UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-09-27 13:41

Short track: 25 Dávid kontra 15 Góliát – a juniorok túlsúlyban, de vajon mire mennek az olimpiát megjárt klasszisok ellen?

Minden idők egyik legizgalmasabb hazai versenyének ígérkezik a hétvégi országos bajnokság; a buliból ezúttal a szárnyaikat bontogató juniorok sem maradnak ki, sőt. Az utánpótlás-válogatottat irányító Szabó Krisztián és Knoch Viktor bízik a kellemes meglepetésekben.

Szombaton és vasárnap a Gyakorló Jégcsarnokban kerül sor a rövid pályás gyorskorcsolyázók felnőtt országos bajnokságára, amelyen a sportág hazai képviselőinek színe-java megméreti magát, a C kategóriás junioroktól egészen az olimpiai bajnokokig. Nem nehéz belátni, hogy főleg utóbbiakra vetül a reflektorfény, pedig a „nagy öregekkel” ellentétben a fiatalok már begyújtották a rakétákat: összesen 34 érmet szereztek a szintén hazai rendezésű Pannónia Openen. Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott szakmai vezetője szerint a juniorok tűkön ülve várják már, hogy az olimpiát megjárt „rutinos rókák” ellen próbára tegyék magukat.

A juniorok 34 éremmel melegítettek az országos bajnokságra Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
A juniorok 34 éremmel melegítettek az országos bajnokságra Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
„Mozgalmas időszak kellős közepén vannak utánpótláskorú versenyzőink, hiszen egy héttel a Pannónia Open után a legtöbben az országos bajnokságon is jégre lépnek, szerintem nagyon helyesen. Minden lehetőséget ki kell használniuk a fejlődéshez, márpedig amikor olimpiai és világkupa-győztes fut melletted, sok szempontból felvilágosodsz. Rájössz, milyen mentális erő szükséges ahhoz, hogy elérd a céljaidat. Ami az országos bajnokságot illeti, nincsenek konkrét helyezéssel kapcsolatos elvárásaink a juniorokkal szemben, inkább az időeredményekből következtetünk, illetve abból, milyen szájízzel hagyják el a jeget versenyzőink. Formaingadozásra nem számítok, mert két hétig ugyan nehéz fenntartani a csúcsformát, a gyerekek kaptak egy kis kimenőt az előző heti korosztályos viadal után, így inkább azt mondom, még előnyükre is válhat, hogy ők már elkezdték a szezont, míg az olimpiai keret tagjai csak most fogják.” A vezetőedző mindazonáltal úgy véli, az eredményeket tekintve az olimpiai válogatottban edződő, ámde még juniorkorú trió érheti el a legnagyobb bravúrokat. „Nyilván, nem véletlenül kerültek be az olimpiai keretbe, az előző szezon alapján ők hárman érdemelték ki leginkább, hogy beválasszák őket a felnőttek közé. Talabos Attila, Bontovics Balázs és a kora alapján még B kategóriás juniornak számító Somogyi Barbara is meg fogja nehezíteni a legjobbak dolgát, ebben biztos vagyok. Nagyon kíváncsi vagyok a teljesítményükre, az ezen a hétvégén mutatott formájuk nagyban befolyásolja a további versenynaptárukat. Itt most a világkupa-sorozat első négy állomására kvalifikálhatnak, de úgy terveztük, hogy még a juniorok Európa-kupáján is megméretik magukat. Meglátjuk.”
Az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándorral is farkasszemet néz a háromszoros EYOF-aranyérmes Talabos Attila (17) Fotó: Derencsényi István/MOKSZ
Az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándorral is farkasszemet néz a háromszoros EYOF-aranyérmes Talabos Attila (17) Fotó: Derencsényi István/MOKSZ
Olimpiai bajnok az olimpiai bajnokok ellen. Az immáron az utánpótlás-válogatott szakmai stábjában tevékenykedő Knoch Viktor mindig igyekszik jó tanácsokkal ellátni a juniorokat, ezúttal pjongcsangi bajtársai ellen küldi harcba tanítványait. „Próbálom átadni nekik azokat a tapasztalataimat, amelyekre sokéves pályafutásom során vagy magamtól jöttem rá, vagy az edzőim hívták fel a figyelmemet. Főleg taktikai tanácsokkal szolgálhatok, meg néhány megnyugtató szóval a versenyek előtt. Igazság szerint az országos bajnokságot inkább élménynek kell felfogniuk, nem szabad a nyomással foglalkozniuk, ami persze nem könnyű, amikor olimpiai bajnokok ellen versenyzel testközelben. Ugyanakkor azt érzem, tehetséges juniorjaink vannak, akik felfogták, mi a teendőjük, ha felnőttszinten is sikeresek akarnak lenni  ebben a sportágban. Saját korosztályukban szerintem éremesélyekkel lépnek jégre, idén a junior-világbajnokságon és az ifjúsági olimpián is reális célkitűzés a dobogós helyezések kivívása. Persze, mindannyian hosszú távon gondolkoznak, legnagyobb álmuk bekerülni az olimpiai válogatottba. Talabos Attiláék esete mutatja, hogy a legtehetségesebbek előtt nyitva áll az ajtó, de úgy látom, manapság nehezebb bekerülni a felnőttek közé. Egész egyszerűen több idő szükségeltetik, mire az ember megközelíti hazánk legjobbjainak szintjét. A mérce magasan van, de az országos bajnokság arra mindenképpen választ ad, mennyire.”

AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON INDULÓ JUNIOROK Leányok: Albert Viktória (FTC), Schönborn Melinda (JSE), Somogyi Barbara (JSE), Szőcs Mónika Nikolett (JSE), Dobrán Fanni (MTK), Dobrán Flóra (MTK), Nagy Netti (MTK), Varga Regina Eszter (MTK), Kormányos Nina (SZKE), Somodi Maja (SZKE) Fiúk: Csizmadia Márk (FTC), Nógrádi Bence (FTC), Végi Dániel (FTC), Vida Ádám (FTC), Zsigó Bence (JSE), Zsigó Máté (JSE), Bontovics Balázs (MTK), Szász Attila (MTK), Szigeti Ádám (MTK), Talabos Attila (MTK), Zhang Yu Jie Dominik (MTK), Jászapáti Péter (SZKE), Czank-Varga Benjámin (TKKSE), Gera Márton (TKKSE), Szilágyi Ábel (TKKSE)

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.