UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-09-20 14:16

Műkorcsolya: a 14 éves Schermann Regina igazán sokoldalú művészlélek

Amióta csak az eszét tudja, a jég bűvöletében él a 14 esztendős Schermann Regina. A Mol Alapítvány által támogatott műkorcsolyázót elsősorban nem a versengés tartja lázban, hanem az, hogy maximálisan azonosulni tud programjaival, amelyeket saját elmondása szerint tökéletesen rászabtak. A Jégkorszak SE reménysége „mellesleg” kínaiul tanul és a színészetbe is belekóstolt már.

Töretlenül fejlődik, s hétről hétre jobb formát mutat a magyar korcsolyasport csiszolatlan gyémántjának tartott Schermann Regina. A másodéves juniorversenyző az előző, bemutatkozó szezon után idén már bátran fut ki a jégre, akár a nemzetközi versenyeken is. Akopyan Gayane tanítványa ennek megfelelően rohamléptekkel halad előre: a rigai Grand Prix-versenyen nyolc helyet javított a franciaországi Courchevelben elért 23. pozíciójához képest. A Jégkorszak SE 14 éves fiatalja ugyanakkor nem számolgat, hanem igyekszik minél gyorsabban kijavítani a versenyeken előjövő hibákat.

Schermann Regina a változatosság híve, ennek megfelelően alakítják programjait Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
Schermann Regina a változatosság híve, ennek megfelelően alakítják programjait Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
„Nem vagyunk robotok, természetes, ha – főleg a szezon elején – még nem sikerül hibátlan programokat futnunk. Az én esetemben sincs ez másképp, s mivel az edzőmmel mindkét programomat újjáalakítottuk, benne volt a pakliban, hogy nehéz lesz az idény eleje. Szerencsére Rigában már jobban teljesítettem, a rövidprogramban és a kűrben is javítottam a komponensekben, ez mutatja, hogy jó úton járok.” A már négyéves korában a sportág rabjává váló leányzó rendkívül hamar rátalált saját útjára, a sors pedig összehozta jelenlegi edzőjével, aki szinte már olvas a gondolataiban. „Hat éve kezdtünk el közösen dolgozni, azóta kiváló kapcsolat épült ki köztünk. Hasonló a művészet iránti érdeklődésünk, ezáltal pedig sokkal jobban megértjük egymást az edzéseken, illetve a programok megálmodásánál. Arról nem is beszélve, hogy általa elsajátíthatom az orosz technikát, ami az egyik legszebb a világon. Minden évben újítunk valamit, hiszen fő a változatosság, meg az sosem jó, ha a bírók megunnak. Az idén is olyan programjaim vannak, amelyekkel kitűnhetek a mezőnyből, mert cseppet sem szokványosak. Tudomásom szerint a jelenlegi mezőnyben én vagyok az egyedüli, aki egy gésát formál meg a kűrjében.” A gésajelmez sem mindennapi, de akkor mit fűzzünk hozzá ahhoz, hogy Regina 11 évesen az 5.5 millió dolláros költségvetésű orosz jégmusical, a Szindbád és Anna hercegnő egyik fiú főszereplőjét alakította? „Nagy élmény volt, az biztos. Hosszú hónapokat dolgozhattam együtt az orosz jégbalett sztárjaival, ami felejthetetlen emlék marad. Hogy miért éppen Berci szerepét kaptam? Azt most inkább hagyjuk, mert nagyon hosszú történet és nem is ez a lényeg. Mindenesetre nagyon élveztem a kihívást, örülök, hogy anno elvállaltam.” A budapesti tinilányra amúgy is jellemző, hogy keresi a kalandokat, amiket a sportban, de még az iskolában is megtalál. „Idén már az országos felnőttbajnokságban is jégre lépek, már alig várom, hogy a legjobb hazai műkorcsolyázókkal egy levegőt szívjak. A világkupa számomra véget ért a most futó szezonban, de természetesen lesz junior-világbajnokság, s téli EYOF, amiken nagyon szeretnék részt venni. Nem könnyű a sportpályafutásomat összeegyeztetni az iskolával, de egyéni tanrendes diákként elég megértőek velem szemben a suliban. Azt is komolyan veszem, már csak azért is, mert nagyon hasznos, például kínaiul tanulok, és ennek még nagy hasznát vehetem a jövőben.” A Mol Alapítvány támogatása is jó helyen van nála, elvégre a Jégkorszak SE műkorcsolyázója ezt főleg sportfelszerelésekre költi, amik nagyban hozzájárulnak töretlen fejlődéséhez. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.