UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-09-25 16:33

A jövő lövői – hat érmet szereztek a magyar fiatalok a sportlövő Eb-n

Remekül szerepeltek az utánpótláskorú versenyzők a sportlövők bolognai Európa-bajnokságán. A juniorok négyszer is dobogóra álltak, egyszer a legtetejére, a felnőtt mezőny fiataljai közül pedig Bajos Gitta egyéni, Pekler Zalán csapatbronzérmet ünnepelhetett.

A szeptember 12. és 23. között rendezett bolognai Európa-bajnokságon rengeteg tapasztalatot szereztek a fiatal magyar sportlövők. A világesemény nagyszerűen kezdődött, amikor a junior puskás fiúk 50 méter fekvő mezőnyében Hammerl Soma megszerezte a küldöttség és saját maga első érmét, bronzot. Egy nappal később Hammerl az 50 méter 3 testhelyzet versenyszámban lecsúszott a dobogóról, de az ő ötödik, Klenczner Márton 8. és Kiss Viktor 30. helyezése ezüstérmet ért a fiú csapatnak. Ugyanebben a számban a lányok is helytálltak. Dénes Eszter döntőbe jutott, ott nyolcadikként zárt, s a csapatbronz itt is összejött, miután Gáspár Lalita 12., Lovász Dorina 26. lett.

sl
sl
Az első két nap után már három éremmel álltak a magyar juniorok, de arany még nem volt közte. Egészen hétfőig. Akkor a Hammerl és Dénes alkotta 50 méter puska fekvő vegyes csapat előbb az utolsó, azaz nyolcadik helyen bejutott a második fordulóba, majd az oda első helyen megérkező osztrákokat kiejtve négy közé került. A csapatok mindkét tagja tízet-tízet lőtt, a legrosszabb páros pedig folyamatosan kiesett. A végén egy páros maradt talpon, az így Európa-bajnoki címet szerző Hammerl Soma és Dénes Eszter kettőse. „Nagyon örülhetünk, hogy ilyen utánpótlásunk van. Tudni kell, hogy a legjobbak közül néhányan nem a junioroknál lőttek, hiszen a felnőttek között indultak. Fantasztikus a csapat, nagy bizakodásra ad okot, hogy ennyi jó fiatal van. Jövőre nehéz lesz összeállítani a csapatokat” mondta a juniorok szereplése után Joó Éva utánpótlás-referens. És bizony a fiatalok a felnőttek között is bizonyítottak. Bajos Gitta 17 évesen élete legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy 50 méter fekvőben a harmadik helyen végzett. A komáromi lövő júliusban robbant be a nemzetközi élmezőnybe, amikor a juniorok suhli világkupáján csapatban ezüstöt és bronzot is szerzett, majd nem sokkal később a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén ötször állhatott dobogóra, a legtetejére 50 méter fekvőben egyéni, 10 méter légpuskában egyéni és csapataranyat nyerve.
slb
slb
A női 50 méter puska összetettben szerepelt magyar csapatot kizárólag juniorkorú versenyzők alkották. Bajos mellett a 17 éves Horváth Lea és a 19 éves Toma Dorina indult a felnőttek között. A lányok csapatban a 11. helyen zártak az iszonyatosan magas körszámokat produkáló mezőnyben. „Azért indítottuk el őket a felnőttek között, mert korábban már mindhárman lőttek olyan eredményt nemzetközi versenyen, amellyel fináléba lehetett jutni. Női puskában 1177 kör még soha nem volt a legjobb nyolc közé jutás minimuma, most igen. Ha nem sikerül kvótát szerezniük Tokióba, akkor biztos vagyok abban, hogy a 2024-es párizsi sportlövő csapatnak meghatározó egyéniségei lesznek. A juniorok a szereplésükkel sokadszorra bizonyították, hogy az utánpótlás-nevelésünk is jó irányba halad – fogalmazott Győrik Csaba szövetségi kapitány a versenyek után. A felnőtt férfiak mezőnyében a fiatalokat a 19 éves Pekler Zalán képviselte, aki 50 méter puska fekvőben a 36., 3 testhelyzetben a 28. helyen végzett. Utóbbi versenyszámban Péni Istvánnal és Sidi Péterrel kiegészülve csapatban bronzérmes lett.  

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BOLOGNA A magyar utánpótláskorú versenyzők eredményei Fiú junior 50 m puska fekvő 3. Hammerl Soma, 13. Kiss Viktor, 28. Klenczner Márton, Csapat: 6. Leány junior 50 m puska fekvő 14. Dénes Eszter, 18. Lovász Dorina, 27. Gáspár Lalita. Csapat: 6. Leány junior 25 m pisztoly 10. Komáromi Krisztina Panna, 22. Fábián Sára Ráhel, 28. Kovács Tamara. Csapat: 6. Fiú junior 50 m puska 3 testhelyzet 5. Hammerl Soma, 8. Klenczner Márton, 30. Kiss Viktor. Csapat: 2. Leány junior 50 m puska 3 testhelyzet 8. Dénes Eszter, 12. Gáspár Lalita, 26. Lovász Dorina. Csapat: 3. Vegyes csapat junior 50 m puska fekvő 1. Dénes Eszter, Hammerl Soma, 18. Gáspár Lalita, Kiss Viktor Férfi 50 m puska fekvő 36. Pekler Zalán Női 50 m puska fekvő 3. Bajos Gitta, 53. Toma Dorina. Csapat: 10. (Zwickl-Veres Katával) Férfi 50 m puska 3 testhelyzet 28. Pekler Zalán. Csapat: 3. (Péni Istvánnal és Sidi Péterrel) Női 50 m puska 3 testhelyzet 29. Toma Dorina, 38. Bajos Gitta, 40. Horváth Lea. Csapat: 11. Vegyes csapat 50 m puska fekvő 15. Bajos Gitta (Péni Istvánnal)

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági alodalunkon.