- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A legfiatalabb nagymester

A fiatalság a legnagyobb érték, szokták mondani. A 17 éves Kozák Ádám nem panaszkodhat ebből a szempontból, hiszen még csak a tizennégyet töltötte be, amikor Magyarország legfiatalabb nemzetközi mestere (IM) lett, és töretlen fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nagymesterek (GM) között sem találunk hazánkban jelenleg nála fiatalabbat. Hab a tortán, hogy a nyár elején remekül helytállt a magyar válogatottban is, hiszen a 2019-es Mitropa-kupát megnyerő felnőttcsapat legjobb pontszerzőjének bizonyult. A sikerek jönnek, de mire ez a sietség?

„A nemzetközi mezőny folyamatosan erősödik. A legtöbben már 4-5 éves korban megismerkednek az alapokkal. Nekem ötéves koromban tanította meg a nagypapám a sakk alapjait, majd hatesztendősen megnyertem az országos óvodás bajnokságot. Fél évre rá részt vehettem az exvilágbajnok Viswanathan Anand fogadásán, és ez adta a löketet az elhatározásomhoz, miszerint profi játékossá szeretnék válni. Azóta ezért sakkozom, napi 8-10 órát.”

A 17 éves Kozák Ádám jelenleg a legfiatalabb nagymester Magyarországon Forrás: Magyar Sakkszövetség [1]

A 17 éves Kozák Ádám jelenleg a legfiatalabb nagymester Magyarországon  •  Forrás: Magyar Sakkszövetség

A folyamatos gyakorlás mellett főleg a versenyek éltetik a fiatal nagymestert, s ezekből nincs is hiány, hiszen a korosztályos világeseményeken túl a magyar NB I-ben vitézkedő ezüstérmes DVTK ifjúsági játékosaként is letette már a névjegyét. Ennek ellenére – ahogyan ő fogalmaz – a nagymesteri cím megszerzésére tette fel az idei évét. Bejött neki.

„Már tavaly nagyon közel kerültem ahhoz, hogy teljesítsem a normát, de nem bánom, hogy csak idén sikerült. Fontos célom volt, hogy meghaladjam a 2500-as Élő-pontszámot, most, hogy sikerült, már ki is tűztem magamnak a következőt. Egy-két éven belül szeretnék eljutni a 2600-as Élő-szintre és bekerülni a felnőtt olimpiai válogatott keretbe. A keret alsó határa nagyjából a 2600-as Élő-pontszám körül van.”

A célratörő gimnazista imádja a sakkháborúk pszichológiai csatáit, elmondása szerint igazi versenyzőtípus, aki általában jól kezeli a játék közben fellépő hullámvölgyeket. Merthogy bizony ezekkel is farkasszemet kell néznie, bármennyire könnyűnek is tűnik egy sakkverseny a szemlélőnek.

„Kívülről talán nem is látszik, mekkora pszichológiai csatározások folynak a tábla mellett két játékos között. Én ezt nagyon szeretem, mert ezáltal fejlődik a játékerőm, a kreativitásom és a játékintelligenciám, ami a mindennapokban is hasznomra válik. Fontos, hogy minél több hazai és nemzetközi megméretésen vehessek részt, mert ahhoz, hogy valaki a fáradtság legkisebb jele nélkül bírjon egy kilenc-tizenegy fordulós vagy még hosszabb versenyt, és jó eredményt tudjon elérni, rengeteg tapasztalatot kell szerezni.”

A rutingyűjtésben a Mol Alapítvány támogatása segít a diósgyőri sakkozónak. Ádám ennek köszönhetően juthat el idén a tallinni korcsoportos – és felnőtt – Európa-bajnokságra, amelyre egyébként a magas költségek miatt nem lenne esélye.

További korosztályos hírek SAKKBAN [2] a sportági aloldalunkon.