelés beszerzésére fordította.

– A puskámnak vettem tokot és egy letámasztó állványt, ezen kívül lőszert fogok még vásárolni belőle.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN  [2]a sportági aloldalunkon.