UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-09-05 19:37

Birkózás: fiatalok a felnőtt-világbajnoki csapatban

Három utánpótláskorú birkózó kapott helyet a Kazahsztánban a jövő hét végén kezdődő felnőtt-világbajnokság magyar szereplői között. Kettő közülük hazai (dorogi) nevelés, egy pedig honosított orosz. A női csapatban két, sportágtörténelmet írt versenyzőnk lép szőnyegre.

Szekeres István – utanpotlassport.hu A tatai edzőtáborban tartott sajtótájékoztatón hirdetett csapatot a szövetség a szeptember 14-én a kazah fővárosban (új nevén: Nur-Szultanban) kezdődő olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságra. A küldöttségben három utánpótláskorú versenyző kapott helyet: kötöttfogásban Torba Erik (60 kg) és ifj. Lévai Zoltán (82 kg), míg szabadfogásban az orosz, 74 kilós Kuramagomedov Murad (utóbbi a keresztneve), akit nemrég honosítottak, és a Tatabányai SC-be igazolt.

Lévai Zoltán ezúttal nem olimpiai súlycsoportban indul Fotó: MBSZ
Lévai Zoltán ezúttal nem olimpiai súlycsoportban indul Fotó: MBSZ
Torba és Lévai a legendás dorogi utánpótlás-nevelő műhely és id. Lévai Zoltán tanítványa, akik az emlékezetes dorogi „robbanás” után – az edzővel együtt – a  BHSE-t erősítik. Torba Erik második lett az Európa Játékokon, és bronzérmet nyert az idei U23-as Eb-n. A 60 kg egyetlen, a nemzetközi mezőnyben is versenyképes magyar képviselője, akinek az elsődleges feladata még mindig az, hogy beleerősödjön a kategóriájába. Lévai Zoltán, mármint a mester fia, idén másodszor lett U23-as Európa-bajnok, de volt a kontinens legjobbja a juniorkorosztályban is. 2016-ban a 75 kg-ban nyert U23-as aranyat, idén a 82 kg-ban. Utóbbit nyilván azért választotta, hogy szerepelhessen a felnőtt-vb-n, az a súlycsoport ugyanis neki nem pálya, hiszen nem olimpiai kategória. Márpedig ő olimpiát akar nyerni, de Tokióba eljutni a 77 kg-ban, a világ egyik legjobb kötöttfogásújával, Lőrincz Tamással szemben túl nagy feladat lenne, jóllehet győzte már le a háromszoros Európa-bajnokot.
Kuramagomedov Murad a legendás tatabányai mesterrel, Katona Gézával Forrás: tatabanyaisc.hu
Kuramagomedov Murad a legendás tatabányai mesterrel, Katona Gézával Forrás: tatabanyaisc.hu
A szabadfogásban a honosított, orosz Kuramagomedov Murad két jelentős győzelmet könyvelhetett el pályafutása során: két éve megnyerte Minszkben a Medvegy-versenyt, illetve Haszavjurtban diadalmaskodott rangos nemzetközi viadalon. A tatabányai egyesület honlapján adott interjújából kiderül: Dagesztánban született, ahol birkózóedzésekre másik városba kellett átjárnia, és így a kadét- és a junior-korosztályban nem is tudott számottevő sikert elérni. „Jelentősebb eredményeket csak felnőttmezőnyben kezdtem hozni – mondta. – Az edzőm sokra tartott, és sokat is várt tőlem. Kérte, hogy maradjak Oroszországban, de ott, ahonnan származom és edzettem, nagyon nehéz lett volna rendszeresen indulni patinás versenyeken, ami a fejlődésemet is lassította volna. Ezért döntöttem Magyarország mellett, és rendkívül boldog vagyok, hogy sikerült.” A női válogatottban két sportágtörténelmet írt versenyző indul a vb-n. Az érdi Dénes Mercédesz (53 kg) szerezte a női birkózásban az első aranyérmünket világversenyen (kadét EB, Szarajevó 2010), a Berhidán felfedezett, ma újpesti Németh Zsanett (76 kg) pedig a szakág első magyar világbajnoka volt (kadét-vb, Szombathely 2011). Már éppen nem utánpótláskorúak, de kicsit a saját „gyermekünknek” tekintjük őket, miután a pályafutásukat hét éven keresztül követte nyomon a honlapunk. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.