UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-09-18 16:08

Kézilabda: utánpótlásszinten Európa tetején

Aranyas nyarat zártak a korosztályos magyar kézilabda-válogatottak, melynek köszönhetően az európai szövetség ranglistáján a fiúk és a lányok is az első helyen állnak. A magyar szövetség heti hírlevelében Kocsis Máté elnök, Novák András operatív igazgató és Zsiga Gyula szakmai igazgató nyilatkozott.

Az Európai Kézilabda Szövetség közzétette európai ranglistáit a nyári utánpótlás-versenyeken elért eredmények alapján. Az országok a pontokat a női U19-es és U17-es Európa-bajnokságon, valamint a fiú U17-es Európa-bajnokságon, az U19-es és U21-es világbajnokságon elért helyezéseik alapján szerezhették meg. Miután a lányoknál a győri junior-, illetve a celjei ifjúsági kontinensviadalon is magyar siker született, nem meglepő, hogy Magyarország maximális pontszámmal vezeti a női ranglistát, ezen felül a férfiak rangsorában is az első helyen áll.

Kocsis Máté elnök
Kocsis Máté elnök
„A női szakágban a realitás talaján maradva is mutatkozik rá esély, hogy jelenlegi válogatottunk meghatározó játékosai, kiegészülve akár három egymást követő generáció legtehetségesebbjeivel ütőképes csapatot alkossanak. Az utánpótlás-sikerekből ered az a feladatunk is, hogy akik ma korosztályuk legjobbjai, mindent megkapjanak ahhoz, hogy a felnőttek mezőnyében, világklasszisok között is megállják a helyüket. Ez közös felelősségünk: a szövetségé, a kluboké és maguké a játékosoké – mondta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. – Ami a férfiakat illeti: serdülő válogatottunk az Európa-bajnokságon, az ifjúsági csapat a világbajnokságon zárt az ötödik helyen. Segítenünk kell őket szakmai döntéseikben, mert a cél az, hogy a felnőttek mezőnyében is megtalálják a helyüket. Ez azt is jelenti, semminek nem szabad megtörnie, amikor elhagyják az utánpótlás-világot. Ebben sok tényező szerepet játszhat: a klubok, az edzők, az életmód, a pénz.” Kocsis Máté megjegyezte, már mindkét szakágban működik az elit program, és a tervek szerint a közeljövőben minden eddiginél szélesebb körű tehetséggondozás indulhat. Kiemelte, hogy a lányoknál látszik a nagyobb esély egy igazi „aranygeneráció” születésére. Novák András, az MKSZ operatív igazgatója kiemelte, a büszkeség mellett természetesen a felelősség is nagy, hiszen három egymást követő korosztályt kell úgy menedzselniük, versenyeztetniük, hogy a játékosok utánpótláséveikből kilépve felnőttként is megállják a helyüket. „Tekintve, hogy a három említett korosztály legfiatalabb és legidősebb tagjai között hat év a korkülönbség, ezek a generációk az elkövetkező tíz évben talán nemcsak a magját, hanem a jelentős hányadát adhatják majd a válogatott keretnek. Felnőtt szinten a jó eredményekhez még nagyon sok munkára van szükség, de ennek szellemében, átfogó koncepció alapján és ennek fejlesztésén dolgozunk évek óta.” Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója elmondta, mindkét szakágban rengeteg még a tennivaló. A lányoknál nagy kihívás az eredményesség átmentése a felnőttek versenyeire, a fiúknál meg fontos, hogy 19 és akár 23-24 éves kor között megfelelő legyen a játékosok versenyeztetése a klubokban és a képzési helyeken. „Ha ezekben előrelépünk, van rá esély, hogy a serdülő és ifjúsági korban az élmezőnybe tartozó fiú játékosok a juniorok, valamint a felnőttek között is felvegyék a versenyt az elittel.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.