UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-09-13 08:40

Vízilabda: van miben bíznia a női juniorválogatottnak az oroszok elleni vb-negyeddöntő előtt

Minden eddiginél nehezebb feladat vár a magyar női juniorválogatottra a portugáliai világbajnokságon. Faragó Tamás és Petőváry Zsolt együttese a péntek esti negyeddöntőben a torna egyik nagy esélyesével, a félelmetes mutatókkal rendelkező orosz csapattal játszik a legjobb négy közé jutásért.

fina 2
fina 2
Bár a portugáliai Funchalban zajló világbajnokság halálcsoportjából indulva jutott el a magyar női juniorválogatott a negyeddöntőig, péntek este minden eddiginél erősebb ellenféllel találkozik az legjobb négy közé kerülésért. Faragó Tamás és Petőváry Zsolt együttesére az az orosz csapat vár, amelyiknek mérlege eddig makulátlan. A magyar válogatott az ausztrálokat és a japánokat győzte le négyesében, az amerikaiaktól vereséget szenvedett, így csütörtökön a brazilokkal játszott nyolcaddöntőt, és nyert két góllal. A meccs nem esett jól a csapatnak, a tartalékosan felálló együttesnek csak egy célja volt: valahogyan túl lenni a kötelező győzelmen, és készülni a negyeddöntőre. Az oroszok egészen simán nyerték csoportjukat, a dél-afrikaiak és a portugálok nem jelentettek kihívást számukra, az olaszok elleni rangadót pedig magabiztos, háromgólos győzelemmel zárták. Jóformán még meg sem izzadtak a világbajnokságon, máris a legjobb nyolcban találták magukat. Szergej Markocs leányai kreatív és kifejezetten céltudatos vízilabdát játszanak, mutatójuk az egész mezőnyből kiemelkedik.
u20-vasas-attila-1_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
u20-vasas-attila-1_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
Eddig 116-szor próbálkoztak lövéssel a vb-n, ebből 59 góllal végződött, azaz minden második kísérletük a kapuban kötött ki. Legeredményesebb játékosuk a góllövőlistát vezető Margarita Pisztyina, aki eddig meccsenként átlagban ötször rezegtette meg az ellenfél hálóját, hátul viszont Jevgenyija Golovina a lövések 65 százalékát hárította. Ha valamiben félelmetes az orosz csapat, az az emberelőnyök kihasználása. A vb-n eddig 13 ilyen szituációból vették célba a kaput, és ebből 12 utat is talált abba. Persze, a magyarok is bízhatnak egy-két dologban. Például abban, hogy minél többen jó napot fognak ki a gárdából. Magyari Alda bravúrjaira épp akkora szükség lesz, mint Vályi Vanda góljaira a kritikus pillanatokban. Faragó Tamás is bizakodik. „A brazilok ellen könnyebb és fölényesebb győzelemre számítottam – mondja a szakvezető. – A lehetőséget azon a meccsen minden játékos megkapta. Akik eddig kevesebbet játszottak, azok is javarészt helytálltak. Azt éreztem, túl nagy energiát emésztettek fel a csoportmeccsek. Nem volt könnyű továbbjutni. Elsősorban mentálisan voltunk kimerülve. Az oroszok elleni meccs előtt igyekszünk minél jobban regenerálódni. Minden téren megpróbáljuk felkészíteni magunkat a mérkőzésre. Nem mi vagyunk az esélyesek, de mindent el fogunk követni a győzelemért”. Az elődöntőbe jutás valóban kiemelkedő tett lenne, már csak azért is, mert az oroszok csapatként is remekelnek. Faragó Tamás szerint külön figyelmet fordítani egyik játékosukra sem érdemes, hiszen minden tagjuk gyors, technikás és gólra törő vízilabdát játszik. „Abban bízom, hogy erőnkön felül tudunk teljesíteni, az ellenfél pedig gyengébbik arcát mutatja majd, de abból is profitálhatunk, ha nagyképűen állnak hozzánk, és úgy gondolják, könnyű meccset játszanak velünk. Szóval, bármi megtörténhet, de ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor a  védekezésre kell fektessük a hangsúlyt. Megfontolt taktika nélkül nem lehet őket megverni.” A válogatott magyar idő szerint 19 óra 40 perckor kezdi negyeddöntőjét.

A női juniorválogatott vb-kerete Kapusok: Maczkó Lilla, Magyari Alda Mezőnyjátékosok: Ármai Zita, Faragó Berta, Faragó Kamilla, Kiss Eszter Lara, Kudella Panna, Muzsnay Fanni, Petik Panna, Petőváry Luca, Rybanska Natasa, Utassy Kata, Vályi Vanda Edzők: Faragó Tamás, Petőváry Zsolt

  További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.