UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-09-30 20:46

Jégkorong: úton az ifjúsági olimpia felé

Megtartották a lausanne-i ifjúsági olimpia hazai selejtezőjét; amennyiben a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) is elfogadja az eredményeket, úgy a győri Gengeliczky Dorottya és az óbudai Ivády Milán biztosan részt vehet januárban az ötkarikás játékokon.

A 2020-as ifjúsági téli olimpia műsorán több formában is megjelenik a jégkorong. A hatcsapatos torna mellett kispályás viadalt is rendeznek keresztbejátszással, 3+1 vs. 3+1 felállásban, az egyes országokból kijutott versenyzőkből vegyes csapatokat állítanak össze. A hazai selejtezőn összesen 29 fiú és 13 lány vett részt a Tüskecsarnokban. Mindenki kétszer teljesítette a skill challange tesztet, és a jobb időeredmény alapján állították fel a rangsort.

Összesen 42 fiatal vett részt az olimpiai selejzezőn Fotó: Szűcs Attila
Összesen 42 fiatal vett részt az olimpiai selejzezőn Fotó: Szűcs Attila

A fiúk mezőnyében Ivády Milán (Óbuda), a lányok között pedig Gengeliczky Dorottya (Győr) végzett az élen. A magyar szövetség az első 10 helyezett eredményeit és videóit küldi el a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnek (IIHF), az ő visszajelzésük után válik az eredmény hivatalossá.

Az első helyezettek automatikusan jutnak ki az ifjúsági olimpiára, a többi versenyző idejét összevetik a többi ország résztvevőinek selejtezős eredményeivel, és ezek alapján töltik fel a mezőnyt. A lányok közül maximum négyen, a fiúk közül összesen hárman juthatnak ki az ötkarikás játékokra. Az IIHF november elsején hozza nyilvánosságra a kvalifikált versenyzők névsorát, a fel nem használt kvótákról november 15-én döntenek.

A kapusoknak nem kellett részt venniük a teszten, őket a korosztályos szövetségi kapitányok jelölték ki. A lányoknál Szabó Fruzsina (MAC Budapest) utazhat, a tartalék Révész Zsuzsa (Debreceni Hoki Klub). A fiúknál Hegedüs Levente (DVTK) lehet ott a viadalon, a tartalék pedig Csibi Dávid (Ifj. Ocskay Gábor JA)

2016-ban Lillehammerben Vértes Nátán a negyedik helyen végzett az ügyességi versenyben, négy évvel korábban pedig Gasparics Fanni és Kovács Attila is ezüstérmes lett Innsbruckban.

HAZAI SELEJTEZŐ EREDMÉNYEI Leányok: 1. Gengeliczky Dorottya (Győr) A további sorrend: Véghelyi Dóra (MAC Budapest), Márton Luca (UTE), Metzler Regina (Vasas), Ivády Nina (Óbuda Hockey Academy), Gondos Tamara (MAC Budapest), Schmidt-Natkay Alíz (KMH Budapest), Simon Viktória (MAC Budapest), Lendvai Kata (MAC Budapest), Gál Emma (MAC Budapest). Fiúk: 1.Ivády Milán (Óbuda) A további sorrend: Szalay Boldizsár (DVTK Jegesmedvék), Weideman Márk (MAC Budapest), Simon Levente (UTE), Dobos Bendegúz (Pesterzsébeti HC), Alapi Márton (Ifj. Ocskay Gábor JA), Őri Arvid (Ifj. Ocskay Gábor JA), Iuga Dávid (Ifj. Ocskay Gábor JA), Nádasy Márton (Óbuda Hockey Academy), Szabó Péter (Ifj. Ocskay Gábor JA).

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.