UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-10-18 16:06

Kosárlabda: kilenc fiatallal a keretben szeretne a női élvonal legjobb hat csapata közé kerülni a Csata

A felnőtt női kosarasok NB I/A bajnokságában szereplő NKE-FCSM Csata vezetőedzőjével, Tursics Krisztiánnal beszélgettünk a legutóbbi bajnokságról, és arról milyen célokkal vág neki az új kiírásnak kilenc, még utánpótláskorú fiatallal a keretben.

Nagy változás történt a Csata DSE csapatánál két évvel ezelőtt; Tursicsék megalakították az első, női élvonalban szereplő együttesüket NKE-FCSM Csata néven, és a Ludovika Arénába költöztek. Bemutatkozó szezonjuk ráadásul nem is sikerült rosszul; bejutottak a bajnokság playoffjába, végül a nyolcadik helyen zártak − utánpótláskorúakkal teletűzdelt kerettel.

Lelik Rékáék (kékben) a ZTE NKK otthonában is győzni tudtak az új kiírásban Forrás: hunbasket.hu
Lelik Rékáék (kékben) a ZTE NKK otthonában is győzni tudtak az új kiírásban Forrás: hunbasket.hu
„Újonc volt mindenki; a szakmai stábtól a játékosokig, így a tapasztalatszerzés volt a legfőbb feladatunk. Ha azt vesszük figyelembe, hogy így jutottunk a nyolc közé, akkor borzasztóan sikeres évadnak mondhatjuk. Ha viszont úgy vizsgájuk, hogy hibák miatt nem lett még ennél is jobb, akkor hagy némi kivetni valót maga után” − értékel a vezetőedző, Tursics Krisztián. Az új kiírásnak kilenc, még utánpótláskorú kosarassal vágott neki a Csata, tehát kijelenthető, sikerült megtartaniuk az összes kiemelkedő kvalitású fiatalt: „A cél az volt, hogy nálunk maradjanak. Ez nem volt egyszerű, bombázták őket az ajánlatokkal − így a mester. − Ez persze, nem meglepő, hiszen korosztályos-válogatottak hada van az együttesben. Hosszútávú koncepcióval tudtuk maradásra bírni őket, és azt is belátták, hogy nem tenne jót a környezetváltás akkor, amikor még iskolába járnak.” A szakember arra is kitér, hogy tavaly decemberben holtponton voltak az utánpótláskorúak: „Kisebb nehézségeink akadtak, hiszen mentálisan és fizikailag egyaránt elfáradtak. De ezt követően összeszedték magukat, és elképesztően sok tapasztalatot szereztek. Egyre több játékpercet tudtam adni nekik. Nem is lehet kérdés, nagyon hasznos év volt a fejlődésük szempontjából. A fókuszban az U20-as válogatott Lelik Réka volt, aki jól is játszott, és most már sokkal komplexebb teljesítményre képes a pályán. De említhetném Radócz Fannit vagy az U18-as Eb-ezüstérmes válogatott tagjait, Angyal Barbarát, Mányoky Rékát, Boros Júliát és Horváth Fruzsinát is, akik oszlopos tagjai lettek a belső rotációnak.” A Csata jól kezdte a bajnokságot. Az első fordulóban vállalható vereséget szenvedett (63−81) a tavalyi bajnok Sopron Basket alakulatától, majd a legutóbbi bronzérmes ZTE NKK otthonában aratott bravúros (89−74) diadalt, és a Vasas Akadémiát is legyőzte hazai pályán (82−73). „Eddig minden tökéletesen alakul. A Sopron egyértelműen kiemelkedik, a középmezőny erőviszonyait egyelőre fel kell mérnünk. A hatodik-hetedik forduló után már okosabbak leszünk. Célunk az, hogy ezúttal bejussunk a legjobb hat közé. Úgy vélem, ha ugyanilyen ütemben halad a fejlődésünk, úgy ez sikerülhet” − zárja le a vezetőedző. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.