UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-09-08 18:06

Vízilabda: a magyarosságában bízik a női juniorválogatott a hétfőn kezdődő világbajnokságon

Hétfőn megkezdi szereplését a női juniorválogatott a portugáliai Funchal városában rendezendő vízilabda-világbajnokságon. A Faragó Tamás és Petőváry Zsolt által irányított együttes a legnehezebb csoportba került, de bízik a jó szereplésben.

Valyi_Vanda madár dávid mvlsz
Valyi_Vanda madár dávid mvlsz
Kerülhetett volna könnyebb csoportba is a női vízilabda-válogatott a portugáliai Funchalban hétfőn kezdődő junior-világbajnokságon. Faragó Tamás és Petőváry Zsolt csapata a 16 országot felvonultató torna A jelű négyesében kapott helyett Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán leányai mellett. Az ellenfelek kiléte, persze nem a nyitómeccs előtt derült ki, így a válogatott igyekezett minél jobb állapotban érkezni a világbajnokságra, és az igen hosszúnak számító nyolchetes felkészülés során az ugyancsak remek játékerőt képviselő orosz és olasz korosztályos gárdával is együtt gyakorolt. „A világbajnokság előtt olyan ellenfeleket kerestünk, akik érdemben segítik a felkészülésünket – mondja Faragó Tamás, a női utánpótlás-válogatott szakvezetője. – Az olaszok és az oroszok mellett a kínai felnőttválogatottal is játszottunk három edzőmérkőzést. Készen állunk a világbajnokságra, de tudjuk, hogy nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, ráadásul fizikailag is kimondottan erősek az ellenfeleink. Ha a csoportmeccseken jól szerepelünk, akkor könnyebb ágra kerülünk, de az még odébb van. Most azzal foglalkozunk, hogy a soron következő feladatot oldjuk meg. Az ausztrál és az amerikai válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, a japánok játékosainak fele pedig már a felnőttválogatott tagja és az olimpia csapatban készül.” A magyar csapat egészen fiatalnak számít az U20-asok világbajnokságán, hiszen két játékos kivételével mindenki az U19-es és U18-as korosztályt képviseli. Ennek ellenére vannak olyan erényei az együttesnek, amelyek kompenzálhatják az évek hiányát. „Két év korkülönbség ebben a korosztályban nagyon sokat számít. Vannak játékosok, akik még kislánynak számítanak, miközben látunk egy-két csapatban olyan húszévest, akire a kifejlett nő, vagy már-már az asszony kifejezés illik. Mi elsősorban abban bízunk, hogy képesek leszünk a magyaros vízilabdát olyan módon képviselni, ahogyan mindig is jellemző volt csapatainkra. Technikailag képesek vagyunk az ellenfelek fölé nőni, és remélem, kreativitásban és a gondolkodás gyorsaságában is meg tudjuk őket előzni – bizakodik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szakvezető. A magyar csapat magyar idő szerint hétfő reggel 8 órakor kezdi meg szereplését Ausztrália fiataljai ellen, kedden az amerikaiakkal, szerdán a japánokkal játszik. A csoport győztese egy pihenőnap után pénteken a negyeddöntőben folytathatja a világbajnokságot, a második és harmadik helyezettek csütörtökön nyolcaddöntőt játszanak.

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, FUNCHAL (PORTUGÁLIA) Csoportbeosztás A-csoport: Magyarország, Egyesült Államok, Ausztrália, Japán B-csoport: Brazília, Hollandia, Kazahsztán, Spanyolország C-csoport: Dél-Afrikai Köztársaság, Portugália, Olaszország, Oroszország D-csoport: Görögország, Kanada, Új-Zéland, Kína A magyarok programja Szeptember 9., hétfő: 8:00 Magyarország–Ausztrália Szeptember 10., kedd: 17:40 Magyarország–Egyesült Államok Szeptember 11., szerda: 12:00 Magyarország–Japán A magyar vb-keret Kapusok: Magyari Alda, Maczkó Lilla Mezőnyjátékosok: Vályi Vanda, Muzsnay Fanni, Ármai Zita, Faragó Berta, Petőváry Luca, Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Kudella Panna, Petik Panna, Kiss Eszter, Utassy Kata Edző: Petőváry Zsolt Női utánpótlás-válogatott szakvezető: Faragó Tamás

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.