UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-09-27 14:38

Sportlövészet: dr. Hammerl László és Takács Károly nevét is viseli ezentúl a Nemzeti Lőtér

Névadó ünnepséget rendezett a Magyar Sportlövők Szövetsége a Nemzeti Lőtéren; a puskások bázisa ezentúl dr. Hammerl László, a Nemzet Sportolója, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka nevét viseli, míg a pisztolyosok birodalmának névadója Takács Károly, az 1948-as londoni és az 1952-es helsinki játékok aranyérmese. A gála előtt egyébként megrendezték az I. média országos bajnokságot is, amelyet szerkesztőségünk csapata nyert meg.

A magyar sportlövészet két legendás alakjáról, az 1964-es tokiói olimpia bajnokáról, dr. Hammerl Lászlóról, valamint az 1948-as londoni és az 1952-es helsinki játékok aranyérmeséről, Takács Károlyról nevezték el a Nemzeti Lőtér két részét, amely a másfél évvel ezelőtti átadása óta folyamatosan fejlődik, szépül. A puskások bázisa ezentúl a Nemzet Sportolójának nevét viseli, míg a pisztolyosok birodalmát a helsinki olimpiai bajnok neve jelzi. „Gyerekkoromban Karcsi bá volt a példaképem, finnországi győzelme nagy hatással volt a pályafutásomra. Ha valaki akkor azt mondja, egyszer az ő neve mellett díszeleghet az enyém is, biztosan nem hiszem el” – vélekedett meghatottan Hammerl a névadó ünnepély előtt.

Dr. Hammerl László és Takács Károly nevét is viseli ezentúl a Nemzeti Lőtér
Dr. Hammerl László és Takács Károly nevét is viseli ezentúl a Nemzeti Lőtér
Az ünnepély huszárfelvonulással kezdődött, majd Molnár László, a Magyar Sportlövő-szövetség főtitkárhelyettese vette át a szót, és vezényelte az egész műsort. Elsőként a hazai szövetség elnöke, Nagy György mondott beszédet, és felkonferálta a Takács Károly életéről szóló kisfilmet. A XX. század legjobb magyar sportlövőjének választott legenda életttörténete ugyanis nem hétköznapi: 1938-ban egy gránátbaleset során elveszítette a jobb karját, amelyben addig fogta a pisztolyt. A fiatal katonatiszt nem adta fel, megtanult a másik kezével lőni, és egy évvel később magyar bajnoki címet ünnepelt. Az 1940- és 44-es olimpián nem lehetett ott, hiszen II. világháború miatt mindkettő elmaradt. Ő azonban ment tovább, és kettőt is nyert egymás után. A pisztolyterem avatása után meglepetéskisfilm következett Hammerl László tokiói sikeréről, amely felelevenitette, hogy a kisöbű sportpuska fekvő versenyében az amerikai Lones Wiggerrel holtversenyben 597-597 kört ért el (az utolsó tíz lövést vették figyelembe, amelyben egy körrel László volt a jobb). „Valóban, ezt a filmet én sem láttam még, meghatott. Még ma is emlékszem arra a napra. Megvan, mi nehezítette és mi könnyítette a dolgunkat, nagyon boldog voltam” – mesélte a színpadon Hammerl. Ezután felavatták a puskatermet is a korábbi szövetségi kapitány fiával, Hammerl Somával. Ha már Sománál tartunk, a nemrégiben véget ért bolognai junior Európa-bajnokságon 50 méter puska vegyescsapatban (Dénes Eszterrel) aranyérmet szerzett, a háromtesthelyzet csapatviadalán második lett (Klenczer Mártonnal és Kiss Viktorral), míg a fekvő megméretés után a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Édesapja büszkén beszélt róla és a magyar utánpótlásról: „Hatvan éve vártam arra, hogy ehhez hasonló létesítményben készülhessenek fiataljaink. Azt hiszem, ez minden igényt kielégít, és hatalmas segítség lesz a felkészülésben, a táborok lebonyolításában, valamint a világszínvonalú megméretések megszervezésében. Utánpótlásunk igen erős, és úgy vélem, hogy ezután még kiválóbb munka folyhat idehaza.” A gála az I. média sportlövő országos bajnokság eredményhirdetésével zárult, amelyen kiválóan szerepelt szerkesztőségünk; a Mura László, Beke Zsombor és Krasznai Bence összetételű alakulat óriási csatában, 366 körrel aratott diadalt. Elképesztő, de holtverseny alakult ki az élen, hiszen az MTVA együttese ugyanennyi kört ért el – az Utanpotlassport.hu tagjai ugyanakkor annak köszönhették az aranymedált, hogy az utolsó tíz lövésük jobban sikerült, mint a riváliséi. A dobogó harmadik fokára a Hír TV versenyzői állhattak fel. Nem csupán a csapatviadalon született sikerünk: egyéni pisztolyszámban Krasznai Bence ezüstérmet szerzett 143 körrel. A bajnok Sus Róbert lett (170 kör), a bronzérem pedig Mile Zsombor (127 kor) nyakába került. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági alodalunkon.