- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sakk: döntetlennel ért véget a 12 éves Gaál Zsóka vakjátszmája a Parlamentben

Szombaton a Parlamentben ülésezett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE), amelynek orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics a tárgyalást követő fogadáson úgy fogalmazott: mivel Magyarország száz éve sakknagyhatalomnak számít, jó eséllyel pályázhat a 2024-es sakkolimpia megrendezésére.

70868330_395454757827826_5216436161236434944_n [1]

Vakon a Parlamentben  •  Forrás: bykapas.com

A rendezvényen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Schmitt Pál azt hangsúlyozta, hogy az országnak mindig is kitűnő sakkozói voltak, ők ezentúl is ugyanolyan megbecsülésben részesülnek az állam részéről, mint a nyári és a téli olimpiákon érmes sportolók, Polgár Judit pedig arról beszélt, hogy amikor 12 évesen az első olimpiai bajnoki címért járó elismerését átvette a Parlamentben, nem gondolta volna, hogy egy napon a sakkvilág vezetőivel találkozhat ugyanott.

Éppen 12 évesen vett részt a szombati eseményen a kétszeres korosztályos Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Gaál Zsóka is, aki nem mindennapi partit játszott a jelenlévőkkel.

Az ajkai lányt az asztalhoz szólítottak, háttal leültették és bekötötték a szemét. Az így vakon játszó Zsókának Polgár Judit teljesítette a lépéseit, Kállai Gábor nemzetközi nagymester pedig szellemesen kommentálta a játszmát. A leány Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál b6-tal válaszolt, a második g3 lépésére viszont már Dvorkovics Fb7-je érkezett. Az ezt követő lépéseket a meghívottak, köztük a FIDE elnökségének tagjai felváltva tették meg, végül Szabó László a magyar szövetség elnöke döntetlent ajánlott, és azt Zsóka elfogadta.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről jövő augusztusban, a hanti-manszijszki kongresszusán dönt a FIDE.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN [2] a sportági aloldalunkon.