- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

„Kilencven százalék, hogy ott leszünk az olimpián” − véli a kardvívó Pusztai Liza

Vegyük csak sorra: egyéniben junior Európa-bajnok, a moszkvai felnőtt Grand Prix-verseny bronzérmese, csapatban junior-világbajnok, felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes, junior Európa-bajnoki harmadik, felnőtt világbajnoki ötödik. Ez a 18 esztendős kardvívó, ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza mérlege a legutóbbi szezonban. Mindezt meghintette azzal, hogy bekerült a felnőtt-világranglista legjobb tíz versenyzője közé (jelenleg nyolcadik).

Pusztai Liza kilencven százalékot ad arra, hogy ott lesz a magyar női kardcsapat Tokióban Forrás: hunfencing.hu [1]

Pusztai Liza kilencven százalékot ad arra, hogy a magyar női kardcsapat ott lesz Tokióban  •  Forrás: hunfencing.hu

„Azt hiszem, nem túlzok, ha azt állítom, karrierem eddigi legjobb évén vagyok túl. Kifejezetten örültem annak, hogy a felnőttek között is helytálltam, megmutathattam, mire vagyok képes. Ráadásul a kvalifikációs viadalok is jól sikerültek. Persze, amennyire eredményes esztendőt zártam, annyira fárasztó is volt: minden héten edzőtáborban voltam, és versenyről versenyre jártam” − emlékezik vissza a fiatal.

Liza kiemelte: voltak olyan megméretések, amelyek után maradt némi hiányérzete. Említette a toruni korosztályos világbajnokságot, a düsseldorfi felnőtt Európa- és a budapesti világbajnokságot, hiszen ezeken az erőpróbákon egyéniben nem úgy szerepelt, ahogyan eltervezte. Külön szót ejtett a Budapesten történtekről, ahol az egyéni próbát követően hatalmasat alkotott csapatban. A nyolcaddöntőben befejezőemberként, 41:32-es lengyel vezetésnél állt szemben Malgorzata Kozaczukkal, és elképesztő vívást bemutatva megfordította a párharcot: 13:1-re húzta be az asszót, így a magyarok nyertek 45:42-re.

„Érdekes, mert nem tartom magam stresszes sportolónak − így Pusztai. − Hazai pályán azonban óriási nyomás volt rajtam. Nagyon szerettem volna maradandót alkotni a magyarok előtt, emiatt túl nagy lett a teher rajtam, és egyéniben rontottam. Ez a pofon kellett ahhoz, hogy összeszedjem magam a csapatversenyre.”

A szezon legemlékezetesebb pillanatát mégsem Budapesten élte át. Legkedvesebb emléke az, amikor a franciák ellen leadta az utolsó, végzetes tust a düsseldorfi felnőtt Eb-elődöntőjében, ezzel az aranycsatához juttatva a hölgyeket.

A magyar női kardcsapat egyébként jól áll az olimpiai kvalifikációs sorozatban: Márton Annáék hatodikok a világranglistán. A rendszer szerint az első négy ország automatikusan kvótát szerez Tokióba, utána kontinensenként egy-egy alakulatot illet az indulás joga. Éppen ezért Lizáéknak az a legfontosabb, hogy az ukránok előtt maradjanak a hátralévő négy világkupaversenyen és két Grand Prix-megméretésen (ők állnak a legközelebb hozzájuk).

„A kvótaszerzés van célkeresztben. Éppen ezért nem biztos, hogy jövőre az utánpótlás-világeseményekre kell koncentrálnom, sőt. A lányokkal rendkívül magabiztosak vagyunk, úgy fest, összeszoktunk, és jó csapatot alkotunk. Attól függ, hogy részt veszek-e a junior Eb-n és vb-n, hogy hogyan állunk a lajstromon. De ez még a jövő zenéje, meglátjuk, miként alakulnak a dolgok.”

Legutóbb a felnőtt-világbajnokság előtt beszélgettünk Lizával. [2] Akkor nyolcvan százalékot adott arra, hogy ott lesznek az ötkarikás játékokon. Ezen most módosított: kilencven százalékra saccolja az esélyeiket.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.