UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-10-29 16:20

Rövid pályás gyorskorcsolya: nyavalyák letudva – a célegyenesbe fordulva már csak a vb lebeg a juniorok szeme előtt

Már csak egy hónap, és fény derül arra, kik képviselhetik hazánkat a rövid pályás gyorskorcsolyázók január végén esedékes junior-világbajnokságán. Szabó Krisztián utánpótlás-válogatott vezetőedző szerint a bormiói főpróba nem mindenkinek sült el jól, az A korcsoportos fiúk – egyesek betegséggel küszködve – mélyen tudásuk alatt teljesítettek, ettől függetlenül eltökélten róják az edzésköröket, hiszen még korántsem dőlt el a vb-kvalifikáció.

2020 januárjának végén az olaszországi Bormióban rendezik a junior rövid pályás gyorskorcsolyázók szezonbeli legfontosabb nemzetközi megméretését, a korosztályos világbajnokságot. Többek között a mieink is teljes létszámmal vettek részt a seregszemle főpróbájának titulált Alta Valtellina-versenyen, és meglehetősen széles skálán mozogtak a magyar eredmények: Somodi Maja összetett elsőségétől, nem mellesleg új országos csúcsától kezdve az A korcsoportosok kevésbé elfogadható teljesítményéig történt minden. Utóbbiak gyengélkedéséről Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője azt gondolja, hogy mindenkinek volt valamilyen nyavalyája, ami elrontotta a versenyét.

Talabos Attila (balra) betegséggel kezdte a szezont, de már újult erővel veselkedik neki a junior-vb-nek Fotó: MOB/Szalmás Péter
Talabos Attila (balra) betegséggel kezdte a szezont, de már újult erővel veselkedik neki a junior-vb-nek Fotó: MOB/Szalmás Péter
„Minden korosztályban a dobogós helyezések elérése a célunk, ehhez képest az A korcsoportosoknál Szász Attila érte el a legjobb eredményt a maga 17. helyével, a többiek még hátrébb végeztek. Nem lehet általánosítani, hogy ezért vagy azért szerepeltek ilyen gyengén, mindenkinek más és más problémával kellett szembenéznie. Talabos Attila felkészüléséből például kimaradt három hét. Megfázott, aztán még jobban megbetegedett, már az országos bajnokságon sem tudott emiatt érdemben részt venni, azóta nagyon keveset edzett, de szerencsére most már meggyógyult. Ő és Bontovics Balázs edzésmunkáját amúgy is nehezebben tudtuk követni az elmúlt időszakban, hiszen nyár óta az olimpiai válogatott tagjai lettek. Most viszont ismét velünk készülnek, aminek örülök, mert újra napi szinten látom, mi a helyzet velük. Azt gondolom, ugyanannyira motiváltak, mint a többi junior, szerintem nem törheti le a szarvukat, hogy nem indulhatnak a felnőtt világkupán, mert lesz még rá lehetőségük, és most sokkal fontosabb számukra, hogy kijussanak a junior-vb-re. Visszatérésük egyértelműen segíti őket ebben, hiszen nekik is jobb, ha tisztában vannak riválisaik aktuális formájával. Arról nem is beszélve, hogy nálunk sokkal hatékonyabban róhatják a köröket, mert alapvetően rájuk szabjuk a köridőket, az olimpiai keretben nyilván nehezebb tartani a leggyorsabbak tempóját.” A vezetőedző hozzátette, az olimpiai és az utánpótlás-válogatott között nagy az átjárhatóság, nem jelent visszalépést, ha a fiataloknak vissza kell térniük a juniorok közé. „A juniorkeret tagjai sok esetben legyőzték az olimpiai válogatott versenyzőit az előző országos bajnokságon, tehát nem beszélhetünk arról, hogy előbbi egyértelműen gyengébb lenne, mint az utóbbi. Az is nyilvánvaló, hogy új szezonban vagyunk:  akik tavaly a legjobb juniorok voltak, és ezért az olimpiai válogatotthoz csatlakozhattak, közel sem biztos, hogy idén is azok lesznek. Az eddigiek alapján jelenleg a C kategóriás Somodi Maja, illetve a B korosztályos Somogyi Barbara, Nógrádi Bence és Jászapáti Péter mutat kiemelkedő formát, de fontos leszögeznem, hogy senkinek nincs bérelt helye a junior-világbajnokságon, a következő egy hónap időeredményei – egy hétkörös teszttel bezárólag –, valamint a Challenge Series lengyelországi fordulója alapján döntjük el, kik utazhatnak januárban is Bormióba.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.