UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2019-10-03 14:55

Így lettünk bajnokok: bombasiker volt a bemutató

A hazai sportélet színe-java előtt tartotta meg könyvbemutatóját az utanpotlassport.hu-t is működtető MediaBook Kiadó: az Így lettünk bajnokok című kötetben harminc jelenlegi klasszis tanulságokkal, örömökkel és bánatokkal teli gyermek- és fiatalkori történetét meséli el a négy szerző, Ballai Attila, Bruckner Gábor, Gy. Szabó Csilla és Török László.

Az Így lettünk bajnokok arra a kérdésre keresi a választ, hogy miképpen csinálták, milyenek voltak gyerekként azok, akiknek végül bejött a sportkarrier, vagyis eljutottak a világhírig? Az egyes sportágak ikonjainak olvasmányos sztorijai tanulságok sorával szolgálnak a mai fiatal sportolóknak, azok edzőinek, szüleinek, hiszen az írásokból kiderül: bár a világsikerekig sokféle út vezet, az akaratnak, a kitartásnak, a jó és rossz döntéseknek, a hibák beismerésének, a változtatni tudás képességének, a közvetlen környezetnek egyenként is meghatározó szerepe lehet a cél elérésében.

A bemutató főszereplői, balról ülnek: Kammerer Zoltán, a négy szerző: Ballai Attila, Gy. Szabó Csilla, Bruckner Gábor, Török László, továbbá Táklas Zsuzsanna; balról állnak: Péni István, Szabó Gabriella, Keszthelyi Rita, Sastin Marianna, Bácsi Péter, Rasovszky Kristóf, Baji Balázs, Csenoviczki Éva, Marosi Ádám, Ungvári Miklós Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport
A bemutató főszereplői, balról ülnek: Kammerer Zoltán, a négy szerző: Ballai Attila, Gy. Szabó Csilla, Bruckner Gábor, Török László, továbbá Táklas Zsuzsanna; balról állnak: Péni István, Szabó Gabriella, Keszthelyi Rita, Sastin Marianna, Bácsi Péter, Rasovszky Kristóf, Baji Balázs, Csenoviczki Éva, Marosi Ádám, Ungvári Miklós Fotó: Földi Imre/Nemzeti Sport
A 372 oldalas, exkluzív kiállítású kötet sajátos tükröt tart a jelen hazai sportélete elé, miközben egyformán szórakoztatva ,,nevel" tinédzsert és felnőttet. A szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy a klasszisokká lett sportolók miért éppen az adott sportágat választották, vagy ha nem ők döntöttek, kinek az inspirálására vágtak bele? Miként élték meg a kezdeteket; mi az, ami már eleinte is tetszett nekik, és mi az, ami nem? Milyen kellemes és kellemetlen élményekkel gazdagodtak a folytatásban? Előfordult-e, hogy abba akarták hagyni a versenysportot, s mi volt az a momentum, vagy éppen ki az a személy, aminek vagy akinek a hatására mégis folytatták?  Mikor érkeztek az első jelentősebb eredmények, egyenes vonalú volt-e az utánpótláspálya egészen a felnőttkori sikerekig? Ha nem, melyek voltak a buktatók, s milyen módszerekkel jutottak túl azokon? Hogyan emlékeznek vissza az edzőikre, mit becsültek bennük a leginkább? A könyvben a sportolókon kívül megszólalnak a szüleik, mestereik is. A csütörtöki bemutatóra szinte megtelt a MOM Kulturális Központ kupolaterme, a 30 klasszisból 12 (Bácsi Péter, Baji Balázs, Csernoviczki Éva, Kammerer Zoltán, Keszthelyi Rita, Marosi Ádám, Péni István, Rasovszky Kristóf, Sastin Marianna, Szabó Gabriella, Tálas Zsuzsanna, Ungvári Miklós) személyesen is megjelent. Ott volt és rövid köszöntőt mondott Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Kemény Dénes, a vízilabda-válogatottat három egymást követő olimpián aranyéremhez segítő mesteredző (aki az ötszörös ötkarikás győztes úszó, Egerszegi Krisztina mellett a kötet egyik ajánlóját írta), számos sportági és klubvezető is. Az érintett sportolók nevelőedzői és szülei közül szintén sokan elfogadták a sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóra szóló meghívást. Noha a szerzők hangsúlyozták, hogy az elkészült írások alapján receptgyűjtemény nem, példatár azonban összeállítható arra vonatkozóan, hogy a döntéshelyzetekben mi lehet a helyes és mi a helytelen út, Hajdú B. István műsorvezető kérésére a jelenlévő klasszisok felsorolták azokat a fogalmakat, amelyek a tehetség mellett nem hiányozhatnak a bajnokká váláshoz. A kitartást, az akaratot, a hitet, a türelmet, a szerencsét, a szeretetet, az odaadást, a pillanat megélését, a kötelességtudatot, az alázatot, a hideg fejet és a hálát említettek a legfontosabbak között. Az Így lettünk bajnokok című könyvet mind a benne szereplők, mind az alkotók elsősorban a pályájukat most kezdő fiatal sportolóknak, azok edzőinek, szüleinek ajánlják, miközben a kötet minden sportkedvelőnek kellemes élményt nyújt, hiszen korábban soha, sehol nem olvasott, hallott sztorik sokaságát tartalmazza. Az Így lettünk bajnokok című könyv már kapható a könyvesboltokban és az online könyváruházakban, míg a MediaBook Kiadó webshopjában kedvezményes áron rendelhető meg. Részletek a mediabook.hu portálon.