- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Labdarúgás: hat gólt lőttek a kupában, 29 percre álltak be az NB I-ben – hullámvasúton a fiatalok

Az NB I-ben az elmúlt hetekben meglehetősen kevés lehetőséget kaptak az 1999. január 1. után született labdarúgók, annak ellenére, hogy az állandó szerepeltetésükkel ötvenmillió forintos többlet forráshoz juthatnak a szövetségtől a klubok. Két körrel ezelőtt, a 9. fordulóban például csak 199 perc jutott nekik, egy perccel több, mint az addigi mélypontot jelentő 5. körben. A legtöbbször pályára lépő magot hat futballista adja, de ha a Bolla Bendegúz (19 éves, ZTE), Banó-Szabó Bence (20, Budapest Honvéd), Kovácsréti Márk (19, Kisvárda), Kiss Tamás (18, Puskás Akadémia), Korbély Kristóf (19, DVTK), Kusnyír Erik (19, DVSC) alkotta sorból egy-két játékos valamiért kimarad, jelentősen csökkenhet a fiatalok játékperce adott hétvégén.

A felcsúti Kiss Tamás (21) a Magyar Kupában kezdőként három gólt szerzett,  az NB I-ben  26 percre állt be csereként Fotó: Puskás Akadémia FC [1]

A felcsúti Kiss Tamás (21) a Magyar Kupában kezdőként három gólt szerzett, az NB I-ben 26 percre állt be csereként  •  Fotó: Puskás Akadémia FC

A 9. és a 10. fordulóban eltiltás miatt hiányzott a zalaegerszegi Bolla Bendegúz és máris közel kerültünk az említett negatív csúcshoz, amitől az „mentette” meg a két hétvégét, hogy a DVSC-nél kétmeccses pihenő után ismét lehetőséget kapott Kusnyír Erik. Az is jól látszik, hogy csapatuk vártnál gyengébb szereplésének, illetve az edzőváltásoknak is gyakran isszák meg a levét a fiatalok. Például Banó-Szabó Bence az 1. és a 2. fordulóban kezdőként végigjátszotta a Honvéd vesztes meccseit, az azt követő nyolc fordulóban viszont egyszer sem volt 90 percet a pályán, kétszer pedig egyáltalán nem küldte őt pályára Giuseppe Sannino mester. Kisvárdán pedig a Miriuta Lászlónál alapembernek számított, október végéig 654 percet kapott, ezzel a fiatalok közül az NB I-ben legtöbbet foglalkoztatott Kovácsréti Márk a csapatnál történt edzőváltást követő két mérkőzésen összesen már csak 46 percet játszott. Múlt héten a DVTK ellen pedig, először az idényben már pályára sem lépett a bajnokságban, de csapata nélküle sem lett jobb, ugyanis 3–1-re kikapott Diósgyőrben.

A Magyar Kupa viszont jó lehetőség a bizonyításra. Szeptemberben, az első főtáblás körben az élvonalbeli csapatoknál 14-en 688 percet játszottak az 1999. január 1. után születettek közül,  ami több mint a duplája a 300 perces NB I-es átlagnak. A múlt héten, az újabb MK-fordulóban pedig 21 fiatal kapott lehetőséget az NB I-es csapatokban, 1136 percet játszottak. A Paksban és a Kisvárdában nem játszott fiatal, a Puskás Akadémiában viszont öt 21 év alatti labdarúgó is lehetősége kapott. Közülük  a 18 éves Kiss Tamás és a 19 esztendős Tamás Nándor is három-három gólt szerzett a megyei első osztályban szereplő Maglódi TC ellen 15–0-ra megnyert mérkőzésen, utóbbi csereként, egy félidő alatt, továbbá a 17 esztendős Radics Márton is betalált.

„Tétmeccseken régóta nem jött a gól, ezért most meg is könnyebbültem egy kicsit, hogy sikerült háromszor is kapuba találnom” – nyilatkozta megkeresésünkre a góljai mellett három gólpasszt is jegyző Kiss Tamás. A támadó helyzete azért is érdekes, mert az előző évad nagy részében kezdő volt, és tavasszal az idény felfedezettjének is megválasztotta a szövetség. De tavaly november óta nem szerzett gólt az NB I-ben, és a felcsútiak nyáron érkezett vezetőedzőjénél, Hornyák Zsoltnál az első tíz fordulóban csak egyszer kezdett, de akkor is lecserélték, egyszer pedig be sem állt.

