UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-09-30 16:07

Rövid pályás gyorskorcsolya: az olimpiai keret sarkában nyargalnak juniorjaink

„Az országos bajnokságon kikristályosodott, hogy nincs szakadék az olimpiai keret hátsó tájéka és a legtehetségesebb juniorok között” – állapítja meg Szabó Krisztián, a short trackesek utánpótlás-válogatottjának vezetőedzője a fiatalok hétvégi teljesítménye láttán.

Nem történt óriási meglepetés a Gyakorló Jégcsarnokban rendezett short track országos bajnokságon: a sportág 40 fős színe-javából 25-en voltak utánpótláskorúak, de világkupa-indulást jelentő pozícióban közülük egyedül a már olimpiai kerettag Somogyi Barbara végzett. Ettől függetlenül remek teljesítményt nyújtottak a fiatalok, Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott szakmai vezetője világít rá, miért. „Egyáltalán nem helyezésekben gondolkodtunk, szerencsére elég sokan űzik Magyarországon olyan szinten ezt a sportágat, hogy ne a juniorok küzdjenek a felnőtt világkupán szereplésért. Mi most inkább az időeredményekre koncentráltunk, ebből a szempontból pedig nagyszerűen alakult az országos bajnokság, elvégre a juniorok legalább 80 százaléka egyéni csúcsot futott, ami mindig jó visszacsatolás, hiszen azt jelenti, jól sikerült a nyári felkészülésünk.”

A férfiak 1500 méteres A döntőjét csak hatan fejezték be érvényes időeredménnyel Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
A férfiak 1500 méteres A döntőjét csak hatan fejezték be érvényes időeredménnyel Fotó: Lehotzky István/MOKSZ
A vezetőedző szerint a juniorok egyáltalán nincsenek nagyon lemaradva az olimpiai válogatott hátsó negyedétől, sőt… „Velük vannak csak igazán versenyben. Az országos bajnokságon kikristályosodott, hogy nincs szakadék az olimpiai keret hátsó negyede és a legtehetségesebb juniorok között. Most is előfordult, nem is egyszer, hogy az utánpótláskorú elcsípett egy-egy olimpiai kerettagot. Persze, sokszor a szerencse is közrejátszik a rövid pályás gyorskorcsolyában, a férfiak 1500 méteres versenyszámát például több bukás kísérte, de akkor is azt gondolom, hogy ha már az előbbi futamot említem, Jászapáti Péter 5. helye 1500-on mindenféleképpen dicséretre méltó.” A csúcsformába lendülő junior short trackesekre szusszanásnyi szünet vár, hogy aztán október 18. és 20. között Bormióban teszteljék a junior-világbajnokság pályáját. „A tesztelés mellett persze nemzetközi versenyen is részt veszünk, ami igazán komoly erőpróba, mivel a szezonban először nézünk farkasszemet a nyugat-európai riválisokkal, ráadásul a kanadaiak is beneveztek, vagyis a szezon eddigi legnagyobb kihívása vár ránk.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.