UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-09-19 16:17

Labdarúgás: az MTK Budapest komolyan számol fiataljaival

Érdekes összeállítást közölt az MTK Budapest hivatalos honlapja a fiatal játékosok foglalkoztatásáról: a lehetséges játékpercek közel felét (47,6 százalékát) 21 éven aluli labdarúgók töltötték a pályán az NB II-ben vitézkedő kék-fehéreknél az idényben.

A labdarúgó NB II-ben szereplő (sínylődő?) MTK Budapest gárdája hazánkban ritkán tapasztalható mértékű bizalmat szavaz a magyar U20-as focistáknak, és megdönti a tévképzetet, miszerint a fiatalokkal nem lehet eredményes egy felnőttcsapat. A kék-fehérek ugyan még csak negyedikek a másodosztályban, legutóbbi nyolc összecsapásukat veretlenül vívták meg, utolsó három bajnokijukat pedig egyaránt megnyerték.

Az MTK Budapest erősen hisz a fiatalokban Forrás: mtkbudapest.hu
Az MTK Budapest erősen hisz a fiatalokban Forrás: mtkbudapest.hu
A szezon egyik legjobban várt rangadóján, a Vasas ellen a nagy tét ellenére négy 1999. január 1. után született – vagyis az MLSZ-ajánlásnak is megfelelő korú – labdarúgó volt tagja a kezdőcsapatnak, ők ráadásul alaposan ki is vették a részüket a sikerből. A 20 éves Palincsár Martin szerezte meg a vezetést a kék-fehéreknek, hátul Varju Benedek (18) remekül teljesített, Kata Mihály (17) nagy mezőnymunkája mellett gólpasszt is adott, Schön Szabolcs (18) is előkészített egy találatot, valamint kiharcolt egy kiállítást. A fiatal kontingens ráadásul ezen a mérkőzésen is kiegészült Nagy Zsomborral, aki az U21-es válogatott alapembere. Persze a klub már az idényt megelőzően is azt hirdette, hogy a feljutás kiharcolása mellett legalább olyan fontos cél olyan fiatalok beépítése a csapatba, akik a jövőben fontos szerepet tölthetnek be. Nos, a Vasas elleni győztes rangadó (4-1) is azt mutatja, hogy jó úton jár a budapesti egylet, ráadásul a korábbi fordulók alapján az is elmondható, hogy az említett játékosok mellett rendre mások is kapnak lehetőséget. A 19 éves Mezei Szabolcs – aki eddig már 7 meccsen játszott – a kispadon volt bevethető, míg Bese Balázs (20) és a 16 esztendős Zuigeber Ákos is csak sérülésük miatt maradtak ki a keretből. A már szintén lehetőséghez jutott Babinszky Bencével és Szerencsi Miklóssal együtt elmondható, hogy 10 olyan játékost vetnek be rendszeresen, aki az U17-es, U18-as, U19-es vagy U21-es korosztályos válogatottban játszik. Ha a 21 éven aluli labdarúgók összjátékpercét nézzük, az még inkább alátámasztja az együttes célkitűzéseit. Az említett 10 játékos az idei bajnokságban már 4242 percnyi lehetőséget kapott, ami azt jelenti, hogy a lehetséges játékpercek közel felét (47,6 százalékát) 21 éven aluli labdarúgók töltötték a pályán.

A 21 ÉVEN ALULIAK JÁTÉKPERCEI AZ MTK-NÁL Nagy Zsombor (8 meccs, 695 perc) Varju Benedek (8 meccs, 683 perc) Kata Mihály (8 meccs, 617 perc) Mezei Szabolcs (7 meccs, 554 perc) Bese Balázs (5 meccs, 450 perc) Palincsár Martin (5 meccs, 352 perc) Schön Szabolcs (6 meccs, 322 perc) Zuigeber Ákos (4 meccs, 239 perc) Szerencsi Miklós (4 meccs, 231 perc) Babinszky Bence (4 meccs, 99 perc)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.