„Csereként mindig megkapom a lehetőséget tíz-húsz percekre, most ezalatt kell a lehető legtöbbet segítenem a csapatot – beszélt az U21-es válogatott támadó a jelenlegi idényéről. – Ha végre a bajnokságban is sikerülne gólt szereznem, az önbizalmat adhatna, és aztán több lehetőséget is kaphatnék. Én az a típus vagyok, aki mindig magában keresi a hibát, és folyamatosan azt nézem, miben kell fejlődnöm.  A kapu előtti szituációkban hiányoznak a higgadt megoldások, amelyek gólpasszt vagy gólt eredményezhetnének. A szakmai stáb is abszolút partner abban, hogy minél inkább segítse a fiatalok fejlődését, ezért gyakran kint maradunk az edzések után is, személyre szabott feladatokat kapunk, illetve magunk is kérhetjük, hogy mit szeretnénk gyakorolni.”

„A stábból Polonkai Attila és Vanczák Vilmos is sokszor kint marad velünk gyakorolni, ők a saját tapasztalataikkal, meglátásiakkal sokat segítenek – vette át a szót Magyar Kupában ugyancsak triplázó Tamás Nándor, aki a tavasszal mutatkozott be az NB I-ben, gólt is szerzett, ám az új idényben az első osztályban csak egy mérkőzésen állt be 11 percre, viszont kooperációs kölcsön keretében öt meccsen játszott már az NB II-es Csákvárban, melynél két-két gólt és gólpasszt is jegyzett. – Érthető, hogy a bajnokikon előnyt élveznek a száznál is több NB I-es meccset játszott vagy nemzetközi és válogatott rutinnal is rendelkező játékosok, de a Magyar Kupa jó lehetőség a fiataloknak, hogy tétmeccsen is bizonyíthassanak. Én is szeretnék minél jobb képet mutatni magamról, és ezt a célt szolgálja a csákvári kölcsönjáték is, mert ha az NB I-es fordulóban nem kerülök be a keretbe, ott kilencven perceket játszhatok, az utánpótlás-bajnoksághoz képest igen jó iramú meccseken. Úgy érzem, nekem is a végjátékban, a kapura lövésekben, az utolsó passzokban kell a legtöbbet fejlődnöm. ”

Kiss Tamás azt is elárulta, mi a legnagyobb kihívás a fiatalok számára, ha bekerülnek a felnőttfutball vérkeringésébe.

„A korosztályos bajnokikhoz képest a felnőttfutball teljesen más világ. A legfontosabb, amit egy fiatalnak ki kell küszöbölnie, hogy hullámvölgyek legyenek a teljesítményében. Visszatérő probléma, hogy egy-egy kiugróan jó meccset nagyon gyenge produkció követ, sokkal nehezebb megtalálni az egyensúlyt, mint az utánpótlásban. Ez a legnagyobb kihívás.”    

A kupaforduló után szombaton az NB I-ben Kiss Tamás és Tamás Nándor egyaránt csere volt, dacára a hétközi triplájuknak. Mindketten az utolsó fél órában álltak be, összesen 29 percre, ám a Honvéd ellen nem tudtak segíteni csapatuknak, amely hazai pályán 2–1-re kikapott. A kispestieknél Banó-Szabó ezúttal kezdőként 52 percet játszott a lecseréléséig, Korbély a DVTK-ban 69-et. A Paksot 3–1-re legyőző DVSC-ben Kusnyír Erik végig a pályán volt, a 32. percben, pályafutása 34. NB I-es meccsén megszerezte az első gólját az élvonalban a hátvéd. A ZTE-ben az eltiltását addigra letöltő Bolla Bendegúz érdekes mód csak a kispadon kapott helyet „anyaegyesülete”, a Fehérvár ellen, amely nyáron kölcsönadta Zalaegerszegre a jobbhátvédet.

Összegezve a fentieket megállapítható: azok után, hogy a hétközi kupameccseken  tíz NB I-es csapatban 21 fiatal kapott lehetőséget, akik 1136 percet játszottak, a bajnokságban négy együttesben, öt játékosnak 240 percnyi játéklehetőség jutott.

AZ 1999. JANUÁR 1-JÉN ÉS AZUTÁN SZÜLETETT FUTBALLISTÁK JÁTÉKPERCEI AZ NB I-BEN
11. FORDULÓ
Klubok sorrendje

DVSC: 2×90=180 perc
DVTK: 2×69=138
Puskás Akadémia FC: 26×2+3×2=58
Budapest Honvéd: 52
Játékosok sorrendje

Kusnyír Erik (DVSC): 90, gólt szerzett
Korbély Kristóf (DVTK): 69
Banó-Szabó Bence (Bp. Honvéd): 52
Kiss Tamás (PAFC): 26
Tamás Nándor (PAFC): 3

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.