- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Zidane fia helyett ők is lehetnek az U17-es futball-vb főszereplői: Aouchiche, Botic, Hansen, Mina

Az október 26-án kezdődő, brazíliai U17-es világbajnokságot megelőzően október 16-ig volt lehetőség a szövetségi edzőknek megnevezni a vb-szereplő 21 fős keretüket. Ezen sérülés miatt a rajt előtt még lehet változtatni, de a benevezett keretek már elérhetők a torna hivatalos honlapján. A listák alapján pedig már arra is tippelhetünk, kik lehetnek a világbajnokság felfedezettjei, sztárjai.

A francia Adil Aouchiche gólkirály lett az U17-es Eb-n, azóta pedig már a PSG első csapatában is debütált Fotó: Le Parisien [1]

A francia Adil Aouchiche gólkirály lett az U17-es Eb-n, azóta pedig már a PSG első csapatában is debütált  •  Fotó: Le Parisien

A világbajnokságra is benevezett francia Adil Aouchiche úgy lőtt kilenc gólt a tavaszi, U17-es Eb-n és lett gólkirály, hogy nem is csatárt, hanem belső középpályást játszott, sőt, az olaszok elleni elődöntőben védekező középpályás volt.  Az uefa.com-on megjelent kimutatás szerint kilenc gólnál többet labdarúgó Európa-bajnokságon, sem korosztályos, sem felnőtt-tornán, sem a férfiaknál, sem a hölgyeknél senki sem szerzett még. Az algériai származású játékos ebben az idényben, augusztusban, egy hónappal a 17. életévének betöltése után bemutatkozott a francia élvonalban, a PSG első csapatában, kezdőként 65 percet játszott a Metz ellen 2–0-ra megnyert meccsen. Gól, gólpassz itt még nem fűződött a nevéhez, nem úgy az ifjúsági Bajnokok Ligájában, vagyis az UEFA Ifjúsági Ligában, melyben két meccsen egy-egy gólt és gólpasszt jegyzett. Hárommillió euróra becsülik az értékét. A francia keretben szerepel a Real Madrid 16 éves játékosa, Theo Zidane is, de az Eb-n nem számított meghatározó játékosnak, aligha lesz az aranylabdás édesapjához, a jelenleg a Real vezetőedzőjeként dolgozó Zinédine Zidane-hoz hasonló klasszis.

Az Európa-bajnok holland válogatott egyik vezére, az Ajax szélsője, Sontje Hansen volt, aki az Eb-n hat meccsen három gólig és egy gólpasszig jutott, a döntőben is a kapuba talált. Az ifi BL-ben ő is szerzett már gólt ebben az idényben, de a felnőttek között még nem mutatkozott be.

A kerethirdetések nagy meglepetéseket is hoztak. A brazilok közül hiányzik a támadó középpályás Reinier, akit korosztálya egyik legnagyobb dél-amerikai tehetségének tartanak, a Flamengo U20-as csapatának tagja, és német sajtóhírek szerint egy ideje már szemmel tartja a Borussia Dortmund. Az U17-es dél-amerikai kontinensbajnokságon három gólt szerzett. 17 évesen 15 millió euróra becsüli a piaci értékét a Transfermarkt, ami nem is meglepő azok után, hogy ebben az idényben már hat bajnoki mérkőzésen játszott a Flamengo felnőttcsapatában, és három gólt is szerzett. Az olasz keretben pedig az Inter korosztályos csapatának csatárára, Sebastiano Esposito neve nem szerepel, aki az Európa-bajnokságon a második legtöbb gólt szerezte (négyet), és ezüstérmes lett az olasz válogatottal. Azt nem tudni, hogy Reinier és Esposito miért maradt ki a vb-keretből.

A magyar együttesre váró csoportellenfelek közül időrendben az első (október 26-án az afrikai csapat ellen kezdi a mieink a tornát), Nigéria már ötször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. Csapatuk egyik legnagyobb reménysége a 16. életévét a torna előtti napokban betöltő szélső, Adrian Akande lehetne, aki a Chelsea korosztályos csapatában játszik, de a vb-keretbe nem nevezték. Az ausztrálok soraiban (október 29-én mérkőzünk velük) három légióst is találunk, közülük a Hoffenheim labdarúgója, Noah Botic öt találattal holtversenyben gólkirály lett az U17-es Ázsia-bajnokságon. Caleb Watts a Southampton, Tristan Hamond a Sporting CP labdarúgója. Utolsó csoportellenfelünk (november 1.), Ecuador keretében Johan Mina lehet a leginkább gólveszélyes támadó, ugyanis hat találattal gólkirály lett az U17-es dél-amerikai kontinensbajnokságon.

Azonban, hogy ne csak az ellenfelekről beszéljünk: ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az őszi szezon során elszenvedett kisebb sérülése ellenére szerepel a magyar keretben az MTK támadója, Zuigeber Ákos, aki tavasszal főszerepet játszott már az Eb-szereplés kivívásában is, hiszen két meccset is az ő egy-egy találatával nyert meg 1–0-ra az U17-es válogatottunk (a norvégok és a bosnyákok ellen), az Eb-n pedig a portugálok ellen pedig ő készítette elő a győztes magyar gólt. Az új idényben az MTK felnőttcsapatában, az NB II-ben négy meccsnél, két-két gólnál és gólpassznál tart. Reméljük, sokkal inkább az ő és csapattársai teljesítményéről marad számunkra emlékezetes a torna és kevésbé a külföldi játékosok villanásairól.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BRAZÍLIA
A vb csoportbeosztása
A csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola
B csoport: Nigéria, Magyarország, Ecuador, Ausztrália,
C csoport: Dél-Korea, Haiti, Franciaország, Chile
D csoport: Egyesült Államok, Szenegál, Japán, Hollandia
E csoport: Spanyolország, Argentína, Tádzsikisztán, Kamerun
F csoport: Olaszország, Salamon-szigetek, Paraguay, Mexikó
A magyar keret
Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC)
Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica)
Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN [2]a sportági aloldalunkon.