UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-10-01 17:59

Kézilabda: keresik a formálódó fiú serdülőválogatott leendő tagjait

Az egész országban keresik a fiatalokat a szeptemberben „indult” fiú serdülő kézilabda-válogatottba. Kopornyik Zsolt szövetségi edzővel a kiválasztásról és a jövő feladatairól beszélgettünk.

Balatonbogláron edzőtáborozott a múlt héten a fiú serdülő kézilabda-válogatott. Kopornyik Zsolt vezetésével hétfőn és kedden húsz fiatal edzett a NEKA Sportcsarnokban, az volt az első lépés a még csak formálódó, 2004-es születésű társaság életében.

Kopornyik Zsolt újra a serdülőválogatottal foglalkozik Forrás: MKSZ
Kopornyik Zsolt újra a serdülőválogatottal foglalkozik Forrás: MKSZ
De kanyarodjunk még vissza egy kicsit az elmúlt nyárra, amikor a tréner vezetésével a göteborgi nyílt U17-es Európa-bajnokságon vett részt a fiúválogatott, és ahol a körülmények szerencsétlen alakulása után az ötödik helyen végzett a csapat. „Szép emlékeim vannak a fiúkkal töltött évekről, jó szellemiségű, szorgalmas, összetartó garnitúrát alkottak, elégedettek vagyunk azzal a szinttel, amelyikre végül eljutottunk – nyilatkozta Kopornyik Zsolt. – Az első komoly tornánk volt, ott a srácok kicsit meglepődve szembesültek a nemzetközi szinttel. Aztán a nyílt Európa-bajnokság is nagyon hasznos tapasztalat volt, amit kicsit keserűvé tett az a nevetséges hiba, amelynek áldozatai lettünk. Mind a játékosok, mind az edzők csalódottak voltak, de felálltunk belőle.” A közben az ifjúsági korosztályba lévő együttest immár Kárpáti Krisztián irányítja, Kopornyik pedig az újabb serdülőválogatottal, a 2004-es születésűekkel kezdett dolgozni. Az első évben egyértelműen a csapat felépítése és összegyúrása folyik. „Minél több gyereket szeretnénk kipróbálni az év során, ez a legfontosabb feladatunk. Most az országosan kiszemelt hatvan fiatalból húszat néztünk meg, de amikor nincs hétvégén meccsünk a NEKÁ-val, én is járom az országot, nézem a meccseket, a lehető legteljesebb képet szeretnénk kapni.” A szakmai stáb az első körben szigorúan nem erősorrendben, de két részre osztja a kiszemeltek társaságát, s majd csak az azt követő lépés lesz az A és B keret kialakítása. Az első komoly esemény 2021 nyarán az U17-es nyílt Eb, illetve – amennyiben az eggyel idősebb korosztály kontinenstornáján összejön a kvalifikáció – az EYOF lehet. „Nehéz megjósolni, hogy mire lehet képes ez a generáció, a 2002-esek szerintem magasra tették a lécet. Vannak olyan posztok, amelyeken egyelőre talán kicsit vékony jégen táncolunk, de vannak ügyes srácok. Mindent meg fogunk tenni, hogy újabb ütőképes csapatot építsünk.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.