- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Öttusa: egyre fényesebb az az érem – Barta Luca (19) világbajnoki második

Egy hónappal ezelőtt, az angliai Európa-bajnokságon harmadik lett Barta Luca és Réti Kamilla párosa, Budapesten, a Kincsem Parkban ma kezdődött világbajnokságon viszont már a dobogó második fokára állhatott fel. A két versenyző remek vívással alapozta meg a sikeres napot, mindketten 15 győzelemmel és 9 vereséggel hagyták el a pástot, így a második helyről várhatták a folytatást. Az úszás, valamint a bónuszvívás során is sikerült megőrizniük a dobogós helyüket, majd a délutáni lovaglás során a mezőny legjobb teljesítményét nyújtva (mindössze 3 pont levonást kaptak időtúllépésért) az első helyre ugrottak, megelőzve a dél-koreai váltót. A napot záró laser run során két másodperces előnnyel rajtolhattak az üldözőik előtt, s bár a dél-koreaiakat lerázták magukról, a mexikóiak két kiváló futóját nem tudták maguk mögött tartani, s a magyar szurkolók buzdítása közepette az előkelő második helyen végeztek.

Barta Luca (jobbra) újabb nagy sikert ért el a felnőtt mezőnyben Forrás: Modern Pentathlon [1]

Barta Luca (jobbra) újabb nagy sikert ért el a felnőtt mezőnyben  •  Forrás: Modern Pentathlon

„Részemről kiegyeztem volna egy ilyen eredménnyel a világbajnokság rajtja előtt. Ennél többet nem tudtam volna kiadni magamból. A vívásunkkal nagyon elégedett vagyok, és valójában az egész napi teljesítményünkre büszkék lehetünk Kamillával, akivel ismét bebizonyítottuk, hogy jó párost alkotunk” – mondta Barta Luca, aki arról is elárult egy titkot, hogy mitől jó ennyire ez a duó. –  „A válogatott riói edzőtáborában barátkoztunk igazán össze, abszolút tudjuk, hogy mikor, mit kell mondanunk, vagy esetleg mit nem kell mondanunk a verseny során. Tudjuk egymást húzni és biztatni a verseny során.”

„Ami fontos, hogy nem görcsöljük túl a versenyt, bár azért én rettenetesen izgultam a vívás és most a futás előtt is. De ha nem megy, nem toljuk le egymást, tényleg csapatként működünk” – tette hozzá Réti Kamilla.
A másik magyar páros, Guzi Blanka és Simon Sarolta is nagyot ment a nap végén, ők az ötödik helyet szerezték meg a versenyben.
„Ennél többet tudunk, ezúttal sajnos nem sikerült kihozni magunkból a maximumot – mondta Guzi Blanka. – A vívásban elég nagy hátrányba kerültünk, abban maradt bőven, a lovaglás és a kombinált szám ezzel szemben jól ment. Bízom benne, hogy kapunk még lehetőséget, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek együtt.”
A születésnapját éppen ma ünneplő Simon Sarolta is csalódott volt kicsit, a hazai pálya, a hazai közönség viszont nagyon feldobta: „Ösztönzően hatott, hogy lovaglás és futás közben is hallottuk a magyar szurkolókat – a barátok, családtagok mind itt voltak. A hazai világversenyeim eddig nem sikerültek jól, de szerencsére ezt most ki tudtam zárni.”
S hogy miként értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány? Nos, szerinte nagy tett, hogy az Eb-bronzérem után a Réti, Barta kettős világbajnoki ezüstérmet szerzett.

„Vívásban és lovaglásban kifejezetten jól teljesítettek a lányok, a kombinált számban pedig annak ellenére érett, tapasztalt versenyzők benyomását keltették, hogy Luca épphogy belépett a felnőttmezőny előszobájába. A hangos szurkolás feldobta a lányokat, pedig nincsenek hozzászokva. Guzi Blanka és Simon Sarolta teljesítményén még érződött a rutin hiánya, az utolsó számban tizenkilencre húztak lapot, de akkor már behozhatatlan volt az élen haladó három páros előnye.”

ÖTTUSA- ÉS LASER RUN-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Öttusa női váltó: 1. Mariana Arceo, Mayan Oliver (Mexikó) 1338 pont, 2. Réti Kamilla, Barta Luca (Magyarország) 1329, 3. Unju Kim, Mina Jeong (Dél-Korea) 1326, … 5. Simon Sarolta, Guzi Blanka (Magyarország) 1303

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.