UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-07 12:16

Jégkorong: szapporói hőstől tanulhatnak a Volán U21-esei

A nyár óta Vaszjunyin Artyom irányítja az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U21-es gárdáját. A 35 éves trénert és játékosait székesfehérvári edzésükön látogattuk meg, ahol arra voltunk kíváncsiak, miként edzi a fiatalokat az egykori kiváló csatár.

Az idén tizenegy éve, hogy huszonkét magyar jégkorongozó elérte a sportág honi történetének legemlékezetesebb sikerét, a feljutást az A-csoportba. A 2008-as tornát azóta csak szapporói csodaként emlegetik. Közülük a legtöbben a jégkorong mellett maradtak, sokan utánpótlásedzőként: például Vaszjunyin Artyom is, aki a nyártól az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U21-es együttesét irányítja, élvezi az új szerepkörét, és láthatóan a játékosai is szeretik őt.

Vaszjunyin Artyom a nyáron vette át a fehérvári U21-es csapatot, és élvezi új szerepkörét Forrás: jegkorongakademia.hu
Vaszjunyin Artyom a nyáron vette át a fehérvári U21-es csapatot, és élvezi új szerepkörét Forrás: jegkorongakademia.hu
„Nagyon jól érzem magamat az edzéseken, mérkőzéseken. Ők már elég közel állnak a felnőtthokihoz, de azért van még mit tanulniuk. Remekül működik a közös munka, bár az ilyen kemény korizós edzések után ők nem biztos, hogy így fogalmaznának. A legfontosabb, hogy felkészítsük őket a felnőttpályafutásukra.”  A 35 éves tréner szerint az U21-es csapat élén a legfontosabb feladatuk, hogy a szinte kész játékosokból teljes értékű jégkorongozókat faragjanak. „A legfontosabb a védekezés. Amikor valaki felkerül egy felnőttcsapathoz ott már mindent tudni kell, hiszen az edzők nem várnak, minél gyorsabban szeretnének beépíteni fiatalokat, nekik már nem hiszem, hogy tanítaniuk kellene a játékosokat minden apróságra.” Látva az edzői szerepben otthonosan mozgó korábbi kiváló támadót, az ember azt gondolná, mindig is erre készült. Ugyanakkor állítja, ez a legkevésbé sem volt így. „Soha nem gondoltam volna, hogy edző leszek. Nem éreztem magamban annyit, hogy egy csapatot irányítsak. Aztán pár éve, amikor befejeztem a hokit, ez megfordult, és kedvet kaptam az egészhez. Eleinte csak besegítettem a legkisebb korosztálynál, majd U14-esekkel is dolgoztam, de már akkor is éreztem, hogy nekem a nagyobbakkal  menne jobban a munka, és szerencsére meg is kaptam őket.”
A fehérvári juniorok címet védenének itthon és Ausztriában is Forrás: jegkorongakademia.hu
A fehérvári juniorok címet védenének itthon és Ausztriában is Forrás: jegkorongakademia.hu
Vaszjunyin kitért arra is, hogy szerinte miért maradtak közülük annyian a hoki közelében a profi pályafutásuk után. Ő személy szerint azért, mert rengeteget kapott az elmúlt években a sportágtól, és ebből szeretne valamennyit visszaadni. Bár tudja, az utánpótlásban nem az eredményesség az elsődleges, a bajnoki címvédő csapat – amely az idén is vezeti a hazai korosztályos liga tabelláját – élén nem lehet más a cél, mint az aranyérem. „Nem könnyű a helyzetünk, mert sokan feljátszanak az Erste Ligás csapatba, illetve sok az U18-as játékos, ami azt jelenti, hogy vagy sokan vagy kevesen vagyunk, nehéz taktikai elemeket gyakorolni. Ugyanakkor nagyon sok ügyes gyerek van a csapatban, igazán erős ez a korosztály, néha terelgetni kell őket, de jó úton járnak.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.