- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Ladover Bálint, a muay thai világbajnoka

Történelmi győzelmet aratott Ladover Bálint az Antalyában rendezett muay thai világbajnokságon, ahol kis túlzással könnyebb dolga, mint az odáig vezető úton, de ne szaladjunk ennyire előre…

71342568_3893614737334521_1726124047474884608_n [1]

A győzelem után  •  Fotó: Magyar Muay Thai Szakszövetség Facebook

A sportoló honlapunknak adott interjújában elmondta, bátyjával együtt kezdte a sportágat, ugyanakkor rövid próbálkozást követően az uszoda felé vette az irányt. Négy évet töltött el ott, de negatív tapasztalatai voltak, ugyanis úgy érezte, azon a négy-öt versenyzőn kívül, akiknek komoly jövőt jósoltak a szakemberek, nem nagyon törődtek mással. Ezért döntött úgy, hogy újra a küzdősportok felé veszi az irányt.

Az első sikerek másfél évvel ezelőtt jöttek, akkor kezdte járni a hazai és nemzetközi korosztályos versenyeket Ladover Bálint, aki több stílusban, más-más szabályrendszerekben bizonyított, minek köszönhetően itthon és külföldön is szép győzelmeket aratott. Többek között az országos bajnokságokon és  világkupákon is dobogón állhatott, s a K1-esek között is remek sikereket ért el.

Az elmúlt időszakban is stílusról stílusra váltott. A muaythai-válogatott szakmai vezetése meglátta benne a lehetőséget, és előbb – a világkupa-diadalok hatására is – nyáron edzőtáborba invitálta, később felajánlotta neki a lehetőséget, hogy elinduljon a junior-világbajnokság legnehezebb súlycsoportjában. Ez kiváló döntésnek bizonyult, hiszen két mérkőzését magabiztosan nyerve hódította el a címet, ráadásul a fináléban orosz vetélytársat győzött le, ami ebben a sportágban különösen nagy siker.

A 18. születésnapját novemberben ünneplő versenyző elmondta, a felnőtt mezőnyben már jóval nehezebb dolga lesz, hiszen ott gyakran legalább tíz évvel idősebb ellenfelekkel kell szembenéznie, ugyanakkor szeretne ott is hasonló eredményeket elérni.

Edzője, Horváth László elmondta: kiemelkedő képességű sportolóról van szó, aki annak is köszönheti rutinját, hogy nem csak a muay thai-osoknak szóló évi négy-öt igazi versenyen indul el, hanem számos szabályrendszerben méretteti meg magát, minek köszönhetően több mint húsz viadalon lépett szorítóba, tatamira. A muay thai-t a szakember az ultramaratonhoz hasonlította, ahol a maratonisták közül is csak a legkeményebbek maradnak állva, hasonló ez a sport is, hiszen a rendkívül kemény és durva stílus miatt sokan “elhullanak”.

Körülbelül ötven klub működik az országban, amely kifejezetten a muay thai-ra koncentrál, ugyanakkor számos kick-box és K1-es klub versenyzői is ellátogatnak ebbe a szabályrendszerbe.

A tréner szerint az elmúlt időszakban sikerült a sportág hazai közösségének összetartania, a szövetség példaértékű munkát végez, egyre több a közös régiós edzés az országban, és több thaiföldi szakember sikerült már Magyarországra csábítani szemináriumokra. Hozzátette: a sikeres világbajnoki szereplés nem jöhetett volna létre a pécsi egyetem támogatása nélkül, egyrészt azért, mert klubjuk az intézmény égisze alatt működik, másrészt mert anyagi támogatással is segítette tanítványa törökországi szereplését, amit számos klub nem tud megtenni.

A jövőt Horváth László úgy látja: a tanítványa most meghívót kapott a felnőttválogatottba, a következő két év pedig az akklimatizálódásról szól, hiszen minél idősebb, annál rutinosabb ellenfelekkel kerül szembe, ami ebben a sportágban az egyik legnagyobb előny. Ugyanakkor várhatóan ebben az időszakban is többféle szabályrendszerben küzd annak érdekében, hogy folyamatosan növelje a meccsszámát.