UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2019-10-28 09:38

Asztalitenisz: beugróból hős – Tölgyes Dorottya (15) hathatós segítségével nyerte meg az európai csapat a serdülő világbajnokságot

A 15 esztendős Tölgyes Dorottya az összes mérkőzését megnyerve segítette aranyéremhez a Bátorfi Csilla által irányított európai csapatot a Lengyelországban zajló ITTF World Cadet Challenge-en, amely a serdülők világbajnokságának felel meg. A nyírbátori lány teljesítménye azért különösen megsüvegelendő, mert az európai ranglistán elfoglalt helyezése alapján nem volt jogosult részvételre a versenyen, ám egy visszalépés következtében beugorhatott, s ha már ott volt, bőven kivette a részét az európaiak diadalmenetéből.

Hogy valóban az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, azt már minden bizonnyal a Nyírbátori ASE 15 éves pingpongosa, Tölgyes Dorottya sem kérdőjelezi meg azok után, ahogy az európai csapat tagjaként megnyerte a serdülők világbajnokságának számító ITTF World Cadet Challenge-viadal csapatversenyét. A lengyelországi Wladyslawowóban rendezett megméretésen a hétvégén 6 kontinentális csapat (Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Óceánia) mellett a házigazda lengyel együttes, valamint az úgynevezett reménységek alakulata alkotta a mezőnyt, amelyet két négycsapatos csoportra osztottak.

A serdülő Tölgyes Dorottya az európai csapat oszlopos tagjaként világbajnok Lengyelországban Forrás: MOATSZ
A serdülő Tölgyes Dorottya az európai csapat oszlopos tagjaként világbajnok Lengyelországban Forrás: MOATSZ
Érdemes még megjegyezni, hogy minden egyes delegációba 4 játékos nyerhetett besorolást, és mivel a magyar lány az európai ranglista ötödik helyén állt a nemzetközi viadalt megelőzően, éppen csak lemaradt volna a tornáról. Ám szerencséjére az előtte álló francia Prithika Pavade nem kívánt részt venni a megméretésen, így Tölgyes lett a Bátorfi Csilla irányította európai leányválogatott negyedik tagja. A magyaros csapat a reménységekkel, Latin-Amerikával és Észak-Amerikával került össze, vagyis egyáltalán nem bizonyult könnyű feladatnak a legjobb négybe jutás. Az első összecsapás mindjárt balul sült el, elvégre 3:2-es vereséget szenvedett a reménységektől, akiknél két meccset nyert az ír Sophie Earley, egyet pedig a szingapúri Ser Lin Qian. Tölgyes ebből a fiaskóból kimaradt, a következő, Latin-Amerika elleni mérkőzésen viszont már őt is bevetette Bátorfi Csilla: harmadik helyre írta be fiatal honfitársát, akinek így egyetlen csata jutott, azt viszont könnyedén megnyerte a kolumbiai Juliana Lozada ellen. Ezt követően Észak-Amerikát is legyőzték az „öreg kontinens” legjobbjai – Tölgyes nélkül –, így csoportmásodikként továbbjutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben a kínai játékos nélkül felálló Ázsia volt az ellenfél, és a legjobb európainak számító román Elena Zahariának ezúttal sem ment a játék, két vereséggel zárta a mérkőzést. A horvát Hana Arapovic viszont mindkét meccsét megnyerte, Tölgyes Dorottya pedig másodszor is hozta a maga összecsapását, a világranglista 11. helyén álló szingapúri Zhou Jingyit győzte le 3:1-re. Összesítésben tehát 3:2-re győzött Európa, amely a döntőben újra találkozott a reménységek csapatával. Ezúttal viszont már Tölgyes Dorottyával a soraiban, akinek ráadásul első számú játékosként szavazott bizalmat Bátorfi Csilla. A nyírbátori lány nem is okozott csalódást, remek játékkal verte meg Ser Lin Qiant. Az általa megkezdett munkát Arapovic és Zaharia fejezte be, ők is hozták a partijukat, így a leányok csapatversenyét Európa nyerte meg, hathatós magyar segítséggel.

SERDÜLŐ VILÁGBAJNOKSÁG, WLADYSLAWOWO (LENGYELORSZÁG) Leány csapatverseny 1. csoport Európa–Reménységek 2:3 Voronyina (orosz)–Ser (szingapúri) 3:0 (7, 8, 8) Zaharia (román)–Earley (ír) 1:3 (–8, –9, 9, –12) Arapovic (horvát)–Lee (malajziai) 3:0 (6, 4, 2) Zaharia–Ser 2:3 (9, 6, –18, –8, –7) Voronyina–Earley 1:3 (–6, 2, –6, –9) Európa–Latin-Amerika 4:1 Arapovic–Takahashi (brazil) 2:3 (–5, –9, 5, 4, –6) Zaharia–Cossio Aceves (mexikói) 3:1 (5, 5, –11, 4) Tölgyes Dorottya–Lozada (kolumbiai) 3:0 (8, 5, 8) Zaharia–Takahashi 3:1 (7, 11, –11, 6) Arapovic–Cossio Aceves 3:0 (9, 8, 3) Európa–Észak-Amerika 4:1 Zaharia–Tan (amerika) 3:0 (5, 9, 4) Arapovic–Sung (amerikai) 3:0 (8, 3, 8) Voronyina–Hui (kanadai) 2:3 (7, 6, –11, –6, –8) Zaharia–Sung 3:0 (4, 8, 4) Arapovic–Tan 3:1 (2, 6, –8, 6) Elődöntő Európa–Ázsia 3:2 Zaharia–Li Dzson Hui (dél-koreai) 2:3 (9, –6, –1, 9, –7) Arapovic–Akae (japán) 3:1 (8, –6, 7, 7) Tölgyes Dorottya–Zhou (szingapúri) 3:1 (8, –5, 5, 8) Zaharia–Akae 1:3 (–8, 7, –13, –8) Arapovic–Li Dzson Hui 3:2 (–13, 7, –8, 7, 4) Döntő Európa–Reménységek 3:0 Tölgyes Dorottya–Ser 3:1 (5, –10, 4, 3) Arapovic–Earley 3:1 (9, –8, 10, 5) Zaharia–Tan (amerikai) 3:1 (–10, 2, 7, 2)

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.