UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-09-25 17:14

Úszás: Petrov Iván szerint négy utánpótláskorú versenyző is ott lehet az olimpián

Jelen állás szerint négy utánpótláskorú úszó is ott lehet a tokiói olimpián. Az idei, „gyengébbnek” mondott ifjúsági válogatottat Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány segítségével elemeztük.

Kétezer-tizenkilencben sem kerülték el a nagy korosztályos sikerek a magyar úszósportot. Az úgymond „gyengébb” generáció is bizonyított, a kazanyi junior Európa-bajnokságról egy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tért haza a küldöttség, míg az augusztusi, budapesti juniorvébén Zombori Gábor révén arany-, Berecz Blanka jóvoltából pedig ezüstérem született.

A junior-világbajnok Zombori Gábor az egyetlen A-szintes magyar 400 m gyorson Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
A junior-világbajnok Zombori Gábor az egyetlen A-szintes magyar 400 m gyorson Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Az idei termés a Milák és Késely fémjelezte aranycsapat ’17-es, illetve ’18-as produkciójához képest visszafogottnak mondható. Na de ki ne fogadna el egy hasonló, gyengébb évjáratot? Nem csoda, hogy a fiatalok közül (2001-es és utána született fiúk, valamint 2002-es és utána született leányok) többen is a felnőttválogatott ajtaján kopogtatnak, vagy akár már be is léptek. Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány szerint akár négyen is ott lehetnek jövőre a tokiói olimpián. A Budafóka még nem egészen 17 éves versenyzője, a még jövőre is ifjúsági korú Zombori Gábor neve kívánkozik a sor elejére, aki 400 m gyorson junior-világbajnoki címet nyert. 3:46.06-os ideje az egyedüli A-szintet jelenti Magyarországon, az ideje pedig kvangdzsui felnőtt-világbajnokságon is döntőt ért volna. Szintén gyorson, csak éppen a 4x200 m-es gyorsváltóban lehet a tokiói csapat tagja a Szegedi Úszó Egylet 17 éves versenyzője, Fábián Fanni, aki Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Késely Ajna mögött a negyedik idővel bír kétszázon (1:59.37). Petrov szerint ennek a négyesnek – pláne, ha Fábián még javít az idején – komoly esélyei lehetnek a pontszerzésre Japánban. Nagyot úszott a Duna Arénában Békési Eszter is. Az Egri Úszó Klub 17 éves versenyzője óriási egyéni csúcsot hozott össze 200 m mellen (2:25.49), ami csak megerősítette vezetői pozícióját a számon. Vele és 1500 m gyorson az FTC 16 éves sportolójával, Mihályvári-Farkas Viktóriával is alighanem számolni kell a következő olimpián. S természetesen a teljesítménye és bár nem A-szintes, de figyelemreméltó ideje (2:08.93) alapján Berecz Blanka sem maradhat ki a felsorolásból. A Kőbánya SC 17 éves, ifjúsági olimpiai és többszörös junior Európa-bajnok, valamint junior vb-ezüstérmes klasszisa előtt olyan úszók sorakoznak, mint Kapás Boglárka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, vagy éppen Szilágyi Liliána. Azaz Petrov szerint neki hatalmas bravúrra volna szüksége a csapatba kerüléshez.
Petrov Iván szerint a magyar úszósportban már nincsenek lyukas korosztályok Fotó: Marcali Gábor
Petrov Iván szerint a magyar úszósportban már nincsenek lyukas korosztályok Fotó: Marcali Gábor
„Az, hogy az idén is sikerül feladnunk több versenyzőt a felnőttválogatottba, az egyértelműen a magyar edzők és a sportágfejlesztés érdeme – kezdte Petrov Iván. – Jól látható, hogy egyre kevesebb az úgynevezett lyukas korosztály, és a gyengébb éveinkben is ott tudunk lenni a legjobbak között, a világ élmezőnyében. Viszont a jó körülmények ellenére sem könnyű mindenhol ma úszóedzőnek lenni Magyarországon. A kiemelt sportágfejlesztés hatására egy csapásra minden sportág vonzó lett, nagy a versenyhelyzet. Ugyanakkor ez nem feltétlenül baj, hiszen mi azt szeretnénk, hogy csak a legjobb edzők foglalkozzanak a gyerekekkel, akik képesek bevonzani, majd ott is tartani őket. Meggyőződésem, hogy ez a folyamatos magyar úszósikereknek a titka.”