UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-04 08:42

Jégkorong: Kercsó Árpád nem múló tűzzel dolgozik, ezúttal Nyíregyházán

Újabb állomáshelyén, Nyíregyházán is az alapokról kezdi a munkát Kercsó Árpád. A legendás jégkorongedző, a szapporói csapat megalapozója a Szabolcsi Sólymok utánpótláscsapatainak munkájáért felel.

Sokadszorra is a nulláról kezdi, ám már pontosan tudja a siker felé vezető utat a legendás utánpótlás-nevelő jégkorongedző, Kercsó Árpád. A 70 éves szakember – aki felfedezte a 2008-ban, Szapporóban A-csoportba jutott játékosok jelentős részét – Dunaújváros, a Budapest Stars, Zalaegerszeg, Székesfehérvár és a Ferencváros után ezúttal Nyíregyházán, a Szabolcsi Sólymok utánpótláscsapataival próbál szerencsét. Bár a szerencse szó használata nem indokolt az esetében, hiszen aligha lehet véletlen, hogy a Székelyföldről származó tréner eddig valamennyi állomáshelyén eredményesen dolgozott. S ahogyan korábban, most is csak a kőkemény munkában hisz.

Kercsó Árpád a nyíregyházi hokiutánpótlást is felemelné Forrás: SZON
Kercsó Árpád a nyíregyházi hokiutánpótlást is felemelné Forrás: SZON
„Bár a keleti országrészen belül Debrecenben komoly jégkorongélet van, Nyíregyháza és térsége úgymond fehér foltnak számított. Ugyanakkor ebben a gyönyörű városban az emberek imádják a sportot, igénylik a mozgást, ezért is gondoltuk, hogy lehet igény a hokira is.” Kercsó és stábja már egy kisebb csoporttal meg is kezdte a munkát. Igaz, jég hiányában egyelőre hetente egyszer Sátoraljaújhelyre járnak át tréningezni, illetve szárazföldi edzéseket végeznek. A biztató hírek szerint azonban ez nem marad így sokáig. „Ígéretet kaptunk rá, hogy rövid időn belül remek jégpályát kapunk, ahol aztán tényleg nagy elánnal belevethetjük magunkat a munkába. Elkezdjük a gyerekek toborzását második osztálytól visszafelé egészen az óvodáig. Bizakodásra ad okot, hogy a már meglévő U10-eseink között sok az ügyes gyerek.” Persze a korábban szövetségi kapitányként is tevékenykedett edző akár még a ferencvárosiak edzéseit is irányíthatná. Az élet viszont úgy hozta, hogy távozott a zöld-fehérektől. „Nemcsak én, hanem a gyerekek és a szülők is nagyon sajnálták, hogy el kellett jönnöm a Fraditól. Kivételesen ígéretes csapatot hoztunk ott össze, amely így szétszéledt. Kapom is a telefonokat, hogy a fiatalok azóta sem igazán találják a helyüket. Nagy kár, hogy azt a projektet nem tudtuk végigvinni.” Most azonban rátalált az újabb kihívás, és csalódottság helyett sokkal inkább tettvágyat érez. Mint annak idején Dunaújvárosban. Sőt. „A motivációm és a bennem lévő tűz nemhogy enyhülne, hanem inkább fokozódik. Ezt csak így érdemes csinálni. Fiatal edzőkollégám, Vincze Péter fogalmazott úgy, hogy csak akkor van értelme az egésznek ha az ember a hobbijának tekinti és élvezi amit csinál. Nekem pedig a mai napig óriási boldogságot okoz látni, hogy egy gyerek mekkora utat tesz meg.” Kercsó múltját ismerve és szavait hallva pedig aligha kell meglepődni, ha néhány éven belül már nem tekintik fehér foltnak Nyíregyházát a hazai jégkorongtérképen. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.