UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2019-09-30 10:44

Taekwondo: éremlesen az utánpótlás – két korosztálynak is Eb-t rendeznek Castellónban

„Csalódottak lennénk, ha nem szereznénk két-három érmet” – fejti ki álláspontját Patakfalvy Miklós, a szövetség elnöke a magyar fiatalok esélyeiről a spanyolországi Castellónban sorra kerülő kadét és junior Európa-bajnokság előtt.

Éremre fel! A keddtől csütörtökig tartó kadét, majd a péntektől vasárnapig tartó junior Európa-bajnokság folyamán is pástra lép néhány nemzetközi szinten jegyzett magyar taekwondós, akik dobogós esélyekkel vágnak neki az előttünk álló kontinensviadalnak. Patakfalvy Miklós, a szövetség elnöke kifejezetten bizakodó, főleg azért, mert több korosztályos szinten eredményesnek nevezhető versenyző döntött úgy nemrég, hogy magyar színekben folytatja pályafutását. „Kilenc kadét és öt junior alkotja a keretünket, közülük bárki előrukkolhat váratlan meneteléssel, egyedül azt sajnálom, hogy az idősebb korosztályban kizárólag fiúk képviselik hazánkat, a lányok nem szerepeltek elég jól ahhoz, hogy indulhassanak a kontinensviadalon. Ettől függetlenül nem nevezhető kicsinek a küldöttségünk létszáma, ami pedig a minőséget illeti, majd elválik. Mindenesetre bízunk a fiatalokban, csalódottak lennénk, ha nem szereznénk két-három érmet Spanyolországban. A kadétok közül a Márton ikrek teljesítményére kifejezetten kíváncsi vagyok, mert nemrég lettek magyar válogatottak: debütálásként Luana arany-, Viviana pedig bronzérmet szerzett Varsóban a G1-es besorolású nyílt lengyel bajnokságon. De korábban is értek már el dobogós helyezéseket nemzetközileg jegyzett versenyen, vagyis reméljük, az Eb-n leteszik majd a névjegyüket. Ráadásul ők Spanyolországban élnek, szóval, ha úgy nézzük, szinte már hazai pályán mérethetik meg magukat.”

Józsa Levente felépült kéztöréséből Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Józsa Levente felépült kéztöréséből Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Nem ők az egyetlen újonnan magyar színekbe öltöző taekwondósok a mieink keretében. A juniorok között a változatosság kedvéért egy fiú testvérpárt találunk. „A Salim név mond önnek valamit? Nálunk igencsak jól cseng, hiszen Salim Gergely 1995-ben világbajnoki bronzérmet nyert Magyarországnak, de olimpiát is nyert 1992-ben, igaz, azt még dán színekben. Na már most, van neki két fia, Omar és Sharif, akik az Eb-n fognak bemutatkozni magyar színekben. Ők az Egyesült Államokban, profibb körülmények között edződnek, és eddig szintén eredményesek utánpótlásszinten, például Pán-amerikai bajnokságot nyertek mindketten, szóval nagy erősségei lehetnek küldöttségünknek. De ne feledkezzünk meg Józsa Leventéről sem, aki az egyik legrutinosabb tehetségünk, utolsó éves juniorként, ha a korábbi eredményeit is számításba vesszük, mindenképpen éremesélyesnek tartom. Mondjuk az Iskolai Küzdősport-világbajnokságon óriási sorscsapás érte azzal, hogy eltörte a kezét. Ez nyilván hátráltatta az edzésmunkáját, de most már egészséges, és ha ki tudja hozni magából, ami benne van, akkor lehet majd róla cikkezni az Eb után.”

A MAGYAR PROGRAM A SPANYOLORSZÁGI KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁGOKON Kadét Eb Október 1., kedd: Halász Dóra (41 kg) Pechál Levente (33 kg) Juhász Martin (37 kg) Gubala Gergő (41 kg) Október 2., szerda: Márton Viviana (51 kg) Bagi Elina (55 kg) Kuron Erik (49 kg) Október 3., csütörtök: Márton Luana (47 kg) Raposa Csenge (59 kg) Edző: Néma Norbert Junior Eb Október 4., péntek: Salim Omar (45 kg) Tóth Dáriusz (48 kg) Salim Sharif (51 kg) Október 5., szombat: Józsa Levente (63 kg) Október 6., vasárnap: Bailey Kelen (+78 kg) Edző: Galambos Bence

További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.