UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-10-24 15:01

Kosárlabda: Pethő Ákossal az U18-as fiúválogatottról és az Alba Fehérvár U20-as csapatának terveiről beszélgettünk

Az Alba Fehérvár U20-as férfiegyüttese jól kezdte a bajnokságot: négy mérkőzésből hármat húzott be. A vezetőedzőnek, Pethő Ákosnak ugyanakkor nem csupán a székesfehérváriakkal kell foglalkoznia a jövőben, hiszen nemrégiben kinevezték az U18-as fiúválogatott élére.

Jól kezdte az új évadot az Alba Fehérvár U20-as férficsapata. Négy mérkőzéséből egyetlen, szoros vereséget könyvelhetett el: a Szolnoki Olaj KK alakulatával szemben maradt alul 63−66-ra. Ezután viszont nagy skalpokat szereztek Pethő Ákos tanítványai: a sorozatban kétszeres bajnok SZTE Szedeákot, a Pécsi VSK együttesét, valamint az Atomerőmű SE fiataljait is maguk mögé utasították.

Pethő Ákos (szemből, ülve) a jövőben az Alba Fehérvár U20-as csapata mellett az U18-as fiúválogatottat is irányítja
Pethő Ákos (szemből, ülve) a jövőben az Alba Fehérvár U20-as csapata mellett az U18-as fiúválogatottat is irányítja
„Sokat változott a bajnokság erőviszonya: az U23-as kosarasok már nem játszhatnak, csak az U21-esek. Az alakulatunk nagyon fiatal, nem a kort nézem, hanem azt, hogy ki érdemli meg a lehetőséget, így több U18-asnak is helye van a keretben. Úgy vélem, jó erőt képviselünk, a célunk az, hogy harcban legyünk az éremért a bajnokság végén. A felnőttélvonalban új fiatalszabály lépett életbe, emiatt különös figyelmet kell fordítaniuk a kluboknak a sportolók minőségi játéklehetőségére. Van olyan együttes, amely a felnőttmásodosztályt választja, mi az U20-as bajnokság mellett tettük le a voksunkat, megnézzük, hogyan sikerül” − vélekedett Pethő. A mester korábban a fehérváriak juniorgárdáját irányította, nemrégiben vette át az U20-asokat. De nem csupán itt történt változás a karrierjében: szeptemberben új szakmai stáb kinevezése mellett döntött a hazai szövetség a fiúválogatottak élén, és az U18-asokat Ákosra bízták. „Kezdő trénerként nagy álmom volt, hogy valamelyik nemzeti együttest irányíthassam, de ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább feledésbe merült. Igaz, az elmúlt években ott voltam segédedzőként az U20-as válogatottnál, mégis meglepődtem a felkérésen. Hatalmas megtiszteltetésnek veszem, ez az eddigi munkám elismeréseként fogom fel.” Pethőt a szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke, Mészáros Lajos kereste fel a lehetőséggel. „Semmi kétségem nem volt afelől, hogy meg tudunk egyezni. Hosszasan beszélgettünk a hazai utánpótlás jelenlegi helyzetéről, és arról, milyen törekvései vannak a szövetségnek annak érdekében, hogy az utánpótláskorú fiúk ismét az A-divízióba kerüljenek. Jól ismerem a játékosokat. Az első összetartásunk vasárnap lesz, próbálok minél több kosarast meghívni, és felmérni, hol tartanak jelenleg.” „Eddig is futó szövetségi programjainkat racionalizálni kellett. A célunk korábban az volt, hogy növeljük az utánpótlásbázisunkat, és ez sikerült is. Csakhogy a mennyiségből a minőségbe való átmenet nem egyszerű feladat” – vélekedett korábban honlapunknak Mészáros, aki kiemelte, hogy 90–92 százalékban a klubokban folyik a kosarasok képzése, 8–10 százalékban meg a szövetségi programokban. Mindezzel Pethő is egyetért. „Nem gondolom, hogy a probléma a fiatalok hozzáállásában rejlik. Válogatottedzőként nyilván van egy határ, ameddig fejleszthetjük a fiúkat. Ennek az oka, hogy az egyesületekben zajlik a munka legfőbb része. Attól függ, meddig tudnak fejlődni, hogy milyen alapjuk van. Ha el szeretnénk érni a végső célunkat, miszerint a srácok ismét az A divízióban szerepelnének, úgy az egész magyar kosárlabda-társadalomnak össze kell fognia. Ha a játékosok minden területen csak egy lépést tudnak fejlődni, már az hatalmas minőségbeli változáshoz vezethet. Apránként kell lépegetnünk, de úgy vélem, a megfelelő úton haladunk.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.