UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-09-12 16:28

A 17 éves Vachal Krisztina lábtoll-labdás lobogása

Fogalma sem volt, mi az a lábtoll-labda. Kipróbálta és egyből beleszeretett. Ma a világ legjobbjai közé tartozik. Az 17 éves újszászi Vachal Krisztina rövid idő alatt, ám kitartó munkával jutott fel a felnőtt-világbajnokság dobogójára – reményei szerint nem utolsó alkalommal.

Újszászon mindenki tudja, hogy mi az a lábtoll-labda, sőt a néhány kilométerre fekvő Szolnokon sem néznek furcsán az emberek, ha Vachal Krisztina megemlíti, melyik sportágban állhatott fel világbajnoki dobogóra. Budapesten már visszaköszön egy-két kérdő tekintet. A 17 éves újszászi lány szerint nem kell mindenkinek ismernie a többek között tollaslabdát, labdarúgást, röplabdát és harcművészeteket ötvöző lábtoll-labdát, sőt először őt sem foglalkoztatta, hogy közelebb kerüljön hozzá. Végül mégis kipróbálta.

lábtolllabda
lábtolllabda
„Az általános iskola mellett van Újszászon a Városi Tornacsarnok, így lehetőségem nyílt számos sportággal megbarátkozni. Úgy gondolom, fociban, tollasban vagy kézilabdában is ügyesnek bizonyultam, nem terveztem, hogy felhagyok velük. A testnevelő tanárom Tóth Gábor volt, aki jelenleg is a felnőtt lábtoll-labda-válogatott oszlopos tagja. Az ő nógatására vettem rá magam, hogy kipróbáljam az addig nekem is ismeretlen sportágat. Bevallom, eleinte nekem sem tetszett az ötlet, több mint egy hónapba telt, mire beadtam a derekam, és ellátogattam edzésre. De már az első alkalommal annyira megtetszett, hogy nem akartam hazamenni. Rögtön tudtam, erre van szükségem, mert színes, különleges, átmozgatja az egész testet, ugyanúgy kell hozzá erő és hajlékonyság.” Attól a hét évvel ezelőtti pillanattól kezdve Krisztina folyamatosan eljárt gyakorolni a csarnokba, és hamar kiderült, a lelkesedésével ügyesség is párosul. A korosztályos versenyeken rendre élen végzett, a serdülőkorosztályban az év legjobbjának választották, majd a felnőttek között kezdett tornákat nyerni. A tavalyi év eredményei alapján a női mezőnyben először kapta meg felnőtt kategóriában az év játékosa díjat, az augusztus végi franciaországi felnőtt-világbajnokságon pedig már a magyar válogatott legfoglalkoztatottabb és legeredményesebb tagjaként volt jelen. Az egész világverseny legfiatalabb játékosa egyéniben ötödik, vegyes párosban Herczeg Gáborral, női párosban Becskereki Barbarával negyedik, míg a Becskereki Barbara-Kunics Réka-Farkas Lilla trióval kiegészülve csapatban bronzérmes lett. „Remekül éreztem magam a világbajnokságon. A csapatbronzért alaposan megdolgoztunk. Az elődöntőben Vietnám lányaitól kaptunk ki. Lehetetlennek tartom, hogy őket és a kínaiakat európai csapat valaha is meg tudja verni. Ettől függetlenül nagyszerűen helytálltunk ellenük, csakúgy, mint a hongkongiak ellen, akiket legyőztünk a bronzmeccsen. Az egyéni eredményem is szép, de azt a versenyt elizgultam. Próbáltam koncentrálni, de az a világbajnokság közegében nem volt egyszerű. A sok néző előtt iszonyatosan nagy drukk keletkezett bennem, ami rányomta a bélyegét a játékomra. Remélem, legközelebb jobban sikerül. Láttam, melyek a hiányosságaim, miben kell javulnom. Nem mondom, hogy egyszer elérem az ázsiaiak szintjét, mert teljesen más körülmények között készülnek. Ők tíznél is többször edzenek egy héten, én csak ötször tudok, de azon dolgozom, hogy egyre jobb legyek.”
vach
vach
A lábtoll-labda Ázsiában profi szinten működik, a kiváló játékosoknak anyagilag is megéri. Magyarországon ilyen módon nem jutalmazzák a versenyzőket, így Krisztina is úgy fogalmaz, hogy „örökre hobbijátékos maradok”. A célok persze ezzel nem tűnnek el. A következő világbajnokságon is szeretne indulni, és egyéniben is éremre vágyik, hiszen imádja, amit csinál. A szolnoki Varga Katalin Gimnázium tizenkettedikes leánya a sportban képzeli el jövőjét is. A konditeremben rendszeresen megfordul, még az sem kizárt, hogy a személyi edzői pályát választja. Lábtoll-labdázni mindenféle elfoglaltság mellett lehet. Persze, nem világbajnoki szinten, de a sportág iránt érzett vonzalom még az utcán is eluralkodhat az emberen. Erre példák az újszászi buszmegállókban dekázó gyerekek. Ilyet nem sok helyen lehet látni Magyarországon. Ebben és Krisztina szenvedélyében nagy szerepe van Fehér Jánosnak, a helyi szakosztály vezetőjének. A fiatalokat nem feltétlenül sikerek kötik a tornacsarnokhoz, Krisztina szerint legalább annyira fontosak az élmények.
lábtoll4
lábtoll4
„Előfordult, amikor edzésen a mindent eldöntő utolsó pontért küzdöttünk, hogy felugrás közben beleakadt a lábam a hálóba és szó szerint fellógattam magam fejjel lefelé. Csüngtem a hálón. De arra is volt példa, hogy a férfiak elleni edzőmeccsen közelről szemen talpaltak a labdával. Egyből be is lilult. Abbahagytam a játékot, és elindultam haza, csak nem láttam tisztán, merre kell menni. Kis híján eltévedtem. Ez félelmetesen hangzik, de ma már viccesnek gondolom. Egyébként egyáltalán nem veszélyes a sportág, ezért is volt meglepő az eset.” A tanulás és sport, mint minden komolyabb szándékú ifjú esetében, a végzős diáklány idejéből is rengeteget elvesz. Ettől függetlenül igyekszik olyan dolgokkal is foglalkozni, amilyenekben főleg sokoldalú fiatalságát élheti ki. Ilyen a tinédzserek körében népszerű TikTok alkalmazás, aminek segítségével… „Érdekes és különleges videókat lehet gyártani. A lényeg az, hogy zenére kell tátogni és közben kreatívkodhatsz. Találni az interneten hatalmas marhaságokat, de én többnyire igyekszem mondanivalóval párosítani a produkciómat. Fellépek az ellen, hogy az emberek súlyos szavakkal bántják a másikat, miáltal rombolják az önbizalmát. Arra hívom fel a figyelmet, hogy ne engedjük át másoknak az irányítást. Merjünk önmagunk lenni!” Egyéb korosztályos hírek LÁBTOLL-LABDÁBAN a sportági aloldalunkon.