UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-09-23 18:50

Labdarúgás: mozgalmas időszakon túl, s előtt a magyar korosztályos leányválogatottak

Lassan befejezi alapozó munkáját az egyaránt elitkörbe vágyó U17-es és U19-es magyar leány labdarúgó-válogatott. A korosztályos nemzeti csapatok szakvezetői, Schumi Dorottya, valamint Turtóczki Sándor nyilatkoztak honlapunknak a felemás felkészülésről és a lányok előtt álló, októberi kihívásokról.

Az Európa-bajnoki selejtező készülő korosztályos válogatottak kemény heteken, számos összetartáson és edzőmeccsen vannak túl, ami persze cseppet sem meglepő, elvégre, mint minden szezonban, az ideiben is új csapatokat kell összerakniuk a nemzeti együttesek szövetségi edzőinek. A Schumi Dorottya vezette U17-es válogatott felemás főpróbát teljesített: a románoknak például fél óra alatt berámolt hetet, a bosnyákok ellen viszont vereséggel zárta a felkészülési mérkőzések sorát. A lányok szakvezetője sem lát a jövőbe, ám biztos benne, hogy egyik Eb-selejtezős csoportrivális sem adja majd könnyen a bőrét. „Nehéz ellenfelekkel nézünk farkasszemet, ezért elsősorban saját magunkra kell koncentrálnunk. Noha az elmúlt hat évben mindig bejutottunk az elitkörbe, az utánpótlásban nem lehet papírformáról beszélni, hiszen folyamatosan alakulnak a keretek, fel-fellépnek játékosok, így nehéz esélyeket latolgatni. Az biztos, hogy Szombathelyen játsszuk az Eb-selejtezőket, ami jelenthet egyfajta előnyt. A bolgárok ellen ki-ki meccsel kezdünk, majd Kazahsztánt elvileg le kellene győznünk, hogy aztán a lengyelekkel megvívjuk a várhatóan legnehezebb párharcunkat.”

Pápai Emőke (16) góljai sokat jelenthetnek még az U17-es válogatottnak Forrás: MLSZ
Pápai Emőke (16) góljai sokat jelenthetnek még az U17-es válogatottnak Forrás: MLSZ
Schumi Dorottya szót ejtett arról is, hogy szinte egy teljesen új keretet kellett kialakítania a selejtezőre, hiszen az előző korosztályból a legtöbben már az U19-es csapatot erősítik. „A keret nagy része a romániai Development-tornán kezdte meg  a felkészülést. Néhányan közülük, mint például Pápai Emőke vagy Nagy Fanni már most fontos láncszemeit képezik a csapatunknak. Az előző, 2002-es születésű korosztályunkat kifejezetten tehetségesnek tartom, közülük többen NB I-es kerettagok voltak. Kissé megnehezíti a helyzetünket, hogy a mostani játékosaink leginkább csak az utánpótlás-bajnokságokban szerepelnek.” Az a bizonyos 2002-es korosztály már a Turtóczki Sándor által irányított U19-es válogatott életét szépíti. A szövetségi edző nem is rejti véka alá, miszerint a felkészülés legfontosabb célkitűzése az újak csapatba építése volt.
Az oroszok elleni főpróba rosszul sült el, élesben javíthat az U19-es leányválogatott Fotó: Sajó Dóra/MLSZ
Az oroszok elleni főpróba rosszul sült el, élesben javíthat az U19-es leányválogatott Fotó: Sajó Dóra/MLSZ
„Azoknak, akik nemrég csatlakoztak hozzánk, természetesen több időt vett igénybe, hogy hozzászokjanak az új elvárásokhoz. Nyilván egy edzőnek mindig marad hiányérzete, de amennyi időnk volt, úgy érzem, hasznosan töltöttük el, elvégeztük a szükséges munkát a lányokkal, reméljük, meglesz majd az eredménye.” Az U19-esek mestere hozzáfűzte, nem érdemes elkiabált célokat dédelgetni, még akkor sem, ha az együttes az elmúlt években zsinórban négyszer is sikerrel vette az Eb-selejtezős akadályt. „Annyi bizonyos csupán, hogy a sorsolás lehetett volna kedvezőbb is, a dánok jóval erősebbek nálunk, vagyis ha tovább szeretnénk jutni, akkor le kell győznünk a hazai pályán játszó törököket.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.