UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-09-06 21:23

Labdarúgás: szervezettség, fegyelem – ezek jellemezték Gera Zoltán U21-es válogatottját a dánok ellen

Csaknem egy év után lépett újra pályára a magyar U21-es labdarúgó-válogatott, immár a Gera Zoltán vezette szakmai stábbal a fedélzeten. A fiúk remekül védekeztek a jóval erősebb dánokkal szemben, de betalálni már nem tudtak, így gól nélküli döntetlennel zárult az aalborgi felkészülési mérkőzés.

A magyar U21-es fociválogatott közel egy évig nem játszott nemzetközi mérkőzést, az 1996-1997-es korosztály tavaly októberben, a törökök elleni Eb-selejtezőn búcsúzott el az utánpótlásfutballtól, az 1998. január 1-je után született játékosok pedig nemrégiben kezdték meg a felkészülést a 2021-es, magyar-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra. A csapat felkészítéséért immár a Gera Zoltán vezette szakmai stáb felel, a teljes mértékben megújult együttes első meccsén mindjárt egy kimondottan erős riválissal, a dán csapattal mérkőzött meg Aalborgban. A dánok részt vettek az idei U21-es Európa-bajnokságon, és bár a tornán zömében még egy másik korosztály tagjai játszottak, a mostani U21-es gárda 5-6 kulcsembere már abban az Eb-csapatban is szerepet kapott. Gera Zoltán első kezdőcsapatában három légiósnak szavazott bizalmat, a többiek a hazai első- és másodosztályban szerepelnek ebben az idényben. Az aalborgi összecsapás esős, hűvös időben kezdődött meg, de a pálya talaja tökéletes állapotban volt.

Szalai Attila többször is remekül szerelte a rutinos dán támadókat Forrás: MLSZ
Szalai Attila többször is remekül szerelte a rutinos dán támadókat Forrás: MLSZ
A dánok kezdték aktívabban a mérkőzést, de a mieink szervezett, fegyelmezett védekezéssel hatástalanították a hazaiak akcióit. Az első dán lehetőséget a 17. percben jegyezhettük fel, ekkor Tóth Bencének kellett a gólvonalról fejjel mentenie. A Vasas védője a játékrész derekán is bemutatott egy nagy mentést, ziccerben ért oda becsúszva az egyik hazai támadó elé. A magyar válogatott elsőként Szalai Attila távoli próbálkozásával veszélyeztetett, majd néhány kapu elé belőtt labdából alakulhatott volna ki gólhelyzet, de a hazai védők rendre felszabadítottak, így gólnélküli állásnál ért véget a félidő. A második játékrészt bátran kezdtük, de néhány perc után veszélyesebbé vált a dán csapat. Az 56. percben Nagy Zsombor mentett szögletre a félidő első nagyobb dán lehetőségénél, pár másodperccel később a megsérült Kundrák Norbert helyére Kiss Tamás állt be. A 63. percben Gera Zoltán a támadósorban frissített, Schön Szabolcs és Szántó Regő állt be Schäfer András és Kovácsréti Márk helyére. A cserék után aktívabbá vált a támadójátékunk, a széleken többször is sikerült megbontani a dán védelmet, de a kapu elé belőtt labdákat hatástalanították a hazaiak. A 84. percben Szántó Regőt sérülés miatt le kellett cserélni, mellette lejött Szabó Bence is, helyükre Hinora Kristóf és Csonka András érkezett. A hajrában sem mondtak le a gólszerzés esélyéről a csapatok, az utolsó pillanatokban a hazaiak előtt adódott egy kecsegtető lehetőség, de ezen a mérkőzésen a szervezett védekezés diadalmaskodott, 0-0 lett a végeredmény. A magyar válogatott hétfőn 20.00 órakor ismét pályára lép, ezúttal már hazai pályán, a felcsúti Pancho Arénában a norvégok ellen. „Azt kaptam ezen a mérkőzésen a csapattól és az ellenféltől is, amit előzetesen vártam. Gratulálok a játékosoknak, mert végig törekedtek arra, hogy megvalósítsák, amit kértünk tőlük a mérkőzés előtt, egységesen, szervezetten futballoztunk. Voltak ugyan hibáink, de ez természetes, hiszen még az út legelején járunk, igyekszünk javítani ezeket, és meccsről meccsre előrelépni a játékban – értékelt a mérkőzést követően Gera Zoltán az mlsz.hu-nak.

Dánia-Magyarország 0-0 Magyarország: Demjén Patrik - Bolla Bendegúz, Nagy Zsombor, Szalai Attila, Tóth Bence - Kiss Bence, Szabó Bence (Csonka András, 84.) - Kovácsréti Márk (Schön Szabolcs, 63.), Schäfer András (Szántó Regő, 63., Hinora Kristóf, 84.), Kundrák Norbert (Kiss Tamás, 55.) - Bíró Bence.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.